Alergiškas vaikas - diagnozė visai šeimai?

Alergiškas vaikas - diagnozė visai šeimai?

04. Jul 2018, 06:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

 Gimtadienis be ryškiaspalvio torto ir saldainių, gyvenimas be bandelių ir sūrelių... Ar tai įmanoma? „Kokia tu mama, jei neduodi tai, ko vaikas trokšta? Ir „Kaip tau tai pavyksta?“ Tai klausimai, kuriuos dažnai tenka išgirsti dviejų vaikų mamai Aušrai. Moteris tikina - tokie ir panašūs pasvarstymai - šeimų, auginančių alergiškus vaikus kasdienybė.

Šeimos, auginančios alergiškus vaikus, žino, jog diagnozuota alergija pakeičia ne tik mitybos įpročius, bet ir visą šeimos gyvenimą. Kai antram Aušros vaikui buvo nustatyta alergija, moteris sako prisimenanti, kad tai buvo itin sudėtingas etapas šeimoje. O patarimo klausti nebuvo pas ką. Moteris atvira - gimus antram vaikui šeimą ištiko krizė, kurios visiškai įveikti nepavyko iki šiol. O pirmi kartai supratus, kad dažnoje parduotuvėje netgi nėra sūnui tinkamo maisto, privertė į situaciją pažvelgti kitaip. Šiandien šeima užsiima maisto produktų alergiškiems žmonėms prekyba. Interneto parduotuvės allergy.lt savininkė Aušra sutiko papasakoti, kaip sūnui nustatyta alergija padėjo kitaip pažvelgti į gyvenimą šeimoje bei surasti įkvėpimą imtis naujos veiklos.

- Alergijos vaikams pasireiškia įvairiai. Kada ir kaip Jūsų šeima pastebėjo, kad naujas šeimos narys - alergiškas?

- Jau antrą mėnesį pradėjome suvokti, kad kažkas čia kitaip, su mūsų mažyliu. Prasidėjo maratonas po gydytojų kabinetus. Aplankėme daugybę specialistų, išklausėme įvairių nuomonių ir kaskart pergyvenome, nes nežinodavome atsakymų į mums rūpimus klausimus. Mums buvo skaudu matyti, kaip mažas mūsų kūdikis per naktį keliasi po 20 kartų ir nuolat verkia, o mes, jo tėvai, turintys jį apsaugoti nuo visų negandų, negalime pašalinti priežasčių, dėl kurių tai vyksta. Nes jų tiesiog nežinome.

Galiausiai mūsų mažyliui buvo nustatyta alergija. Tačiau ir išgirdus diagnozę nepradžiugome, nes alergija tokia jau yra, nėra vienos stebuklingos piliulės, kuri įveiktų visus alergenus. Todėl teko keisti gyvenimo būdą.

20180703174644-76654.jpg

- Pirmiausia - mitybą?

- Taip. Pirmiausia man, nes maitinau sūnų pienu. Iš karto teko atsisakyti ilgo sąrašo produktų, kuriuos buvau įpratusi valgyti. Gydytojai pradėjus vardyti maisto produktus, kuriuos reikės įtraukti į maisto racioną, daugelio jų nebuvau nei girdėjusi. Po metus trukusios dietos, mes galėjome valgyti jau daug daugiau. Mūsų racionas labai prasiplėtė. Tad iš pradžių atrodęs ilgas kelias galiausiai tapo puikiu atpildu mūsų šeimai. Taip mūsų pusryčių stalą vis dažniau puošė ekologiškos bolivinių balandų, burnočių, sorgų košės. Naujiena buvo ir avinžirnių, ryžių, kukurūzų dribsniai, kurie, pasirodo, yra greitai paruošiami. Vietoje įprastinių sausų pusryčių pradėjome valgyti pūstas grikių, sorų, sorgų kruopas. Pietums: mėsa ar žuvis su daržovėmis. 

- Jūsų internetinėje parduotuvėje - gausu makaronų, užkandžių, netgi saldumynų, tarp kurių ir kukurūzų ar ryžių sirupas, ir kukurūzų spragėsiai. Tai produktai, visai nepanašūs į tuos, kurie skirti alergiškiems žmonėms? Juk esame įpratę, kad dietinis maistas yra prėskas ir neišvaizdus.

- Panašiai iš pradžių maniau ir aš. Tačiau plačiau domintis, eksperimentuojant, atradome naujus skonius ir įsitikinome, kad sveika mityba - nėra toks jau varginantis dalykas. Pavyzdžiui, kai skubu ir nespėju gaminti, išverdu stebuklingų sveikų makaronų, kuriems dar neatsispyrė nė vienas svečias. Ar jums teko girdėti, kad yra žaliųjų žirnelių ir bolivinių balandų, avinžirnių, grikių, juodųjų, žaliųjų ir raudonųjų lęšių, avižų, japoninių pupuolių makaronų? Taip pat yra ir su užkandžiais. Jiems tinkančių sveikų produktų yra labai daug. Tai kokosų traškučiai, avinžirnių lazdelės ir krekeriai, žirnių rutuliukai, kurie mūsų išvykas į svečius paverčia degustacijų vakarėliais.

Šiandien galiu drąsiai pasakyti, kad visa tai labai paprasta. Viskas taip paprasta, kad nuėjus pas gydytoją atlikti naujų tyrimų dėl alergenų net nesvajojau tirti kviečių ir pieno, nes be jų gyventi pasidarė taip gera. Tai supratę, nusprendėme pasidalinti savo patirtimi su kitais. Geriau nei kas kitas žinome, kaip sunku šeimoms, auginančioms alergiškus vaikus. Trūksta ne tik maisto produktų parduotuvių lentynose, bet ir informacijos, receptų. Todėl nusprendėme pradėti prekiauti produktais, tinkančiais alergiškiems žmonėms. Kai vaikui nustatoma alergija, pasikeitęs gyvenimo būdas paliečia visą šeimą. Tad tai produktai, kurie kasdien teikia džiaugsmą ir gerą savijautą ne tik mūsų vaikams, bet ir mums. O geriausia dalis - dailėjanti figūra.

20180703174655-12355.jpg

- Ar vis dar tenka susidurti su iki šiol sklandančiu mitu - esą alergija tik išsigalvojimas?

- Aplinkinių palaikymas šeimai, kurioje auga alergiukas, labai svarbus. Skaudu, kai artimiausi žmonės, iš kurių tikimės palaikymo, mus nuvilia ir į vaiko gimtadienį netyčia atsiveža tortą, pagamintą iš kviečių ir pieno. Nors šių produktų dvimetis dar net neragavęs. Tokiais atvejais mamos veidas ir be žodžių viską išduoda, jei nesupratingieji svečiai atšauna, esą gimtadienis be torto - ne gimtadienis.

Tokia patirtis skatina ieškoti bendraminčių. Mes jau žinome, kad alergija - nėra diagnozė beskoniui ar prėskam gyvenimui. Priešingai - tai galimybė pradėti sveiką ir kupina naujų skonių gyvenimą. Todėl norime savo patirtimi pasidalinti su visais mūsų likimo draugais. Dieta be alergenų - vienintelis svarbiausias maisto alergijos gydymo būdas, padedantis įgyti toleranciją alergenui. Būkite stiprūs, laikykitės ir nepasiduokite, o paslydus vėl eikite savo tiesos keliu!