AKVILĖS BLOGAS: Svajonių ir tikslų daug

AKVILĖS BLOGAS: Svajonių ir tikslų daug

18. Jan 2013, 00:00 motinysteveza motinysteveza

 

Sveikos, mamos. Skaičiuoju, kad jau beveik pusmetis kaip aktyviau, pasyviau dalyvauju MK.  Rašiau blogus, nustojau, vėl bandysiu rašyti. Vis mėčiausi, vėčiausi, kol supratau, kas yra iš tikrųjų MK, iš ko jis susideda ir panašiai.

 

Padariau išvadą: smagu čia, kad ir kokios skirtingos bebūtume.

 

Kadangi mano blog‘ai daugiau mažiau bus susiję su vaikais, jų lavinimu ir šiaip apie smagų praleidimo laiką su jais, tai ir plačiau papasakosiu apie savo dukrytes (žinoma, blogųjų savybių neminėsiu).

 

Trumpai apie save


Aš, kaip ir daugelis mažus vaikus auginančių mamų, įsisukusi į kasdienybės ratą, kai rytą veja vakarą, kai naktis - dieną. Dulkės, puodai, skalbiniai – visą šitą nepatogią rutiną praskaidrina mano rašliavos.

 

Naktį, kai vaikai miega, arba dieną, kai vaikai užsižaidžia,  rašau... Ne!  Nei eilėraščius, nei romanus. O tiesiog mintis, idėjas, kurios dažniausiai susijusios su vaikais, ką su jais nuveikti. Svajonių, tikslų daug, sąsiuvinių krūvos. O kartais tas idėjas ir įgyvendinu (rašau ir savo blogą).

 

Pasvajoju pabėgti nuo visko ir visų bent savaitę ir skirti tik savo rašliavoms peržiūrėti, susisteminti ir ką nors dar įgyvendinti. Tačiau, kol mažoji dukrytė žinduklė, tai neįmanoma.

 

 

DEIMANTĖ

 

Pašėlusi, užsispyrusi, išdykusi penkiametė (sausio 22 d. bus 5 m. 5 mėn.). Tvirto charakterio, žinanti, ko nori ir reikia labai svarių argumentų, kad pakeistų kas nors jos nuomonę. Labai norinti vadovauti, būti lydere (ne veltui gimusi po Liūto zodiako ženklu).

 

Kaip ir visi jos amžiaus vaikai, daug klausinėja. O jos klausimai ir man pačiai įdomūs – iš kur atsirado pats pats pats pirmas žmogus (žino, kad iš mamų pilvukų vaikai gimsta)? Kaip tie dailininkai išmoko taaaaip piešti (neatsistebi, žiūrinėjant knygų iliustracijas), iš kur tie vagys atsiranda, ar ir jie gimė taip pat iš mamyčių pilvelių (kai apvogė senelio garažą)?

 

O kaip ta šiluma atkeliauja į butus? (kai paklausė, kas tie didžiuliai rūkstantys kaminai ir kai senelis jai atsakė, kad ten gaminama šiluma).

Šiuo metu Deimantė gyvena fėjų, princesių, undinių, piterių penų pasaulyje. Pagaminusi jiems namą, kiekvieną naktį laukia, kada gi atskris fėja. Palikusi mažutėlaityje puodelyje vandens (kuris per naktį tiesiog išdžiūvo,) nuoširdžiai patikėjo, kad buvo ją aplankiusi fėja ir išgėrusi. Neskubu atimti iš vaikų stebuklų tikėjimo.

Taip pat šiuo metu jai ir lego manija. Konstruoja ilgai ir daug, be to, mėgsta spalvinti, dėliones, pastaruoju metu ypač pamėgo plasteliną (o darželio auklėtojos kažkada jai „pripaišė“ hiperaktyvumą). Be visų šių dalykų Deimantė skaito, rašo (kasdien vis išmokdama naujų rašybos taisyklių), ne tik skaičiuoja, bet ir sudeda skaičius.

 

Jos vienas naujesnių pasiekimų – pačios daugybos „atradimas“. Taip taip, paklausus, kiek du kartus keturi, ar tris kartus trys, sulauksite teisingo atsakymo. O daugina ji nemintinai, o tiesiog sudėdama skaičių tiek kartų, kiek jos paprašoma (žinoma, skaičiai nedideli turi būti).

Beje, Deimantė jau kuris laikas labai dažnai rašo, net kažkur važiuodama pasiima savo priemones (čia muziejuje, kuris jai pasirodė neįdomus). Ar tik ne todėl, kad mane dažnai mato rašančią? Vaikai juk taip kopijuoja tėvus...

 

MILA

Ką tik (sausio 15 d.) suėjo 1 m. ir 4 mėn. Priešingybė sesei. Ir vardai labai skirtingi, ir charakteriai. Tikriausiai dėl to labai gerai abi sutaria. Rami, be galo miela krapštukė. Norisi ją nuolat nešioti ir myluoti. Nors skirtumas tarp sesių 4 m., bet dažnai žaidžia kartu. Deimantė prigalvoja jai „vaidmenų“, o ši, žinoma, sutinka su viskuo.

Gal dėl to, kad moka susikaupti, Mila jau šiandien mėgsta rūšiuoti pagal spalvas, formas, verti stambius karolius, dėlioti medines dėliones, „skaityti“ knygeles. Taip pat be galo mėgsta „rengtis“.

 

Šis pomėgis jau trunka kelis mėnesius, kasdien „treniruojasi“ įlįsdama į drabužių spintą, todėl pavyksta ir kojines užsimauti, megztinį ar striukę. Įdomu, į ką „išaugs“ šis jos pomėgis.

 

VYRAS

 

Negaliu nepaminėti šių nuostabių mergaičių nuostabaus tėčio. Nors šiuo metu tenka jam labai daug dirbti, grįžta dažniausiai jau tada, kai visi miegame, tačiau mūsų sekmadieniai yra visiškai kitokie. Nes tada tėtis namie. Jis kad ir nedaug būna namie, bet turi artimą ryšį su abiejomis dukrytėmis. Kartu visa šeimyna gaminame valgį, išvažiuojame į parką, mišką, pas draugus ar muziejų.

 

Žinoma, kartais pavargstu nuo kasdienybės, kai vyro „tiek nedaug“, bet skųstis tikrai negaliu, juk turiu galimybę auginti PATI vaikus, pamatyti mažus, didelius jų atradimus.

 

Iki kito penktadienio.

Mama Akvilė

 

19. Jan 2013, 18:10

Aiškus prisisitatymas, nušviečia apie šeimyną 😉 O apie vaikus, jų ugdymą, regis suprantama ir įprasta turėtų būti kikvienai mamai, net keista, kad tiek daug to nedaro 😉

motinysteveza motinysteveza 18. Jan 2013, 23:35

na ne specialistė esu, bet iš mamiškos patirties galiu trumpai (galima ir ilgą straipsnį apie tai parašyti) pasakyti, kad nereikia niekada ignoruoti vaiko klausimų, taip pat jų klausinėti klausimus verčiančius mąstyti, suteikti galimybę laisvai žaisti (tiksliau netrukdyti jiems primetant savas taisykles), neperkrauti žaislais, skaityti jiems. manau, tėvų pareiga sudominti knygomis net ir patį judriausią vaiką. kaip minėjau, vaikai turi daug žaisti ir gamtoje, nes jie ten ras visko, ko jiems reikia. 😀
o dėl žaislų, kaip bebūtų keista, bent jau lietuviškoje rinkoje aš pritrūkstu, to ko man reikia. darau tokias paprastas priemones/žaislus ir vaikui jos įdomios, ir aiškios. laikausi taisyklės "šiek tiek per sunku" (nei per lengva, nei per daug sunku) tada vaikas labiausiai susidomi ir labiausiai mokosi žaisdamas. vaikus stebiu kiekvieną dieną, ko jiems reikia, kas patinka ir pan. tada man ir kyla visos idėjos. o dėl knygelių 1-2-3 m. vaikams apskritai liūdna situacija. miško, ūkio gyvūnų, daržovių pažinimui pasirinkimas iš tiesų didelis, dar viena kita apie transportą ir kūno dalis, dar keletą knygelių su nesuprantamais paveikslėliais ir vaizdingais žodžiais, kurių net suaugęs nevartoja. ir viskas. tai vat, vis rašau ir rašau 😀

pypse pypse 18. Jan 2013, 16:37

ačiū už atsakymus.
o kaip žinoti aš slopinu, ar leidžiu skleistis? čia aš šiuo atveju yra ne apie mane o bendra prasme.
ir kaip dėl tų rankų darbo žaislų? ne tų, kur vaikai patys susigalvoja ir pasigamina, bet kur mama pagamina (man rods ir tu pagamini). Kad ir pvz pats pagamini puzle, pats pagamini skirtingų spalvų kažkokią užduotį ir pan. Juk tiek visko yra pirkti.

motinysteveza motinysteveza 18. Jan 2013, 15:50

sveika, paprasčiau, jei kreiptumės "tu". man atrodo, esame panašaus amžiaus 😀 dėl žaislų, mano nuomone jie svarbesni yra maždaug iki 3 metų, kai vaikų fantazija dar nėra "išvešėjusi", o raikia lavinti labiau įgūdžius, motoriką ir pan. o vėliau, kai fantazija skleidžiasi, svarbu ne tiek ar nupirktas, ar pagamintas žaislas, o kad neperkrauti kambario žaislais, kad vaikas visko neturėtų nuo A iki Z. vaikams kažko prireikus jų žaidimams, PATYS PASIDARYS. mano penkiametė turi ir barbių, ir pliušinių ir žaidžia labai daug su jais.bet kaip sakau, svarbu, kad nebūtų viskas "gatava" (nelietuviškas žodis, bet tinkamas).
kūrybiška mama, tikriausiai tokia, kuri neslopina vaikų kūrybiškumo, nes vaikai patys iš savęs labai kūrybiški. svarbu vaikams suteikti galimybę daug laiko žaisti gamtoje, daug judėti ir skaityti jiems.
kol kas daugiau vaikų neplanuojame, bet nesakau, kad jų tikrai daugiau nebus 😀
o rašau popieriuje, nes man vis dar taip labiau patinka. tiesiog. neretai kas popieriuje, perrašau į kompiuterį. dvigubas darbas, bet vis vien dar neatsisakau popieriaus...

pypse pypse 18. Jan 2013, 15:21

Kodėl užrašai popieriuje, o ne kompiuteryje?

pypse pypse 18. Jan 2013, 15:20

Kokia mama yra kūrybiška?

pypse pypse 18. Jan 2013, 15:20

daugiau vaikų planuose turite?

pypse pypse 18. Jan 2013, 15:18

Laba diena😀
Turiu klausimą, ar perkate vaikams tiesiog žaislus, na tuos, kuriems greitai nulūžta ratas😀 nežinau ar tinka žodis nelavinantys, nes kai kurie žaislai ogo kaip fantaziją ugdo, ir paprasta buvusi mašinėlė virsta nebe paprasta mašinėle. bet turbūt supratote apie kokius žaislus kalbu. Ar dažniau(o gal ir visada) rūpi kaip tą žaislą galės panaudoti ir perkate tik dėliones, puzles, visokius įrankius kur reik suverti, padalinti, įmesti? Kodėl?

Kodėl yra geriau žaislą pasigaminti nei nusipirkti?Kaip suprantu iš foto žaislus patys kuriate.

18. Jan 2013, 12:30

super blogas malonu skaityti buvo ir idomu 👍

motinysteveza motinysteveza 18. Jan 2013, 11:16

smagu, kad įdomu 😀. o vardą sugalvojame paprastai - atsispausdinę vardyną, iš eilės skaitmėme vardus su vyru, dažniausiai vienas vardas patiko vienam, kitas kitam, o ties šiuo vardu abu pasakėme "patinka" 😀

18. Jan 2013, 10:18

Labai įdomus antrosios dukrytės vardas 😀 Kaip tokį sugalvojote?

blogietee blogietee 18. Jan 2013, 10:17

Iš tiesų labai įdomus visos šeimos pristatymas indvidualiai 😉

motinysteveza motinysteveza 18. Jan 2013, 10:07

pažadu (pratęsiant vakarykštę temą...😀) kituose bloguose (bent viename) bus mano nuotrauka 😀 aš tiesiog nemėgstu fotografuotis, ir tų nuotraukų turiu nedaug (su vyru ta pati situacija) 😀

18. Jan 2013, 09:59

Aga, labai šaunus ir šiltas blogas, malonu susipažinti, Akvile, su tavimi ir tavo šeimyna iš arčiau, bus smagu skaityti tavo straipsniukus kiekvieną 5dienį 😀
Tik žinai, ko man pritrūko? Ogi tavo pačios foto ☺

Krisliukas Krisliukas 18. Jan 2013, 09:55

šaunus blogas 🌷 😀