AKVILĖS blogas. PUSIAUŽIEMIS!

AKVILĖS blogas. PUSIAUŽIEMIS!

25. Jan 2013, 00:00 motinysteveza motinysteveza

 

Jūsų vaikai žaidžia ar miega? Pasidarykite arbatos ar kavos, patogiai įsitaisykite ir pasiruošite skaitiniams, iš kurių būtinai pasisemkite idėjų , ką nuveikti kartu su vaikais speiguotą žiemą...

 

PUSIAUŽIEMIS


DARBELIS. Prisiminėme kalendorių, žiemos mėnesius. Lenkėme lapą perpus.

 

Sakoma, kad sausio 25 dieną, per pusiaužiemį, barsukas išlenda iš olos ir stebi orą. Jeigu diena pasitaiko saulėta, tai barsukas, pabūgęs savo šešėlio, atbulas lenda atgal – tuomet žiema dar tęsis ilgai. Jeigu diena apsiniaukusi, jis išlendąs iš olos ir einąs pasivaikščioti. Pasivaikščiojęs ramus sugrįžta atgal – pavasaris jau neužilgo.

 

Deimantė niekaip nesutiko: „jei saulėta diena, tai greitai bus pavasaris, o jei apsiniaukusi – žiema dar tęsis ilgai“... 

 

BARSUKAS

 

DARBELIS. Ant tapeto tapė su juodais ir baltais dažais, iš jų liejo pilką spalvą.

Barsukas išsiskiria iš kitų gyvūnų, nes turi dryžuotą juodai baltą snukį. Dryžiai eidami nuo snukio kūno link susilieja į pilką (širmą) atspalvį. Kojos trumpos, stiprios, su ilgais ir tvirtais, rausti pritaikytais nagais.

 

DARBELIS. Deimantė nuspalvino barsuką, kol skaičiau apie jį. Jei vaikai nemėgsta spalvinti, galima jį apklijuoti siūlais, nudažyti dažais ar apklijuoti popieriumi ar pan.

 

Barsukai gyvena miškuose, šlaituose, kartais krūmuose, ganyklose ir net pievose, bet arti miško. Mėgsta ramybę. Veiklus sutemose ir naktį. Maždaug gruodį įminga ir miega iki kovo mėnesio, tačiau miegas nėra gilus, kartais, kai nešalta, išeina iš urvo. Guolis – iš sausų lapų ir žolių. Pavasarį per žiemą susitrynusią guolio paklotę išstumia iš urvo ir užverčia žemėmis.

 

Šeimos nariai vieni kitus skiria pagal kvapą.

Barsukai atsargūs – prieš išlįsdami iš urvo iškiša galvą, gerai pasiklauso, apsiuosto, ar nėra ko įtartino ir tik tuomet išlenda.

 

Perskaitau G. Isoko grožinės literatūros apsakymėlį. Perrašau jį, tikėdamasi, kad bent viena mama taip pat paskaitys savo vaikams. 

 

G. Isokas. Opšrus pabudo

Žiema.

 

Miške sniego iki kelių. Užnešti keliai keliukai. Pūpso tik sniego kauburys ties drūtomis pušimis. Kauburyje opšrus rudenį išsikasė olą, įlindo ir, gerai atsiganęs, užmigo.

 

Atėjo atlydys. Ant medžių pakibo varvekliai. Šilčiau liko ir opšraus guolyje. Snaudaliui miegoti nebesinorėjo. Jis pakilo, pasiraivė, nugarą ištiesė. Paskui kojomis atkrapštė olos skylę ir iškišo galvą. Apsidairė į visas puses, šnervėmis patraukė tyro oro. Raibo akys, pamačiusios žvilgantį sniegą. Gerai įsižiūrėjęs, išlindo iš olos, paėjo kelis žingsnius ir nusipurtė smėlį.

 

Vaikštinėjo gerą pusvalandį, paskui įvirto į lapais išklotą guolį ir vėl užmigo. Vargu ar bepabus iki pavasario.

 

Mes aptarėme:

·         Barsukas kitaip dar vadinamas opšru

·         Kokios yra drūtos pušys?

·         Kas yra atlydys?

·         Kodėl opšrus iškišęs galvą, apsidairė į visas puses?

 

 

 

Barsuko mityba

DARBELIS. Klijavo ant nuspalvinto paveiksliuko, ką barsukas ėda.

 

Deimantė labai nenorėjo kirpti ir klijuoti paukščių jauniklių, susigraudinusi sako: "man jų gaila, jų tikrai neklijuosiu", po minutėlės: "bet bus neteisinga, jei barsukas juos valgo, o aš jų nepriklijuosiu".

 

Mityba labai įvairi. Nors barsukas priklauso plėšriesiems žinduoliams, tačiau nemažą dalį maisto raciono sudaro augalinis maistas – uogos, vaisiai, sėklos, šaknys. Lietuvoje pagrindinis barsukų maistas yra pelės, varlės, paukščių jaunikliai, sraigės, sliekai, kurmiai. Ėda daug, todėl iki žiemos labai nutunka.

 

Maisto ieškantis barsukas nukeliauja labai daug, bet visuomet tais pačiais takeliais. Sliekų ieškodamas išeina pasivaikščioti net 10 valandų. Medžioja dažniausiai sutemus. Mato prastai, todėl pasikliauna gera uosle ir klausa.

 

Barsukai žiemą miegodami naudoja sukauptų riebalų atsargas.

 

Kokie kiti gyvūnai taip pat miega žiemą?

 

Žiemos miegas

 

Žiemos miegu užmiega nemažai gyvūnų: kai kurie vabzdžiai, varlės, švilpikai, gyvatės, ežiai ir kiti. Tokioje būsenoje, tarytum negyvi, jie kantriai laukia pavasario. Žiemos miegas – būdas išgyventi, nes visi šie gyvūnai šaltuoju metų laiku negalėtų susirasti pakankamai maisto. Miego metu gyvūnai išlieka atsparūs bet kokiems išbandymams ir atsibunda gerokai sveikesni nei užmigo.

 

Ežiai taip pat turi miegoti, miegas jiems dar svarbiau nei barsukams, kadangi barsukas kaip žvėrelis didesnis ir žiemą tikriausiai prasimaitintų. O ežiai labai jautrūs, tačiau matyti, kad jie pabudę ir judrūs.

 

DARBELIS. Piešė urvus, klijavo jų gyventojus.

Iš pradžių Deimantė tvarkingai su teptuku dažė, kol galiausiai nutarė pilti dažus ir tapyti kojomis. 

 

Urvų kolonijos 

 

Barsukai kasa sudėtingas urvų sistemas, lietuviškai vadinamas urvų kolonijomis arba urvynais. Pasitaiko šimtamečių urvynų, kurie po žeme sudaro sudėtingą labirintų sistemą su daug išėjimų į žemės paviršių - landų. Tokioje urvų kolonijoje kartu su barsukų šeima neretai gyvena ir lapės ar usūriniai šunys.

 

Didelės urvų kolonijos ypač reikalingos, kai labai šalta, kadangi barsukai geriau apsisaugo nuo šalčio susiburdami kartu giliai po žeme, kur nepasiekia šalnos. Urvuose ir prie jų labai švaru, nėra nei maisto atliekų, nei išmatų. Urvuose barsukai praleidžia didžiąją savo gyvenimo dalį.

 

*  Kodėl barsukai rausia gilius urvus?

 

KITI DARBELIAI

 

Ledo varpeliai

Už lango spustelėjus šalčiams, negalėjome su juo nepažaisti. Padarėme ledo varpelius.

 

DEIMANTĖ IR MATEMATIKA

 

Esu skaičiusi (nebeatsekiau šaltinio), kad ikimokykliniame amžiuje ugdyti matematinius sugebėjus daug svarbiau nei skaitymo įgūdžius (svarbu tik tai, kad tėvai turi skaityti vaikams). Atliktas tyrimas, kad vaikai ankstyvajame amžiuje išmokę skaičiuoti buvo sėkmingesni mokykloje, o tai kad mokėjo  skaityti prieš mokyklą, neturėjo daug įtakos.

 

Taigi nemažai dėmesio skiriu Deimantės matematikos įgūdžiams, džiaugiuos, kad jai atlikinėti tokias užduotėles visąlaik patiko ir patinka. O, tarkim, spalvinimą ji pamėgo, sulaukus tik penkerių.

 

Keletą Deimantės matematinių užduotėlių:

 

1. Atimtį derinome su spalvinimu. Atkreipiu dėmesį, kad pastaruoju metu Deimantė piešia, spalvina su pieštukais. Pieštukai labiau lavina rankytę, nes tiesiog su jais sunkiau dirbti nei su flomasteriais.

 

Pieštukų Deimantė niekada nemėgo. Žinojau vienintelį būdą, kaip pripratinti prie jų - tiesiog paslėpti flomasterius. Bet to nedariau, nes bijojau, kad Deimantė apskritai nebepieš, nerašys, nespalvins.

 

Bet štai vieną dieną, Deimantė pati renkasi pieštukus... nes flomasteriai išpiešti, išdžiūvę (sesė padėjo atkimšti ir palikti...). Žinoma, naujų flomasterių  nebepirkau.

2. Eilutės, stulpeliai. Ganėtai svarbi užduotėlė, rengiantis mokyklai. Deimantė išsikirpo ir priklijavo į atitinkaus langelius.

 

Žirkles, klijus, dažus, piešimo priemones ikimokyklinukas turėtų dažnai naudoti, parenkant jam mėgstamus darbelius.

3. Tekstinės užduotys. Kaip bebūtų keista, jos vienos Deimantės mėgstamiausių. Pati pritrūkstu fantazijos užrašyti vis kitokį uždavinėlį (ir kad nebūtų jai per sunku). Atspausdinu ir paduodu Deimantei, o pati išeinu į kitą kambarį, kad nepasufleruočiau atsakymo (Deimantė vis dar garsiai mąsto). 

 

mama Akvilė

http://auginustebukla.blogspot.com/

 

Informacijos šaltiniai:

http://alkas.lt/2012/01/25/pusiauziemis-metu-posukis-i-vasara-ir-barsuko-prognozes/

http://www.alfa.lt/straipsnis/12747693/Ziemos.miegas..iki.siol.neatskleista.paslaptis=2011-10-23_09-00/

http://lt.wikipedia.org/wiki/Barsukas

Pirmoji nuotrauka:

http://colinnishsbackheel.blogspot.com/2012/11/badgers-decide-to-delay-human-cull.html

 

motinysteveza motinysteveza 25. Jan 2013, 18:42

Dikuza, nereikia tokiai jaustis, pakanka keletą mamų tokių kaip aš ir kurios dalinasi, o kitos tegul semiasi ir pritaiko bent kažką vardan mūsų vaikų 😀

linestra, ačiū 😀

Pypse, dažniausiai naudojam guašą, kurie nėra geriausi sąlyčiui su vaikų kūnais. galima patiems pasigaminti natūralių dažų arba nusipirkti dažų, skirtiems dažyti su pirštais (yra visuose PC, jie brangoki, bet būna akcijų).
o tavo berniokas dar trimetis, visa tai skirta maždaug penkerių ir vyresniems. kuo mažesnis vaikas, tuo labiau reiktų išpaprastinti tekstą 😀 tarkim 1,5m pakanka barsuko paveiksliuko, o trimečiui, gal ką valgo, kad miega, kaip atrodo ir pan. ir tai geriausiai skaityti/ pasakoti, kai daro darbelį ar kažką kitką.
o tu esi gal pradinių klasių mokytoja??

pypse pypse 25. Jan 2013, 17:16

O.... kaip fainai😀 nutariau ir aš pasigaminti ledo varpelius, ir duoti didelį teptuką. o kas per dažiukai?

pradėjau skaityt apie barsuką ir mano mažius pabėgo. bet užsisaugojau, pasidlainsiu su mokiniais kai kuriomis mintimis

25. Jan 2013, 16:56

tikrai suzavejo 😀

25. Jan 2013, 14:29

"paaukojau" geras 20 min kol viską perskaičiau, labai sužavėjo jūsų darbeliai, kartasi paskaičius tokių gilių minčių ir prisižiūrėjus tokių darbų, jaučiuosi tikra višta 😃 😃 😃