Ak, tie adenoidai!

Ak, tie adenoidai!

26. Apr 2012, 08:00

Viena dažniausių vaikiškų ligų - padidėję adenoidai, kartais juos tenka ir išoperuoti.

 

Kas tie adenoidai?

Adenoidai yra nosiaryklėje, kuri jungia ryklę ir nosį. Adenoidus turi kiekvienas vaikas. Įkvepiant oro, mes prisikvėpuojame ir jame esančių bakterijų ir virusų, ypač jei esame mažoje patalpoje, kur aplink daug sergančiųjų. Kuo dažniau tokių virusų ir bakterijų įkvėpsime, tuo didesnė rizika, kad adenoidai padidės. Kitaip sakant, kuo dažniau vaikas sirgs sloga, tuo daugiau šansų, kad jo adenoidai išvešės.

Adenoidai išveši dažniausiai 3 -4 metų vaikučiams, o pradėjus eiti į mokyklą ir vėliau, apie 10 –uosius metus, pradeda natūraliai mažėti.

 

Kada sunerimti?

Kai vaikas dažnai serga sloga, jam sunku kvėpuoti net  ir tada, kai jis pasveiksta. Taip pat šeimos pastebi, kad tokiu atveju miegant mažyliui sunku kvėpuoti, jis knarkia, kvėpuoja išsižiojęs, per burną. Tėveliai jų apžiūrėti ir pamatyti negali, tam būtinas vizitas pas ausų, nosies ir gerklės ligų specialistą.

 

Operacija

Operuoti patarti gali gydytojas, jei dėl padidėjusių adenoidų vaikas dažnai serga ausų, sinusų, bronchų uždegimu, jį vargina netaisyklingas kvėpavimas pro nosį, dėl nuolat pražiotos burnos vystosi ydingas žandikaulių sąkandis.

 

Vaiko adenoidai pašalinami operuojant per 30 - 45 minutes, skiriama nejautra (narkozė). Ar operuoti vaiką, sprendžia tėvai, o gydytojas tik rekomenduoja. Kai kurie tėvai renkasi alternatyvų gydymą be operacijos - pas homeopatą ar kitus netradicinės medicinos atstovus.

 

„Mamyčių klubo“ narių patirtis:

 

Rasa:

„Mano sūnui tai pat operavo adenoidus, kai jam buvo 3 metukai, nes labai dažnai sirgdavo, knarkdavo. Prieš operaciją padarė visus tyrimus, paskui atsigulėm į ligoninę, davė pilną narkozę. Iš pradžių atėjo seselė į palatą,  sulašino kažkokių lašiukų į nosį, jis šiek tiek apsvaigo, sakė, kad vaikui nebūtų jokios baimės. Vaikas po lašiukų ramiai išėjo į operacinę, o ten jau gavo narkozę. Iš ligoninės po operacijos mus paleido kitą dieną, žiūrėjo, ar nekyla temperatūra. Viskas buvo gerai“.

 

Odeta:

“Mano dukrai nuo 4 m. buvo adenoidai, bet laukėm, kol pranyks, déjà… Padidėjo labai, tad teko operuoti,jai tada buvo 8 metai. Iš ryto atsigulė į ligoninę, 11 val. buvo po operacijos, o 16 val. išleido namo”.

 

Diskusija apie adenoidus forume


Ar tavo mažylis turi problemų su adenoidais?

26. Apr 2012, 16:31

Mus taip pat adenoidai kankina ☹ laukiam kada mums bus 3 metukai, tai tada ir operuos 😕