9 mėnesių mažylis nė nebando savarankiškai stovėti: ar sunerimti

9 mėnesių mažylis nė nebando savarankiškai stovėti: ar sunerimti

03. Feb 2015, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Mamos klausimas:

Sveiki. Mūsų mažylis šiuo metu yra 9 mėnesių. Ropoja nuo 5 mėnesių, įsikibęs atsistoja nuo 6 mėnesių. Žodžiu, greitai prakuto, daug ką daryti išmoko anksčiau, nei įprasta. O kalbant apie savarankišką stovėjimą neįsikibus ir mėginimą žengti pirmuosius žingsnius - nebando. Ar viskas gerai? Ar gali būti dėl baimės? Nes keletą kartų skaudžiai nukrito ar kažkas daug rimčiau? Pažįstamų leliukai panašaus amžiaus, viską pradėjo daryti neseniai, o jau žengė pirmuosius žingsnius. Įdomi jūsų nuomonė. Ačiū.

Konsultuoja Tarandės šeimos klinikos šeimos gydytoja Neringa Sakalauskė: 

Mamyte, kaip ir ankstesniuose komentaruose rašiau, visi kūdikiai yra individualūs ir jų raida yra indivuduali. Jūsų mažylis kaip ir pati minėjote pradėjo anksčiau nei įprasta ropoti, įsikibęs atsistoti.

Kiekvienam raidos etapui mažyliai turi pasiruošti, sustiprinti reikiamas raumenų grupes, rasti susidomėjimo objektą, dėl ko turėtų siekti, eiti. Savarankiškam stovėjimui yra dar laiko pasiruošti, nes mažyliai pradeda savarankiškai eiti to 12-18 gyvenimo mėnesį. Žinoma, skaudus nukritimas irgi turi kiek įtakos, bet ne ilgam laikui.

Būkite kantri, pagelbėkite mažyliui ruošiantis žengti į kitą raidos etapą.

Sėkmės.



KLAUSK GYDYTOJO ŠEIMOS SVEIKATOS KLAUSIMAIS 

Ekspertai

Neringa Sakalauskė

Šeimos gydytoja, neringa.sakalauske@kraujotyrimai.lt
Neringa Sakalauskė in-vecaku-skola