8 taisyklės, kaip sukurti artimus santykius su vaiku

8 taisyklės, kaip sukurti artimus santykius su vaiku

17. Nov 2015, 06:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Ką daryti, kad mūsų santykiai su vaiku būtų kupini meilės ir pasitikėjimo? Ko imtis, kaip elgtis, kad tas ryšys ir tarpusavio pasitikėjimas nedingtų vaikui augant? 

Pasak psichologės Sanitos Aušpurės, pagrindinė sąlyga, kad sukurtume glaudžius emocinius ryšius tarp tėvų ir vaiko, yra pirminis emocinis artumas tarp mamos ir kūdikio.

Pradėti reikia dar nėštumo metu, juk pilve mažylis viską jaučia ir girdi. Kai kūdikis gimsta, pirmiausia mama, o kiek vėliau ir tėtis formuoja artumo ir prisirišimo stilių.

Svarbūs veiksniai, kurie turi įtakos vaiko ir tėvų artumo ryšiui:

•Svarbus laikas, kaip ilgai mama leidžia laiką su vaiku

•Laikas, kada mama grįžta į darbą

•Kas būna su vaiku, kai mama darbe (močiutė, auklė, tėtis). Svarbus elgesys to žmogaus, atsakas į vaiko poreikius, emocinės reakcijos išraiškos ir t.t 

•Svarbus artumas, meilė, emocinis atsidavimas, vidinė šiluma, supratimas vaiko poreikių, švelnumas, pokalbiai su mažyliu, sugebėjimas „ištverti“ vaiko kaprizus.

•Svarbu – maitinimas krūtimi. Tai ne tik fiziologinis, bet ir emocinis procesas, kuris įtakoja ne tik imuninę vaiko sistemą, bet ir turi įtakos ir psichologinei bei emocinei jo imuninei sistemai.

•Svarbu, kad mama nebūtų „vovere rate“ ir nesiskubintų kuo greičiau grįžti į darbą. Taip ji praras šimtus teigiamų emocijų, meilės ir džiaugsmo šaltinį, o mažylis nepakankamai gaus pasitikėjimo savimi šiame pasaulyje.

•Atmink, kad tu davei gyvybė kūdikiui, o jis išsirinko jus savo tėvais – tai vertinkite kaip didžiausią gyvenimo dovaną. Stenkitės su vaiku būti tiek ilgai, kiek galėsite, palaikykite jį visuose jo pasiekimuose ir padėkite pažinti pasaulį.

•Svarbu ir motinos vidinis nusiteikimas, atsilaikymas prieš stresus, pasitikėjimo kitais lygmuo. Svarbus ir tėvo vaidmuo, tad jis ne mažiau turėtų palaikyti artimus santykius su vaiku bei padėti jam pažinti supantį pasaulį.

Mamyčių klubas