8 patarimai, kaip tinkamai prižiūrėti vaiko akis

8 patarimai, kaip tinkamai prižiūrėti vaiko akis

07. Mar 2018, 06:30 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Jei turite klausimų vaikų kineziterapeutei, psichologei, akušerei ir žindymo specialistei - rašykite: www.mamyciuklubas.lt/klausimai-atsakymai/ arba redakcija@mamyciuklubas.lt 

Štai keli paprasti, bet svarbūs gydytojos oftalmologės patarimai, kaip tinkamai prižiūrėti vaiko akytes.  Mamyčių klubą konsultuoja gydytoja oftalmologė Vaida Kulikauskienė.

Norint, kad vaiko akys būtų sveikos ir mokykloje nereikėtų nešioti akinukų, reikia pasistengti įsiklausyti į šiuos paprastus patarimus ir jų paisyti:

1.Pirmiausia akims labai padeda B grupės vitaminai, žinoma, ir vitaminai A, C, E. Trūkstant A vitamino, pradedama prasčiau matyti tamsoje. Vitaminas A geriau pasisavinamas su lašeliu aliejaus. Žiemą ir pavasarį patariam vartoti geležies preparatų, žuvies taukų.

2.Mažiems vaikams nereikia duoti itin smulkių daiktelių, nes arti prisikišę prie jų jie vargins akytes. Akims taip pat kenkia, kai vaikas varto knygas ir žiūri į jas iš labai arti (geriausias atstumas – apie 30 cm).

3.Mityba akims taip pat labai svarbi. Maitinkite visaverčiu, subalansuotu maistu – kasdieniame vaiko racione turėtų būti žalios daržovės, špinatai, morkos. Labai gerai valgyti mėlynes, žemuoges, bananus.

4.Vieta, kurioje vaikas žaidžia, turėtų būti gerai apšviesta, bet ne per ryški šviesa. Į akis neturėtų kristi tiesioginiai saulės spinduliai ar elektros šviesa.

5.Vaikui, kuris dar nelanko mokyklos, įvairios pamokėlės kaip piešimo, rašymo turėtų trukti maždaug iki dvidešimt minučių.

6.Eidami į lauką su vaikučiu pasistenkite jo žvilgsnį retkarčiais nukreipti į tolį – žaiskite žaidimą – kokie daiktai matyti tolumoje. Taip pailsės akutės nuo žiūrėjimo į artimus daiktus.

7.Prie televizoriaus vaikas turėtų sėdėti ne ilgiau kaip valandą per parą. Žiūrėkite, kad atstumas iki ekrano būtų ne mažesnis nei 3 metrai.

 8.Akis, be abejo, vargina ir kompiuteris, ypač judantys ir mirgantys kompiuteriniai žaidimai. Vaikas turėtų sėdėti maždaug 50 cm atstumu nuo monitoriaus.