8 mažylių maitinimo klaidos

8 mažylių maitinimo klaidos

18. Nov 2013, 09:41 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Maitindami kūdikius nesąmoningai arba dėl žinių trūkumo neretai darome keletą esminių klaidų. 

Kūdikiai per trumpai maitinami krūtimi

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja kūdikį nuo gimimo iki šešių mėnesių amžiaus maitinti tiktai krūtimi. Motinos pienas per šešis mažylio gyvenimo mėnesius stiprina jo organizmą ir teigiamai veikai virškinamojo trakto formavimąsi.

Duodama per daug nekokybiškų sulčių

Rekomenduojama gerti pasterizuotas, specialiai kūdikiams paruoštas sultis, kurių kiekis pirmaisiais metais turi būti kontroliuojamas. Suvartojus per daug sulčių, sumažėja kitų mitybos atžvilgiu vertingesnių patiekalų suvartojimas.

Maitinama per dažnai

Pirmąjį gyvenimo pusmetį dirbtiniu maistu maitinami vaikai turėtų gauti 5-6 patiekalus per dieną, o dvylikos mėnesių amžiaus vaikams reikia duoti 4-5 patiekalus per dieną. Kad žarnynas taisyklingai funkcionuotų, būtina tarp maitinimų laikytis 2-3 valandų pertraukų. Per dažnas maitinimasis gali paskatinti blogų mitybos įgūdžių formavimąsi.

Patiekaluose yra per mažai riebalų

Specialistai pataria iki trejų metų amžiaus vaikų mityboje neriboti riebalų. Geriausias jų šaltinis – sviestas ir augaliniai riebalai. Jie yra svarbus energijos šaltinis, be to, padeda pasisavinti vitaminus A, D, E, K.

Pieno mišinys pakeičiamas karvės pienu

Vaikams, kurie nėra maitinami motinos pienu, bent iki vienerių metų amžiaus turėtų būti duodama jų amžiui tinkamo pieno mišinio. Karvės piene yra per didelis baltymų ir elektrolitų kiekis, tai pernelyg apsunkina vaiko inkstus ir virškinamąjį traktą.

Patiekalai sūdomi ir saldomi

Kūdikių ir mažų vaikų maiste patariama nenaudoti druskos ir cukraus. Be reikalo dedant prieskonių į patiekalus skatinamas blogų mitybos įgūdžių formavimasis, skatinamas dantų ėduonies, nutukimų ir kitų lėtinių ligų atsiradimas.

Kūdikių racionas per vėlai papildomas mėsos patiekalais

Mėsa ir jos gaminiai – geriausias geležies šaltinis. Nuo šešių mėnesių vaikas turėtų mėsos valgyti kasdien. Geležies stoka tokiame amžiuje gali sukelti mažakraujystę, sutrikdyti psichomotorikos vystymąsi ir pažinimo procesus. Kasdien vaikas turėtų suvalgyti apie 50-100 gramų mėsos.

Vaikai netaisyklingai papildomai girdomi

Natūraliai maitinamų kūdikių pirmą gyvenimo pusmetį nereikia papildomai girdyti. Vaikučius, nuo gimimo maitinamus dirbtiniu maistu, ir tuos, kurie nuo šešių mėnesių maitinami krūtimi ir papildomu maistu, girdyti papildomai reikia. Pirmaisiais gyvenimo metais patariama vartoti mažai mineralizuotą mineralinį vandenį, natūralų šaltinio vandenį ir geros kokybės geriamąjį vandenį.

Ar pavyksta išvengti šių klaidų vaikučių mityboje?

18. Nov 2013, 19:07

kadangi as primaitinu mazaja nuo 4men, tai mesyte nuo 6men duodu beveik kiekviena diena, i savaite viena diena padarau poilsi nuo mesytes. Mano dukryte neisivaizduoja pietu be mesos, cia jo megstamiausias maistas po mamos pienuko 😉

gintarerei gintarerei 18. Nov 2013, 16:14

jo, sito neuzfiksavau straipsnyje...as aisku ziureciau pagaol situacija, jei kraujas butu pasilpes, reiketu gelezies mazyliui, sutikciau duoti mesos ir anksciau.

pypse pypse 18. Nov 2013, 15:58

Gintare tai suprantu ir aš kad nuo 6 mėn pradedama pratinti. o čia patarimuose mėsa nuo 6 mėn kas dieną. aišku kai jau įsivedi mėsytę tai maitindavau kas dieną

gintarerei gintarerei 18. Nov 2013, 15:15

as nuo 6 palaipsniui pratinau, darzoviene, po poros savaiciu 1kruopiene, dar po poros savaiciu mesyte ir dar po poros savaiciu 2 kruopiene. Taip plius minus. Buvau isitikinusi, kad viska reikia daryti palaipsniui ir dariau. Be to 6 men kraujo tyrimas buvo puikus, hemoglobinas buvo puikus, tai gydytoja sake niekur neskubeti ir as jauciau kad nenoriu skubeti

pypse pypse 18. Nov 2013, 12:25

Gintare, o mėsytę nuo 6 mėn ir duodavai? aš daba susimąsčiau.

gintarerei gintarerei 18. Nov 2013, 12:15

aciu dievui pavyko visko isvengti. Bijojau primaitinimo daugiausiai, todel labai labai, ckartais net per daug domejausi tuo ir buvau tvirta visais maitinimo klausimais, todel visiems spaudimams atsilaikiau, niekam nesiaiskinau ir kazkaip pavyko viskas. Vaikas valgus ir puikiai auga.

pypse pypse 18. Nov 2013, 10:45

š tik dėl mėsos nesu tikra, nuo 6 mėn tik pradedi pratinti prie visokių daržovių, bet iš tiesų neatsimenu per kiek ten priprantama ir kada aš pradėjau su mėsike maitint

18. Nov 2013, 10:30

su pirmuoju mazyliu nepavyko svengti siu klaidu, truko patirties ir pasitikejimo savimi, aplinkiniu spaudimas buvo stipresnis. o dabar auginant antrajy mazyly, buvau tvirta savo nuomonei ir iki puses metu maitinau tik krutimi kaip priklauso. dabar jau pradejom valgyt mesyte, valgo obuoliuka, banana ir tikrai neskubu su kitom kosem nes matau kad jam dar uztenka to ka duodu plius mp. beje mano mazyliui puse metuku