8 būdai, kaip mažylis sako "aš tave myliu"

8 būdai, kaip mažylis sako "aš tave myliu"

11. Nov 2015, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kūdikis nemoka jūsų apkabinti ir pasakyti "kaip aš tave myliu, mamyte". Dar nemoka nupiešti piešinio su širdele. Mūsų mažyliai išreiškia savo meilę kitaip - taip, kaip moka.

Nuo gimimo iki 6 mėnesių: gimė, kad mylėtų

Būkime realistai: vaikas niekada jums nepadėkos už bemieges naktis ir sunkų triūsą, bet kuo labiau pažinsite savo mažylį, tuo dažniau pamatysite tą glaudų jūsų ryšį ir prisirišimą.

Šypsena (nors sekundę): daugelis jums sakys, kad pirmųjų savaičių kūdikio šypsena - tai tik refleksas. Neklausykite jų! Nauji tyrimai liudija, jog net gi atsitiktinė naujagimio šypsena reiškia gerokai daugiau - mažylis ima jus mėgdžioti.

Pirmosios vaikų šypsenos pasirodo nuo šeštos iki aštuntos savaitės. Paprastai tai vyksta, kai mama ir tėtis šypsosi, o mažylis atsako savo šyptelėjimu. Vadinasi, ryšys tampa vis glaudesnis.

Dėmesingai jus stebi: nuo pat gimimo kūdikis atpažįsta mamos balsą, veidą, kvapą. Gimęs mažylis turi užduotį - sujungti visus daiktus, kuriais jis pasitiki, su jūsų veidu - būtent todėl jis visada inirtingai jus stebi. Paprasčiau tariant, vaikas nori suprasti, kaip atrodo meilė, rūpestis ir komfortas. Todėl kai kitą sykį mažylis jus įdėmiai stebės, leiskite jam tai daryti kuo ilgiau!

Nuo 6 iki 12 mėnesių: emocijos

Tampa linksma: mažylis peržengė pusės metukų slenkstį ir pradeda tyrinėti pasaulį aplink save. Kasdien jis mokosi naujų įgūdžių ir išreiškia savo meilę.

Nuolat prašosi ant rankų: mažylis pasitiki jumis ir jaučiasi saugus tik pas jus. Nuo pat mažens mažyliai prašosi paimami ant rankų, bet nuo pusės metų jie jau sąmoningai tiesia rankutes į mamą ar tėtį, parodydami, ko jie nori. Deja, labai dažnai tėvai apriboja šį procesą arba dėl tam tikrų stereotipų, arba dėl nuovargio.

Bučiniai: metukų amžiaus vaikai ima bučiuoti. Pradžioje nelaukite gražių bučinukų, kartai pajusite tiesiog "seilėtą prisilietimą". Tai rodo, kad mažylis jau išmoko išreikšti savo meilę ir mėgdžioja tai, ką daro mama. Jei mama bučiuoja, jis irgi to mokosi.

Kai išeinate, vaikas verkia: tai ypatingas charakterio bruožas, jis mokosi, kad jūs būtinai sugrįšite. Net jei jūsų ir nėra šalia, jūs vis tiek ESATE.

Šiame amžiuje mažyliai stipriai išreiškia emocijas: "pasaulio pabaiga" būna tada, kai išeinate ilgesniam laikui, begalinis džiaugsmas  ir laimė užsplūsta, kai jus ir vėl pamato. Tai reiškia, kad jus labai myli. Mažas žmogutis su tokia didele meile!

12-20 mėnesių: mama yra viskas!

Šiame amžiuje per sekudę mažylis iš angelėlio gali virsti mažyčiu velniuku. Vaikas ima reikšti savo meilę sudėtingiau, kitaip... ir kartais mes to nepastebime. Mažylis tyrinėja pasaulį, bando leidžiamas ribas ir jis tikisi, kad jūs jam padėsite, juk jis jus myli. Vaikas taip labai užsiėmęs aplinkos tyrinėjimu, kad jo meilė gali būti paslėpta.

Kartoja viską, ką darote: kai mažylis tempia jūsų rankinę, stumia vežimėlį arba sūpuoja lėlytę/meškiuką, jis dar kartą įrodo, kokia jūs nuostabi mama jo akyse. Kaip ir suaugusieji, vaikai imituoja veiksmus, kurie jam artimiausi ir patinka.

Ieško nusiraminimo pas jus, kai kas nors nutinka: tokiomis minutėmis vaikui nėra nieko geriau, nei mamos ar tėčio buvimas šalia. Kai mažylis bėga pas jus nusiraminti, tai dar kartą įrodo, kad jūs jam labai reikalinga ir jis jus labai myli.

"Saugo" blogą elgesį tik dėl jūsų: dažnai vaikai elgiasi blogai ir rodo "ožiukus" tik artimųjų žmonių draugijoje. Tai, žinoma, ne pats geriausias būdas įrodyti savo meilę, bet būtent tai ir daro mažylis - tai natūralus būdas, kaip patikrinti ribas.

Jei viešumoje vaikas elgiasi gerai, o blogai tik namuose, būkite 100% tikri - esate auklėjimo viršūnėje: vaikas žino, kad su jumis jis saugus ir jūs mylėsite net ir tada, kai jo elgesys bus netinkamas.

Nustokite galvoti, kad kaprizingas, rėkiantis vaikas nori jus išvesti iš kantrybės - jis tiesiog jus labai myli!