7 klaidos, kurių galėtų nebūti

7 klaidos, kurių galėtų nebūti

06. Feb 2012, 00:00

Motinystė ir tėvystė - nuolatinis tobulėjimas ir mokymasis, todėl nieko keisto, kad klaidų čia neišvengsime.

 

Visgi, yra keletas klaidų, apie kurias žinodami iš anksto, galėtume jų ir išvengti.

 

1.Per anksti pradėti primaitinimą kietu maistu


Papildomas maitinimas kūdikiams rekomenduojamas nuo 6 mėnesių, nesvarbu, ar jie valgo mamos pieną ar mišinuką. Žinoma, esant reikalui vaiką prižiūrinti gydytojas dėl svarbių priežasčių gali pasiūlyti pradėti primaitinti anksčiau. Tačiau jei vaikutis sveikas, priauga pakankamai svorio, tikrai negalima skubėti su primaitinimu, ypač su niekuo nepasitarus. Papildomas per ankstyvas primaitinimas alina virškinimo sistemą gali sąlygoti alergijos atsiradimą.

 

2.Per anksti pradėti duoti karvės pieną


Karvės pienas rekomenduojamas tik nuo vienerių metų amžiaus. Karvės piene esančios medžiagos yra sunkiau virškinamos negu mamos pieno ar adaptuoto mišinuko, todėl papildomai apkrauna vaikučio inkstukus, gali sukelti alergiją. Kas kita – rūgštūs pieno produktai- jogurtai, kefyras, kurių galima ragauti nesulaukus metukų. Šiuo metu galima rasti ne viena adaptuotą pieno mišinį, skirtą vyresniems negu metukų vaikams.

 

3. Duoti vaistų nepasitarus su specialistu


Jokiu būdu negalima duoti vaikui vaistų savo nuožiūra. Pavyzdžiui, slopinti  mažesnę negu 38 laipsnių temperatūrą (nebent vaiko gydytojas rekomendavo kitaip). Vaikui netinka suaugusiųjų vaistai. Vaistai nuo temperatūros vaikui duodami atsižvelgiant į jo amžių ir svorį. Apie tai būna informuojama informaciniame vaisto lapelyje. Aptarkite su vaiko gydytoju iš anksto, kokius vaistus jis rekomenduotų, pavyzdžiui, suslogavus ar skaudant gerklytei.

 

4. Bijoti užgauti vaiką


Pirmaisiais gyvenimo mėnesiais, o ypač dienomis, kai kurie tėvai baiminasi prisiliesti prie kūdikio, paimti jį ant rankų, pakeisti sauskelnes. „Juk jis toks gležnutis“, „Paimsiu ir atrodo, kad „suluš“. Iš tiesų reikėtų elgtis atvirkščiai: tik jausdamas jūsų kūno šilumą, prisilietimus, mylavimus ir širdies plakimą prisiglaudus, kūdikis gerai augs ir vystysis, jausis saugus, mylimas ir reikalingas.

 

5. Vėlai guldyti miegoti


Dienos režimas svarbus kiekvienam, tačiau mažam vaikui – ypač. Todėl nesiskųskite, kad mažylis „siaučia“ iki vidurnakčio, po to miega iki vidudienio. Tai – jūsų problema, ir tik jūs galite įpratinti vaiką prie tikslaus režimo bei ankstesnio ėjimo į lovą. Gyvenimas tampa ritmišku tada, kai visi šeimos nariai gyvena panašiu rimtu - panašiu laiku keliasi, visi kartu pusryčiauja, vakarieniauja, eina miegoti.

 

6.Versti daug valgyti


Jeigu vaikas normaliai auga ir vystosi, jo mityba yra pakankama, nors jums ir atrodo, kad jis „valgo mažai“. Suvalgomo maisto kiekį nulemia konkretaus vaiko sotumo jausmas, o ne knygoje perskaityta ar jūsų nustatyta norma. Svarbiausias mitybos principas - kad ji būtų subalansuota, sveika, ir vaikas gautų visų jam reikalingų medžiagų. Nelyginkite savo vaikučio su bendraamžio svoriu, kiekvieno vaiko sudėjimas priklauso ir nuo paveldėjimo, ir savito augimo tempo.

 

7. Skubinti vaikučio raidą


Kuo anksčiau išmokyti sėstis, stovėti, vaikščioti... Kartais tėvystė primena didžiąsias lenktynes, kuriose mamos varžosi dėl pagrindinio prizo. Kiekvienas vaikas yra unikalus, kaip ir jo raida. Vienas taip ir neišmoksta ropoti, iš karto pradeda vaikščioti. Kitas pirmuosius žingsnius žengia tik suvalgęs pirmąjį gimtadienio tortą, ir jis dėl to nėra kuo nors blogesnis už nuo 10 mėnesių bėgiojantį kaimyną.  Visada objektyviausią informaciją Jums suteiks vaiką prižiūrintis gydytojas. Kuris Jums, greičiausiai, irgi pasakys tą patį - nelyginkite saviškio su kitais.

 

Linkime Jums ir sau kuo mažiau klaidų!