6 mėnesių mažylio primaitinimas: pediatrės patarimai

6 mėnesių mažylio primaitinimas: pediatrės patarimai

21. Oct 2012, 07:00

 

Iš Linos laiško:

 

Sveiki, auginu dukrelę, mums jau šeši mėnesiukai.. Mamos pieno mažylė ragavo tik devynias dienas, todėl praktiškai nuo gimimo valgome mišinuka. Nuo 4 mėnesių pradėjom ragauti palaipsniui daržovių – bulvės, morkos, moliūgo, špinatų, vaisių - obuolio, banano, mango, persiko, grūdinių košių - grikiu, ryžių, avižinių dribsnių.

 

Taip pat jau valgome veršiena ir vištieną, bandysim ragaut ir kalakutieną... Iki šiol valgėme normalų maistą vienąkart ryte, po pietų, link vakaro vaisių ar kelių vaisių darytą tyrelę..Taip pat labai mėgstam trintus lietuviškus sausainius su mišinuku. Likusį laiką valgom mišinuką, panašiai kas tris valandas po 150 ml. 

 

Klausimas toks - ar 6 mėn. kūdikiui pilnai užtenka normalaus maisto vienąkart dienoj ar jau galima duoti dukart, pavyzdžiui vakare prieš miegą? Ir ką dar galima duoti naujo iš maisto produktų?

 

Atsako Friso produktų atstovė Pabaltijo šalims, gydytoja pediatrė Irena Putnina: 

 

Sveiki,

 

Kadangi Jūsų dukrelė trumpai žindyta, primaitinimą įvedėte anksti - nuo 4 mėnesių. Šiuo metu rekomenduojama, jeigu kūdikis gerai vystosi ir normaliai priauga svorio, su primaitinimu neskubėti, jį pradėti nuo 6 mėnesių.

 

Ankstyvas primaitinimas nuo 4-5 mėnesių skiriamas tada, jei kūdikis turi problemų: blogai auga svoris, atpylinėja, retai tuštinasi. Taigi nuo 6 mėnesio vienas maitinimas pienu pakeičiamas daržovių arba kruopų koše pasirinktinai, kitą mėnesį daržovės papildomos mėsa, pratinama prie vaisių tyrelių, kiti maitinimai mamos pienu arba mišiniu.

 

Maitinimų skaičius 5-6 kartai per dieną.

 

Kadangi primaitinti pradėjote nuo 4 mėnesių, Jūsų dukrytė jau gauna pakankamai daug įvairių produktų, jų pilnai pakanka. 6 mėnėsių amžiaus kūdikiui užtenka kruopų košės 1 kartą per dieną, dažniausiai pusryčiams, daržovių tyrės su mėsa pietums ir vaisių tyrelės pavakariams arba vakarienei.

 

Nebent kūdikis kruopų košės suvalgo mažai, pusę porcijos (100-120 g), tai pusę porcijos būtų galima duoti vakarienei, jeigu kūdikis nori. 6 mėnėsių kūdikis dažniausiai prabunda maitinimui pienu naktį, visos nakties neišmiega, ir galvoti, kad vėlyvas pamaitinimas koše nakties miegą prailgins, neverta.

 

Maždaug nuo 8 mėnesių pilnai pakeičiami 3 maitinimai pienu, duodama pasirinkta kruopų košė pusryčiams ir vakarienei, o pietums lieka daržovės su mėsa. Vaisių tyrelė gali būti kaip desertas arba užkandis priešpiečiams ir pavakariams.

 

Sėkmės.