5 labiausiai paplitę mitai apie deginimąsi saulėje

5 labiausiai paplitę mitai apie deginimąsi saulėje

20. May 2014, 09:39 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Štai ir sulaukėme šilumos, dar nesibaigė gegužė, tačiau mėgstantys pasideginti jau gaudo saulės spindulius. Supažindiname jus su keliais mitais apie lepinimąsi saulutėje.

Mitas: Degintis galima tol, kol visas kūnas netaps rusvesnis

Kiekvienas kaitinimąsis saulėje padidina riziką susidurti su melanoma (pačia pavojingiausia odos vėžio forma). Vaikai taip pat papuola į rizikos grupę. Kuo ilgiau būnate tiesioginiuose saulės spinduliuose, tuo didesnė rizika pasigauti odos vėžį. Bet koks įdegis liudija apie odos pusiausvyros sutrikdymą. Tad lepinkitės saulutėje saikingai.

Мitas: Skėtis nuo saulės blokuoja saulės spindulius

Tiesa: Skėtis ne visiškai apsaugo. Smėlis atspindi 17% UV spindulių, todėl ir esant po skėčiu ant didelio ar mažo žmogučio patenka saulės spindulių. Kai vidurdienį saulės spinduliai krenta tiesiogiai, geriau su vaikais būti šešėlyje ir pasitepti apsauginiu kremu nuo saulės.

Mitas: Saulės spinduliai negali patekti pro langą

Tiesa: Stiklas filtruoja tik vienos rūšies spindulius - UVB. Spinduliai UVB, prasiskverbiantys pro odą, preina ir pro stiklą.

Todėl vairuotojams ant kairės veido pusės daugiausiai būna strazdanų. Norint apsaugoti odą, prieš sėdant saulėtą dieną į automobilį, patartina pasitepti apsauginiu kremu nuo saulės visas atidengtas kūno vietas - veidą, rankas.

Jei esate namie, kremo naudoti nereikia, nebent didžiąją dienos dalį esate prie lango.

Mitas: Didelė apsauginio kremo nuo saulės dalis iššaukia vitamino D deficitą

Tiesa: Turbūt žinote, kad saulė reikalinga vitamino D gamybai kūne. Bet šis vitaminas į organizmą patenka ir vartojant maisto produktus, vitaminus, vaikščiojant lauke. Ir net pasitepus kremu nuo saulės nedidelė dalis UV saulės spindulių vis tiek prasiskverbia pro odą, o to pakanka, kad organizmas pasigamintų vitamino D.

Mitas: Jeigu vasarą nėra saulės, apsauginis kremas nereikalingas

Tiesa: 80% saulės spindulių praeina pro debesis. Todėl būkite atsargūs ir žiemą: sniegas atspindi 80% UV spindulių, ypač jei ruošiatės slidinėti kalnuose. Tuo paaiškinama, kad slidininkai dažnai grįžta įdegę.

 

Bubchen - pačiai švelniausiai odai pasaulyje!

20140520091552-77271.jpg