6 faktai apie antibiotikus

6 faktai apie antibiotikus

08. Mar 2012, 07:40

Vartoti antibiotikus tik tada, kai gydytojas  juos paskiria ir tik nurodytomis dozėmis – bene svarbiausia šių vaistų taisyklė. Ką dar reikia žinoti apie antibiotikus?

 

1. Antibiotikai nepadeda ir nereikalingi gydant peršalimą, gripą, slogą. Geltonos ar žalios išskyros iš nosies dar nereiškia, kad infekciją sukėlė bakterijos. Įprasta, kad virusinės infekcijos metu išskyros tampa tirštesnės ir įgyja spalvą.

 

2. Antibiotikai yra labai stiprūs vaistai ir turi būti vartojami bakterijų sukeltoms infekcijoms gydyti. Jei jūsų vaikui paskirtas antibiotikas, užtikrinkite, kad jis vartotų jų visą gydymo kursą paskirtomis dozėmis, ir netaupykite kitam kartui.

 

3. Nustatyti, ar vaikas serga  virusine ar bakterine infekcija, turi gydytojas. Virusinės infekcijos yra kur kas dažnesnės negu bakterinės. Jei manote, kad vaikui reikalingas gydymas – kreipkitės į savo gydytoją. Bet prisiminkite, kad įprastą peršalimą sukelia virusai ir jam gydyti antibiotikai nereikalingi.

 

4. Antibiotikai (pvz., penicilinas, ampicilinas ir kt.) yra vieni stipriausių ir svarbiausių vaistų. Jie žudo bakterijas. Teisingai vartojami jie gali išgelbėti gyvybes, o neteisingai – pakenkti jūsų vaikui.

 

5.Daugelį infekcinių ligų sukelia dvi pagrindinės mikroorganizmų grupės – virusai ir bakterijos.  Bakterijų  sukeltos infekcijos gydomos antibiotikais, o virusų – ne. Beje, dažniausia kosulio, gerklės  skausmo, peršalimo priežastis yra virusai. Jūsų vaikas savaime pasveiksta nuo šių virusų sukeltų infekcijų

 

6.Kada reikia ir kada nereikia antibiotikų, geriausiai atsakys jūsų vaiko gydytojas, o jo atsakymas priklausys nuo ligos diagnozės. Štai keletas pavyzdžių:

 

Ausies infekcija. Yra keletas skirtingų situacijų, ir tik kartais reikalingi antibiotikai, bet dažniausiai – ne.

 

Sinusų infekcija (sinusitas). Daugelis vaikų net esant tirštoms ir žalioms išskyroms iš nosies neserga sinusų infekcija. Antibiotikai reikalingi tik sunkių ar ilgai trunkančių sinusų infekcijų atvejais.

 

Kosulys ar bronchitas. Vaikų bronchitui gydyti labai retai reikia antibiotikų, nes dažniausiai tai yra virusų sukelta infekcija.

 

Gerklės skausmas. Dažniausiai gerklės skausmu pasireiškianti infekcija yra sukelta virusų. Tik vienu atveju – esant pūlingai anginai, kurią sukelia streptokokai, gydoma antibiotikais. Šių bakterijų buvimas turi būti patvirtintas laboratoriniu (mikrobiologiniu) tyrimu.

 

Peršalimas. Peršalimą sukelia virusai. Liga gali trukti dvi savaites ir ilgiau. Antibiotikai negydo peršalimo, bet jūsų gydytojas gali pasiūlyti kitų vaistų, kurie palengvins šios ligos eigą.

Higienos instituto inf.

Ar dažnai antibiotikus gydytojas skiria Jūsų vaikui?