6 būdai, kaip pripratinti mažylį naudotis puoduku

6 būdai, kaip pripratinti mažylį naudotis puoduku

19. Jul 2017, 09:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kaip išmokyti vaiką naudotis puoduku? Tam prireiks dviejų faktorių - daaaaaug jūsų kantrybės ir... lašelio jumoro. Bet pirmiausia aptarkime metodus, kaip vyksta pats pratinimosi procesas.

Pirma, prisiminkite, kad nėra vienintelės taisyklės, kuri garantuotų sėkmę. Pasirinkite strategiją, kuri priimtiniausia jums ir jūsų vaikui, o tada - nuosekliai laikykitės jos. Nepasisekė? Gal vertėtų tuomet išbandyti kitą metodą? Vienas jų tikrai jums tiks.

1. LAUKIMAS

Metodas

Rekomenduojamas nuo dviejų metų amžiaus, kuomet pastebite, jog vaikas pats nori sėdėti ant puoduko. Padėkite puoduką patogioje vietoje, pavyzdžiui, vonioje ar tualete, bet nespauskite juo naudotis. Tiesiog palaikykite ir pagirkite vaiką, kuomet juo pasinaudoja. 

Pliusai:

Mažiau frustracijos ir "netyčiukų", nes, bent jau teoriškai, vaikas pradeda naudotis, tuomet, kai yra pasirengęs.

Minusai:

Ilgiau nei norėtųsi (ar pratinant kitais metodais), vaikas nešios sauskelnes. Tiesa, skaičiuojama, jog 40 procentų mažylių, bet kokiu atveju tai daryti išmoksta tik sulaukę trejų. 

Ar tai jums tinka?

Šis metodas labai tinka tėvams, kurie augina vaikus be spaudimo, neskaičiuoja, kada mažylis turi būtinai kažką išmokęs daryti, tad jeigu jums sauskelnių keitimas nesukelia problemų - tai jums. 

2. PLANAVIMAS

Metodas:

Susiplanuokite laiką, pavyzdžiui, mėnuo iki darželio ir susitelkite į pratinimąsi prie puoduko. Venkite tolimesnių kelionių, būkite arčiau namų ir skatinkite vaiką dažniau pasinaudoti tualetu. Reguliariai pakvieskite jį prisėsti ant puoduko ir po truputį jis pats supras ženklus, kada jis nori mažo ar didelio reikalo. Pasibaigus treniravimosi laikui, jūsų vaikas bent jau dalinai bus atpratęs nuo sauskelnių. 

Pliusai:

Jeigu sutelksite bendras jėgas, mažylis pajus palaikymą ir lengviau įveiks šią užduotį.

Minusai

Turite tam skirti atskiro laiko, būti namuose, o jeigu pernelyg spausite - jūsų pastangos gali būti bevaisės.

Ar jums tai tinka?

Taip, jeigu auginate vaiką pagal rutiną ir mėgstate laikytis plano. Jeigu jūsų auginimo metodas labiau atsipalaidavęs - rinkitės kitą metodą.

3. SPECIALIOS SAUSKELNĖS-KELNAITĖS

Metodas:

Pakeiskite įprastas sauskelnėmis į pratinimuisi skirtas kelnaites. Kvieskite naudotis puoduku reguliariai, o kai pats vaikas pradės sėstis ant jo reguliariai - apdovanokite, pagirkite. Taip pat galite išbandyti medžiagines kelnaites, kuomet apsišlapinus vaikas pajus nemalonią drėgmę tarp kojų, prašykite jį įspėti kada nori ant puoduko ir taip vaikas pats pradėti atskirti kūno siunčiamus signalus.

Pliusai:

Pratinimosi kelnaitės padės išvengti nelaimių, vaikas pats pajus kada jis nori šlapintis ar tuštintis.

Minusai:

Teks įsigyti kitokias, specialias sauskelnes-kelnaites, o jeigu rinksitės medžiagines - rūpintis jų skalbimu.

Ar tai jums tinka?

Žinoma, jeigu esate nusiteikę neskubėti laukiant rezultato ir pažadate nesierzinti bei neerzinti vaiko, dėl nepasiekto rezultato, tuomet taip, bandykite. 

4. PRIZAS

Metodas:

Apdovanokite vaiką kiekvieną kartą, kai jis pasinaudos puoduku. Dovana neturi būti didelė, užtenka, payzdžiui, lipduko. Galite derinti šį metodą su kitais išvardintais.

Pliusai:

Kai kuriems vaikams kelionė į žaislų parduotuvę ar pažadas apsilankyti vandens parke - didelis motyvas.

Minusai:

Rizikuojate, kad vaikas nepradėtų prašyti dovanų už kiekvieną įveiktą užduotį. 

Ar jums tai tinka?

Žinoma, jeigu galite nustatyti ribą. Galite išbandyti apdovanojimus, susijusius su pratinimusi prie puoduko, pavyzdžiui, kaip smagūs apatiniai.

5. APATINIAI DRABUŽIAI

Metodas:

Leiskite vaikui išsirinkti patinkančias apatines kelnaites. Apmaukite ir paaiškinkite, kad reikia saugoti ir reikalus atlikti ant puoduko.

Pliusai:

Vaikas pasijus suaugusiu ir gavusiu rimtą užduotį - po pirmo nespėto pasišlapinimo, jis bus labiau pasiruošęs sužinoti savo kūno signalus.

Minusai:

Tai turbūt "purviniausias" būdas, nes skalbimo bus labai daug.

Ar jums tai tinka?

Jei esate labai kantrūs, turite ne tik skalbimo mašiną, bet ir džiovyklę, tai gali būti vienas lengvesnių būdų priprasti naudotis puoduku.

Tiesa, dažnai mamos paleidžia vaikus išvis be apatinių kelnaičių, tik su pėdkelnėmis - tai tikrai ne tas pats!

6. PAGYROS

Metodas:

Kiekvieną kartą, kai vaikas ruošiasi pasinaudoti puoduku - pasakykite jam: "Myliu tave, tu esi tobulas, o dabar - daryk". Paprašykite artimųjų elgtis taip pat.

Pliusai:

Vietoje daiktinio prizo, jūs keliate vaiko pasitikėjimą savimi ir į tokius žodžius vaikas dažnai reaguoja daug labiau, nei į kokį žaisliuką.

Minusai:

Atsitikus "nelaimei", vaikas gali labai susikrimsti ir priimti tai asmeniškai - paaiškinkite jam, jog visko pasitaiko!

Ar tai jums tinka?

Padrąsinantys žodžiai visad geras pasirinkimas ir jei mokate išlaikyti pussiausvyrą - negirti už kiekvieną nieką, tuomet šis metodas kaip tik jums.

Kokį pratinimosi prie puoduko metodą rinkotės ar pasirinktumėte jūs? Ir kodėl?