50% vaikųs saldumynus valgo kelis kartus per savaitę

50% vaikųs saldumynus valgo kelis kartus per savaitę

26. Jan 2016, 00:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Pirmą kartą nepriklausomoje Lietuvoje atliktas ikimokyklinio amžiaus vaikų, nesančių organizuotuose kolektyvuose, mitybos įpročių tyrimas

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras ir UAB „Eurointegracijos projektai" (apklausos vykdytojas) 2014 m. pabaigoje2015 m. pradžioje pirmą kartą per pastaruosius tris dešimtmečius atliko Lietuvos ikimokyklinio mažiaus vaikų, nesančių organizuotuose kolektyvuose (t.y. nelankančių darželių ar kitų ugdymo įstaigų) mitybos įpročių tyrimą.

Tikslinė tiriamoji grupė - ikimokyklinio amžiaus vaikai (1-7 m. amžiaus). Sudaryta atsitiktinė tyrimo imtis reprezentavo Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikus pagal amžiaus grupes (1-3 m. ir 3-7 m. amžiaus), lytį, gyvenamąją vietą (miestas/kaimas). Mitybos įpročiai buvo tiriami anketiniu apklausos būdu, t. y. apklausiant vaikus, tėvus, globėjus ar senelius apie maisto produktų vartojimo dažnumą, maitinimosi režimą ir pan. Iš viso buvo išanalizuota 1019 ikimokyklinio amžiaus (1-7 m.) vaikų, nelankiusių ikimokyklinio ugdymo įstaigų, anketų (iš jų: 51,5 proc. mergaičių ir 48,5 proc. berniukų). 76,3 proc. tyriamų vaikų gyveno mieste ar miesto tipo vietovėje ir 23,7 proc. - kaime ar kaimo vietovėje.

Pusryčiauja didžioji dauguma vaikų

Jo metu buvo nustatyta, kad didžioji dauguma (93,3 proc.) tyrime dalyvavusių ikimokyklinio amžiaus vaikų, nelankančių ikimokyklinio ugdymo įstaigų, pusryčius valgo kiekvieną dieną, ir tik pavieniai vaikai (2,2 proc.) kasdien nepusryčiauja.

Gamindami maistą vaikams prieskonius vartoja ir juos sūdo dauguma tėvų

Taip pat buvo išsiaiškinta, kad gamindami maistą ikimokyklinio amžiaus vaikams, 47,3 proc. tėvų jį sūdo ir deda prieskonių, 40,2 proc. tik sūdo, o 4,8 proc. atsakė, kad į patiekalus deda tik prieskonių.

Tėvai mano, kad jų vaikų mityba tinkama

Trys ketvirtadaliai (75, 6 proc.) ikimokyklinio amžiaus tėvų tyrimo metu atsakė, kad jų vaikų mityba yra tinkama. Kaip tinkamą savo vaikų mitybą daugiau vertino jaunesnių (1-3 m.) negu vyresnių (3-7 m.) vaikų tėvai. Maždaug kas septintas (13,9 proc.) ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvas savo vaikų mitybą vertino kaip netinkamą ir kas dešimtas nežinojo kaip vertinti.

Panagrinėjome tyrimų duomenis ir dalinamės įdomesniais rezultatais:

- Trečdalis vaikų šviežias daržoves vartoja tik kelis kartus per savaitę;

- Trečdalis vaikų valgo  virtas ar keptas bulves, bulvių košę

- Daugiau nei pusė vaikų mėsą valgo kasdien, o štai žuvį 42 procentai - kelis kartus per mėnesį;

- Daugelis vartų nevartoja arba tik kartą per mėnesį mėgaujasi traškučiais ar kukurūzais

- O štai šokoladu ir kitais saldumynais gardinasi beveik 50% 3-7 metų vaikų kelis kartus per savaitę;

- 85,2 proc. 1–3 m. ir 50,4 proc. 3–7 m. amžiaus vaikų nevartoja įvairių gazuotų ir (ar) saldžių gėrimų, tačiau tarp 3–7 m. amžiaus vaikų beveik kas penktas (20,4 proc.) vaikas juos vartoja kelis kartus per savaitę ir 4,6 proc. – kasdien ar kelis kartus per dieną. 15.

- Didesnė dalis vaikų (39,1 proc.) šviežias sultis vartoja kelis kartus per savaitę; 24,9 proc. jaunesnių ir 15,0 proc. vyresnių ikimokyklinio mažiaus vaikų sulčių nevartoja.

Parengė Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras (dr. Roma Bartkevičiūtė, dr. Albertas Barzda, Ignė Baltušytė, Vytenis Drungilas)