"MAMYČIŲ TV": 5 pratimai, kurie padės sumažinti pilvo diegliukus

17. Oct 2014, 14:40 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Dažniausiai pilvo diegliukai kūdikius kankina iki trijų mėnesių amžiaus, vienus labiau, kitus rečiau. Vienas efektyviausių priemonių padėti mažyliui – pilvo masažas ir pratimai kojytėms.

Anot vaikų kirpyklėlės “Pukis” kineziterapeutės Simonos Burbaitės, švelnūs masažo judesiai ir pratimai padeda pasišalinti dujoms, kurios ir yra bene pagrindinė diegliukų priežastis. Masažas atpalaiduoja pilvo raumenyną ir pagerina žarnyno veiklą.

Kaip atlikti masažą?

Visų pirma, pasak specialistės, reikėtų mažylį liesti šiltomis rankomis, pradėti ramiai glostant, kad jo neišgąsdintume.

1 pratimas. Esminė taisyklė – glostome pilvuką pagal laikrodžio rodyklę sukamaisiais judesiais aplini bambutę. Galime delnu šiek tiek paspaudinėti vaiko pilvelį, bet reikia vengti gilesnių paspaudimų dešinėje kūno pusėje.

Jeigu norime pastiprinti pratimą – galime paspaudimus atlikti su dviem rankom, viena ant kitos uždėjus.

2 pratimas. Pamasažavus apie penkias minutes pilvuką, galime pamankštinti vaiko kojytes. Kūdikis guli ant nugarytės, jo kojytes švelniai paimame rankomis ir sulenkdami glaudžiame prie pilvuko. Kartojame kelis kartus.

3 pratimas. Atliekame “varlytę” – gulint vaikučiui ant nugaros, suglaudžiame abiejų kojyčių padus vieną prie kito. Nieko nedarykite per jėgą. Jeigu vaikeliui skaudės, jis tai parodys.

4 pratimas. Paguldykime ant pilvuko. Ne visi vaikučiai mėgsta tokią padėtį. Paguldžius mažylį ant pilvuko, pakiškite jo kojytes prei pilvuko.

5 pratimas Patupdykime mažylį ant kojyčių,  žinoma, ne visu svoriu. Žiūrėkime, kad  nugarytė būtų palinkusi į priekį. Tokioje padėtyje laikykite mažylį iki minutės.

Kūdikio laikymo padėtys

Yra tam tikros kūdikio laikymo pozos, kad vaikučiui nepūstų pilvuko ir būtų patogiau tiek mamai, tiek kūdkiui – priglaudžiame jo nugarytę prie savęs ir pakeliame užpakaliuką šiek tiek į viršų. Tokioje padėtyje šiek tien pabūname, šnekiname mažylį.

Kita padėtis - ant vienos savo rankos paguldome mažylį. Prieš šiltos mamos rankos prigludęs vaiko pilvukas turėtų jį nuraminti.

SVARBU! Atliekant masažą svarbu nepaleisti vaikučio. Tai turi būti nenutrūkstamas procesas. Jeigu masažuojame, iš karto po masažo turime atlikti pratimėlius – kojyčių pakilnojimas, panešiojimas. Nedarome pertraukų tarp masažo ir pratimų.

Jeigu vaikas pykta ir priešinasi masažui, nereikėtų tęsti. Reikėtų ramiai pradėti masažuoti ir ramiai pabaigti. 

Malonių pojūčių! 

Temą apie pilvo diegliukus remia:

20141020094223-98511.jpg

Kaip veikia Espumisan L?

Espumisan L sudėtyje yra veiklioji medžiaga simetikonas - stabilus, paviršių veikiantis polidimetilsiloksanas. Jis keičia dujų burbuliukų, esančių maiste ir virškinamojo trakto gleivinėje,  paviršiaus įtampą, ir dėl to jie subliūkšta. Atpalaiduotos dujos gali būti rezorbuojamos arba, veikiant žarnų peristaltikai, pašalinamos.

Kaip geriausiai sugirdyti Espumisan L lašiukus?

Prieš vartojimą buteliuką gerai supurtyti, lašinti apvertus buteliuką. Arbatiniu šaukšteliu įpilti 1 ml (tai atitinka 25 lašus) Espumisan L į maitinimo buteliuke esantį nedidelį [20 – 30 ml] motinos pieno ar pieno mišinio kiekį arba duoti gerti sumaišius su nedideliu skysčio kiekiu prieš arba po žindymo. Espumisan L lengvai susimaišo su įvairiais skysčiais. 

Ekspertai

Simona Burbaitė

Kinezitarepeutė, vaikų kirpyklėlė "Pukis"
Simona Burbaitė in-vecaku-skola