45-46 savaitė: žaidžiame slėpynių

45-46 savaitė: žaidžiame slėpynių

15. Nov 2011, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kaip auga vaikutis pirmaisiais savo gyvenimo metais? Apie tai sužinosi skaitydama specialiai Tau „Mamyčių klubo” paruoštą vystymosi kalendorių. Šiandien pasakojimas apie 45-46 savaites. 

Žiūrėk, kaip aš augu

Paaiškėjo, kad šiame amžiuje mažylis išsirenka mėgstamus žmones, pavyzdžiui, Tave arba Tavo vyrą/partnerį. Skaudu? Tai absoliučiai normalu. Sunku pasakyti, kodėl vienas iš tėvų tampa mėgstamesnis, tačiau egzistuoja teorija, kad vaikučiui mylimesnis tas, kas naudingesnis tuo laikotarpiu.

Tačiau yra ir gera naujiena – tai nesitęsia ilgai, viskas keičiasi! Iš tiesų vaikučio „mylimiausias asmuo“ gali kisti, nepriklausomai nuo žmogaus elgesio, taigi visiškai nesvarbu, kaip tėvai elgiasi, kad užkariautų savo mažylio meilę – tai neįtakoja mažylio noro labiau prisirišti prie vieno iš tėvų.

Jeigu šiuo periodu tavo mažylis labiau mėgsta tėvelį, nepergyvenk, o žiūrėk į tai pozityviai. Tau labai pasisekė, kad turi tokį vyrą, kuris kartu augina ir auklėja vaikutį. Ateis diena, kai mažylis nuo tavęs nenorės nė per žingsnį atsitraukti.

Laiko leidimas su mažyliu

Šiame amžiuje (11 mėn.) mažylis pradeda suvokti tai, kad daiktai egzistuoja, netgi kai jie yra paslėpti ar nesimato. Tu gali vystyti šį vaiko žinojimą, žaisdama su juo žaidimą: „surask dingusį daiktą“

Pavyzdžiui, parodyk mažyliui žaisliuką, tuomet leisk jam pamatyti, kur paslepi – po pagalve ar antklode ir pan. Jeigu jis pats nepradeda ieškoti, padėk jam ir parodyk, kur slepiasi žaisliukas.

Jei šis žaidimas neteikia didelio džiaugsmo vaikučiui, žaiskite abu slėpynes. Pasislėpk už lovos krašto ir leisk jam tai pamatyti. Pastebėjai jo reakciją? Vieną dieną mažylis pats norės slapstytis ar ieškoti tavęs.

Atmink, kad žaidžiant su vaiku, reikia paisyti jo norų – jeigu pavargo, leisk jam pailsėti.

Tu ir tavo šeima

Būti tėčiu nėra lengva. Kaip ir būti mama. Naujus socialinius vaidmenis tenka prisiimti su didžiule atsakomybe. Turite atlikti savo tėviškas pareigas. Vyras daugiau dirba, kad išlaikytų šeimą, tad neretai jam vis mažiau lieka laiko pabendrauti su namiškiais.

Tavo kaip mamos socialinis bendravimas visuomenėje taip pat pasikeitė, aktyvumas sumažėjo. Tačiau tai nereiškia, kad negali linksmintis. Svarbiausia, gerai suplanuok savo laiką ir pareigų atlikimą.

O tu žinojai, kad pirmosios pagalbos kursai gali išgelbėti gyvybę?

Deja, nelaimingi atsitikimai pasitaiko, tad žinios, kaip suteikti pirmąją pagalbą, gali praversti. Statistika rodo, kad yra didelė rizika iki ketverių metų amžiaus vaikams užspringti bevalgant. Tad būk pasiruošus padėti savo vaikui.