4 mitai apie vaiko kambarį

4 mitai apie vaiko kambarį

22. Jul 2012, 00:00

Planuojant vaiko kambarį, tėvams iškyla ne vienas klausimas. Kokių klaidų nedaryti?

 

 1 mitas. Vaiko kambarys turi būti erdvus

 

Taip, jei tai mokinuko kambarys, jis turėtų būti toks, kuriame būtų kelios erdvės: mokyklinis stalas, miegamoji zona ir žaidimų kampelis. Tačiau kūdikiui ir mažam vaikui didelių erdvių tikrai nereikia. Atvirkščiai, labai didelės erdvės mažylį gali gąsdinti. Prisiminkite, kai patys buvote vaikai – juk mėgote konstruoti „namus“ iš senų dėžių, ant kėdžių užtemptų antklodžių? Vaikams patinka nedidelės ir jaukios erdvės, taigi, toks gali būti ir vaiko kambarys. Jame be lovelės turi tilpti komoda svarbiausiems daiktams bei rūbams susidėti.

 

2 mitas. Vaikų kambarys turi būti ryškus


Neretai mamos savo vizijose įsivaizduoja būtinai ryškiaspalvį vaikišką kambarį – tapetai su pasakų herojais, ryškių spalvų lovos su baldakimais, žodžiu, toks kambarys lyg iš pasakų knygų, kuris mažyliui patiktų, sukeltų pasididžiavimo jausmą, kuriuo jis galėtų pasigirti prieš draugus. Tačiau savo draugams apie kambarį vaikas geriausiu atveju papasakos pradėjęs lankyti mokyklą...

 

Svarbiausia vaiko iki vienerių metų kambario savybė turėtų būti jaukumas ir jokių erzinančių ryškių spalvų. Patekęs į suaugusiųjų pasaulį, kūdikis ir taip patiria nemažai streso, todėl savo kambaryje jis turėtų pailsėti, o nebūti dirginamas ir būdrinamas. Pernelyg ryškios spalvos gali tapti grėsme padidintam vaiko jautrumui ir prastam miegui. Pavyzdžiui, manoma, kad intensyvi violetinė bei oranžinė spalva netinka vaikams, nes juos vargina. Kūdikio kambariui tinkamiausios pastelinės spalvos.

 

3 mitas. Vaiko kambaryje turi būti daug žaislų


Anaiptol, kūdikiui žaislų nereikia daug, auksinė taisyklė šiuo atveju – geriau mažiau, bet kokybiškiau. Renkantis žaislus geriau, kad jie būtų pagaminti iš kiek įmanoma nekenksmingų medžiagų, geriausia ekologiškų – pvz., medžio. Mamos pastebi, kad neretai kūdikiai (ypač 8-12 mėnesių) mėgsta žaisti su namų apyvokos daiktais, todėl mėgstamiausiais tampa puodai, šaukštai ir kočėlai. Daug žaislų vaiko kambaryje, ypač pliušinių, turi bėdą kaupti dulkes, todėl kartas nuo karto reikėtų juos skalbti, kaip nurodyta etiketėje, arba pravėdinti. Vaiko skonis formuojasi nuo mažų dienų, todėl vaiko kambarys irgi turi tam svarbos. Neužgriozdinkite vaiko kambario žaislais.

 

4 mitas. Geriau pirkti baldus „išaugimui“


Suaugusieji dažnai pragmatiškai mąsto ir pirkdami baldus vaiko kambariui vadovaujasi taisykle: „bus vėliau, „išaugimui“. Iš tiesų, svarbiausia, kad vaiko baldai būtų patogūs ir funkcionalūs, be aštrių kampų, patogiai susilankstantys ir pan. Jeigu  įmanoma, geriau, kad vaikas miegotų jam ūgiu pritaikytoje lovytėje, o paaugus nupirktumėte didesnę. Kūdikiams patogiausios medinės lovelės su grotomis, su nuleidžiamu  ir pakeliamu dugnu, kuris reguliuojasi vaikui augant. Vėliau paaugus galima įsigyti klasikinę lovelę. Kartais mamos žavisi dviejų aukštų lovomis arba lova, kuri pasiekiama palipus kopetėlėmis – įsitikinkite, kad ji patinka ir vaikui. Pasitaiko atvejų, kai vaikai bijo tokių lovų ir jos tik užima kambaryje vietą, naudos iš jų maža.

 

Kas Jums svarbiausia įrengiant vaiko kambarį?

 

 

22. Jul 2012, 11:14

nu va musu kambarys kaip tik 😀 2*2 😀 ir telpa joje tik lovyte,komodas😀lovyte stovi ir jau tenais tilps tik nedidele lova😀