3 taisyklės, kad švenčių vaišės nepakenktų vaikams

3 taisyklės, kad švenčių vaišės nepakenktų vaikams

30. Dec 2016, 11:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Atėjo taip ilgai lauktos Kalėdos. Visuose namuose vaišėmis nukrauti šventiniai stalai, lankome draugus, gimines. Žinoma, šventėje ir vaišių ragavime dalyvauja ir mūsų vaikai. Kaip elgtis, kad šventiniai valgiai nepakenktų mūsų mažųjų pilvukams? Konsultuoja mitybos specialistė Inesa Siksna.

Pasak specialistės, reikia laikytis kelių tasyklių, kurios apsaugos nuo galimų virškinimo problemų.

Pirmoji taisyklė - atsargiai su saldainiais!

Ypač su dovanų dėžutėmis, pilnomis saldainių "Tai ne pats tinkamiausias valgis vaikams, nes įvairūs dažikliai (kartais net ir natūralios kilmės), esantys saldainiuose, gali sukelti alerginę reakciją", - aiškino mitybos ekspertė.

Antroji taisyklė - būkite atsargūs su naujais produktais!

Specialistė primena, jei prieš tai vaikas nevalgė itin daug skirtingų maisto produktų, tai ir per šventes nereikia jo skranduko apkrauti, leidžiant jam ragauti netipinių jo racionui maisto produktų. Žinoma, keil mandarinai ar meduoliniai sausainiai nepadarys žalos.

Šventinis meniu kiekvienoje šeimoje gali skirtis. Tačiau didžioji dalis patiekalų yra pagaminta namuose. "Naminis maistas yra geriausia, ką mes galime pasiūlyti vaikams", - patikino I.Siksna.

Trečioji svarbi taisyklė - stebėkite, kiek geriate vandens!

Per šventes reikia pasirūpinti, kad vaikas gertų pakankamai vandens. Inesa pataria riboti vaikams išgeriamą limonadų ar sulčių kiekį, nes jie gali sumažinti apetitą, mat turi daug saldiklių, o maistingų medžiagų praktiškai ten nėra.

Ekspertė pabrėžia, kad mažiems vaikams iki metų reikia laikytis to meniu, kuris tinkamas jo amžiaus grupėje. Virš metų mažyliui jau galima pabandyti ragauti ir nuo suaugusiojo salo, tačiau tikrai ne viską, priešingu atveju vaikučio žarnyne susikaups dujų ir ims skaudėti pilvuką. "Nederėtų vaikui duoti salotų su majonezu, įvairių rūkytų gaminių", - primena Inesa.

Trejų metų ir vyresniam vaikui jau galima leisti ragauti didžiąją dalį valgių nuo suaugusiojo šventinio stalo. Tačiau tai irgi priklauso, ar vaikas nėra alergiškas, kokie jo mitybos įpročiai ir pan.

Skanaus!