10 KODĖL vaikai yra nuostabūs

10 KODĖL vaikai yra nuostabūs

28. Nov 2019, 10:13 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Jei jus kas pavadins vaikišku, priimkite tai kaip komplimentą. Nes vaikai – nuostabūs! 

1. Jie atviri

Vaikai yra nešališki, atviraširdžiai ir labai imlūs. Jie neteisia ir nesmerkia. Vaikams kiekvienas žmogus – tai nauja galimybė pažaisti. Todėl jų požiūris į pasaulį – atviras ir pozityvus.

2. Jie gyvena čia ir dabar

Ar pamenat, kada galėjote galvoti tik apie tai, kas vyksta čia ir dabar, nekvaršindami sau galvos apie tai, kas bus? Taip kaip mąsto vaikai. Mes suaugusieji negalime pabėgti nuo įvairių atsakomybių. Bet galime retkarčiais pasekti vaikų pavyzdžiu ir pasidžiaugti bent trumpomis akimirkomis tuo, ką darome čia ir dabar.

3. Jie nepaiso ribų

Vaizdžiai tariant (paklauskite to, kas valandų valandas konstravo super bokštą iš LEGO DUPLO kaladėlių ir vienu negailestingu mostu  jį nugriovė per keletą milisekindžių). Vaikams neegzistuoja jokie barjerai, taip pat ir lyčių, amžiaus, socialinės padėties – jiems šie dalykai visiškai nerūpi, nes jie mano, kad visi yra lygūs.

4. Jie VISKĄ tyrinėja

Ne tik virtuvės spinteles, spintas ir močiutės antikvarinių papuošalų dėžutes, bet ir gyvenimą. Vaikai yra be galo smalsūs ir nesigėdydami bei nieko nepaisydami tyrinėja pasaulį aplink save.  Suaugusiųjų nusivylimui jie net gali sumerkti savo rankeles į pusryčių dribsnių lėkštę, bet tai skatina jų novatorišką dvasią. Ir reikia pripažinti, suaugusiųjų gyvenime tai taip pat labai svarbu.

5. Jie kūrybingi genijai

Ten, kur mes suaugusieji matome tik chaosą, mažyliai regi gausybę galimybių kurti ir daryti atradimus. Kiekviena diena jiems kupina naujų idėjų ir kūrybinių sumanymų.

6. Jie nevertina savęs pernelyg rimtai

Kai susipažįsti su pasauliu pirmą kartą, jis atrodo kupinas stebuklų, atradimų ir patyrimų. Todėl mažyliams patinka eksperimentuoti, jie daro klaidas, bet dėl jų per daug neišgyvena. Mums visiems praverstų kartais pasisemti įkvėpimo iš vaikų ir tapti šiek tiek žaismingesniais savo kasdieniame gyvenime.

7. Jie niekada sau nemeluoja

Maži vaikai nesupranta visų emocijų, kuriuos juos kartais užklumpa, tačiau visuomet moka jas išreikšti. Supyko? Jie nesivaržydami čia pat išlieja savo pyktį (ypač prekybos centruose). Džiaugiasi? Jie tuoj pat šypsosi, juokiasi arba guguoja. Bijo ar myli? Tuoj jums puola į glėbį. Išgyventi „dideles“ emocijas būtina, kad vaikai išmoktų empatijos – apie kurią mes neretai už-mirštame, kai užaugame.

8. Jie neturi laiko nuoskaudoms

Vaikai ginčijasi. Jie išreiškia savo nuomonę (kartais labai garsiai ar net su ašaromis). Jie keletą sekundžių pagalvoja, kad žaidimų draugas – blogiausias žmogus pasaulyje. Bet po akimirkos jie jau viską užmiršta ir imasi savo reikalų lyg nieko nebuvę. Juk pasaulis siūlo per daug galimybių smagiai leisti laiką, tad kam jį švaistyti liejant nuoskaudas.

9. Jie nepasiduoda 

Jei kada bandėte vaiką priversti ką nors daryti, pavyzdžiui, apsiauti batus, žinote, kad kartais tai gali baigtis ašaromis.. Tačiau vaikų užsispyrimas ir ryžtas – tai jų ambicijų kuras. Pripažinkime, kad šios savybės saugusiesiems  tikrai labai praverčia.

10. Jie sako, ką galvoja

Kada paskutinį kartą girdėjote kalbantį vaiką ir vyniojantį „į vatą“ tiesą, kuri gali užgauti kieno nors jausmus, ar vengiant kokios draudžiamos temos? Vaikai rėžia visą tiesą atvirai ir sąžiningai (na, nebent kalba sukasi apie nesuvalgytą brokolį).