10 faktų apie braškes

10 faktų apie braškes

31. May 2013, 00:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Šias uogas turbūt galima vadinti pirmosiomis vasaros pranašėmis. Neužilgo prasidės jų sezonas Lietuvoje, o iš užsienio atvežtomis jau galima gardžiuotis ir anksčiau.

 

Parengėme įdomiausias žinias apie braškes.

 

1. Daugiausiai užauginama JAV, Ispanijoje ir Turkijoje;

 

2. 100 gramų braškių turi dienos vitamino C normą;

 

3. Apelsinas turi  MAŽIAU vitamino C nei tas pats kiekis braškių;

 

4. Ant kiekvienos braškės yra apie 200 sėklyčių;

 

5. Jose gausu magnio, B grupės vitaminų ir folio rūgšties, kuri ypač svarbi nėščosioms;

 

6. Įrodyta, kad braškės apsaugo nuo ligų ir gerina smegenų veiklą;

 

7. Uogos vis dar renkamos tik rankomis;

 

8.  Braškės mėgsta tokį orą, kaip ir žmonės - geriausiai auga, kai  nei per karštą, nei per šaltą, ir pučia gaivus vėjelis;

 

9.  Angliškas braškių pavadinimas “strawberries” kilo dėl to, kad surinktus šias uogas jas suverdavo ant šiaudo norėdami apsaugoti nuo nešvarumų, pardavinėdami ar valgydami. “straw” reiškia šiaudelis, o “berries” - uogos. Lietuviška žodžio kilmė nežinoma

 

10. Visame pasaulyje tai uoga-žvaigždė, kuri ypač rekomenduojama vaikams.

 

Kaip gerai nuplauti braškes?

 

Geriausia jas ne pakišti po tekančiu vandeniu, nes taip dažniausiai šiek tiek jos susitraiško, o po saują braškių įdėti į dubenį su vandeniu. Šiek tiek “pamakaluokite” vandenyje, ištraukite ant popierinio rankšluostėlio ir leiskite nudžiūti. Ilgai nelaikykite vandenyje, nes jos prisigeria jo ir tampa ne tokios skanios.

 

Lietuvoje ne itin populiaru, bet atkreipkite dėmesį, kokios rūšies perkate braškes. Vienos tinkamiausios valgyti iškart, nes yra saldžios. Kitas rūgštesnes rinkitės konservavimui, o dar kita rūšis geriausia šaldymui.

 

Paklauskite pardavėjo, kokios rūšies braškės ir sužinosite, ar jis jas pats augina (tuomet tikrai žinos, ką pardavinėja) ar yra tik perpardavinėtojas.

 

O jūs - perkate vaikams lenkiškas braškes ar laukiate lietuviškų?