10 dalykų, dėl kurių tėvai gailisi labiausiai

10 dalykų, dėl kurių tėvai gailisi labiausiai

16. Apr 2020, 19:37 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Mes, tėvai, norime, kad mūsų vaikui sektųsi, jis būtų laimingas ir pats geriausias. Dedame nemažai pastangų - stengiamės, kad jis gautų naujausius lavinimosi žaislus. Kartais stengiamės būti griežti, manydami, kad tada jis bus drausmingesnis ir labiau sieks savo tikslo.

Kiekviena šeima turi savo auklėjimo ir ugdymo metodus, tačiau jas vienija vienas dalykas: žvelgdami atgal, neretai apgailestaujame, kad praleidome nepakankamai laiko su vaikais, nepalaikėme jų svarbiuose gyvenimo momentuose ar buvome per daug reiklūs.

Ko labiausiai gailisi vyresnių vaikų tėvai?

1. Nepakankamai bendravome su savo vaikais
Vaikas auga taip greitai! Tam, kad jis taptų savarankiškas, jam svarbu palaikyti nuolatinį kontaktą su tėvais. O mes tokie užsiėmę, visą laiką bėgame, bandome padaryti milijoną dalykų, kol vaikas žaidžia. Kartais tai pateisinama, tačiau nepaverskite to įpročiu: net nepastebėsite, kaip kūdikis taps paaugliu ir pradės gyventi savo gyvenimą. Patikėkite - dauguma rūpesčių tikrai gali palaukti, bet vaikas - ne. Laiko nesugrąžinsite, tad mėgaukitės dabar visu jums skirtu laiku kartu.

2. Per mažai apkabindavome vaikus
Mokslininkai įrodė, kad apkabinimai vaidina svarbų vaidmenį vaiko sveikatai (tiek emocinei, tiek fizinei). O jei atmesime visus mokslinius samprotavimus - juk tai paprasčiausiai malonios artumo akimirkos. Kartais tėvai neapkabina savo vaikų, išgirdę aplinkinių patarinėjimus - taip vaikas išleps, pripras prie to ir t.t ...! Neklausykite! Kiekvienas apkabinimas suteikia kūdikiui saugumo jausmą ir supratimą, kad mama ir tėtis yra visada šalia. Vieną dieną mažylis taps paaugliu, o tada jau jis pats nenorės būti glėbesčiuojamas ir apkabinamas, tad mėgaukitės akimirkomis, kol vaikai dar maži!

3. Per mažai nuotraukų ir vaizdo įrašų
Atsiradus išmaniesiems telefonams, fotografuojame ir filmuojame, rodos, vis daugiau ir daugiau. Tačiau nuotraukas išsaugome tik skaitmeniniu būdu, o laikui bėgant jas ištriname, nes atminties kortelėje reikia vietos naujoms nuotraukoms! Žinoma, tai neturi įtakos vaiko sveikatai. Tačiau po metų ar kelerių norėsite prisiminti gražiausias vaiko kūdikystės ir vaikystės akimirkas: pirmieji žingsneliai, gimtadieniai, pirmosios maudynės.... Nepaisant skaitmeninių prietaisų pranašumų, senas, geras nuotraukų albumas vis dar yra patikimiausias būdas išsaugoti mums brangias akimirkas.

4. Neužsirašėme pirmųjų vaiko žodžių
Pirmieji vaiko žodžiai - jie suteikia be galo daug džiaugsmo ir gerų emocijų. Žinoma, galite juos atsiminti, bet visgi geriau užsirašyti. Prisiminimas bus ne tik jums, bet ir jau paaugusiam vaikui, kuris tikrai nesiliaus šypsotis, juos išgirdęs.

5. Nepakankamai laiko skyrėme kūrybai su vaiku
Niekas negarantuoja, jog - jei kasdien skirsite laiko kūrybingai veiklai su vaiku, jis taps garsiu menininku ar muzikantu, tačiau juk tai ir nėra pagrindinis tikslas. Bendra veikla su vaikučiu padės jam atverti naujus horizontus, išsiugdyti stipriąsias charakterio puses, paskatins tobulėti. Galiausiai, tai sustiprins jūsų tarpusavio ryšį.

Tėvai dažnai apgailestauja, kad nepastebėjo vaiko talentų, o kada, jei ne ankstyvajame amžiuje galime juos pastebėti - kartu kuriant, žaidžiant, lipdant, sportuojant, dainuojant, skaitant ir pan.

6. Buvome per griežti
Vienas dalykas - barimas už blogą elgesį, bet visiškai kitas - nuolat būti griežtam su vaiku. Jei vaikui kelsime aukštesnius reikalavimus, jis užaugs sėkmingu žmogumi - tai mitas. Poveikis gali būti visiškai priešingas. Per didelis tėvų griežtumas gali iššaukti vaiko priešiškumą, visko, ką patariate, atmetimą ir, žinoma, blogus tarpusavio santykius.

7. Neatsižvelgėme į vaiko nuomonę
Ar dažnai jūsų vaikas girdi: „Tu dar per mažas, kad galėtum nuspręsti“, „Suaugusieji žino geriau“? Jei prisiminsite savo vaikystę, suprasite, kad tai nemalonu girdėti. Tiesą sakant, vaikui sakant ką nors panašaus, iš tikrųjų leidžiate jam suprasti, kad jo nuomonė niekam neįdomi. Tai gali ateityje sukelti abejonių savimi ir daug kompleksų.

Leiskite vaikui spręsti ir išsakyti savo nuomonę! Geriau išklausyti jo norus ir paaiškinti kai kuriuos dalykus, o nei ignoruoti ir nuolatos jį varžyti.

8. Per mažai džiaugėmės ir linksminomės kartu 
Geri prisiminimai - pats vertingiausias dalykas, kurį vaikas gali gauti vaikystėje. Tad atostogaujate mieste ar vykstate į tolimas keliones - jūs esate kartu ir visą laiką stenkitės praleiskite kartu kuo smagiau!

Laimingi vaikai, sulaukę pakankamai tėvų dėmesio, lengviau prisitaiko prie suaugusio pasaulio ir lengviau užmezga naujus santykius. Mėgaukitės kiekviena diena, pagalvokite, kaip leisti laiką kartu kuo įdomiau. Ir tai nereiškia dideles išlaidas, brangias dovanas ir kilogramą saldainių!

9. Per daug klausėmės aplinkinių patarimų
Yra žmonių, kurie nuolat mėgsta kitiems patarinėti, net jei niekas jų neprašo. Deja, yra mamų, kurios per daug klauso įvairių nuomonių, kurie visada geriau žino, kaip geriau auklėti mažylį, kaip jį maitinti ir, apskritai, auginti. Atminkite - tėvai esate JŪS, ir tik jūs geriau žinote, kas jūsų vaikui yra geriausia. 

Vaikas turėtų žinoti, kad jis gali pasikliauti savo tėvais, kad jūs visada suteiksite reikiamą paramą, nepaisant to, ką kiti sako ir moko.

10. Nebuvome šalia svarbiausiais vaiko gyvenimo momentais
Daugelis dalykų, kurie mums atrodo banalūs, gali būti labai svarbūs vaikui. Net jei atrodo, kad tokie įvykiai pasikartos, nepraleiskite jų. Koncertas darželyje, spektaklis mokykloje, išleistuvės ... dalyvaukite kartu! Būtinai nueikite kartu į teatrą, į čiuožyklą ar tiesiog surasti pirmą grybą miške. Visos šios mažos akimirkos labai svarbios vaikui.