"Facebook" tinkle mokiniams nepatariama prisistatyti tikru vardu ir pavarde

"Facebook" tinkle mokiniams nepatariama prisistatyti tikru vardu ir pavarde

10. Feb 2012, 00:00

Šiais laikais, kai kompiuteris daugelyje šeimų yra "šeimos narys", kyla pavojus, kad virtualioje erdvėje gali nukentėti patys pažeidžiamiausieji - vaikai. Išties naudingi patarimai, kaip padaryti, kad internetas būtų vaikams saugus.

 

Paskutiniai tyrimai rodo, kad vidutinis pradedančiųjų internautų amžiaus Lietuvoje yra 8 metai. Tokio amžiaus vaikai jau aktyviai bendrauja internetiniuose socialiniuose tinkluose, dauguma turi savo asmeninį socialinį profilį. Gaila, bet nemaža dalis tėvų nežino, kuriuose tinklalapiuose lankėsi jų vaikas, su kuo bendravo ir susirašinėjo. 

 

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro psichologė Rasa Vaitkienė dar kartą primena pagrindines saugaus elgesio facebook‘e taisykles vaikams ir jaunimui:


- neatskleisk savo gyvenamosios vietos bei telefonų

- būk atsargus žaisdamas siūlomus žaidimus ar pildydamas klausimynus

- neatskleisk kitos savo asmeninės informacijos, gimimo dienos bei kada vykstate atostogauti

- nerodyk savo nuotraukų visam pasauliui

- nepateik savo pilnos pavardės ir vardo. Trumpink vietoj „Vardas Pavardenis“ rašyk „Vardas Pan.“ arba sukurk kažką naujo.


Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro psichologė vaikams ir jaunimui siūlo trumpą klausimyną, kuris leis nustatyti ar naudojimasis kompiuteriu neperaugo į rimtesnę priklausomybės formą:

 

- Kompiuterio neišjungi net nakčiai, ten nuolat „pumpuojami “ filmai, muzika?

- Viską darai prie kompiuterio: valgai, ruoši pamokas, pramogauji, ilsiesi?

- Kai sėdi prie kompiuterio pamiršti, kad reikia pavalgyti, nueiti į tualetą ar nusiprausti, ir darai  šiuos dalykus tik tada, kai nebegali kentėti?

- Nuolatos nori miego, nes žaidi ar bendrauji iki vėlumos?

- Meluoji savo tėvams – užuot padėjęs tėvams atlikti namų ruošos darbus, apsimeti, kad esi labai užimtas – ruoši pamokas?

- Apleidi kitas mėgstamas veiklas? Užuot ėjęs į treniruotę, nusprendi, kad Tau skauda galvą, todėl į treniruotę neisi, o geriau prisėsi prie kompiuterio?

- Nuolat konfliktuoji su tėvais, skriaudi mažesnius už save?...


Jei nors į 3 klausimus atsakei teigiamai, susimąstyk, galbūt pats laikas nors retkarčiais atsiplėšti nuo kompiuterio, o galbūt pasitarti su tėvais ir ieškoti išeities kartu. 

 

Ar Jūs normuojate laiką, kurį vaikai praleidžia prie kompiuterio?

O gal ikimokyklinio amžiaus vaikams kompiuteris išvis nereikalingas?

 

Padiskutuokime!