Kaip išrinkti kūdikiui vardą: 10 patarimų

Kaip išrinkti kūdikiui vardą: 10 patarimų

12. Nov 2020, 11:06 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kai kūdikėlis jaukiai įsitaiso jūsų pilvelyje, jaučiatės rami ir mėgaujatės laukimu, neišvengiamai pradedame svarstyti, koks jis bus. Panašus į tėtį ar mamą? Su plaukais ar be jų? Berniukas ar mergaitė? Ir kaip jį pavadinti?

Patikėkite, vardo rinkimas 99 proc. sukelia milžinišką galvos skausmą ir net konfliktus. Dalinamės dešimčia idėjų, kaip paprasčiau ir lengviau išrinksite vaikui vardą, kuriuo jis džiaugsis visą gyvenimą.

TRADICIJOS

Sudarykite arba suraskite, kiek įmanoma senesnius savo šeimų geneologinius medžius. Dabar itin populiaru vadinti paprastais lietuviškais vardais, kuriuos turėjo mūsų seneliai ir proseneliai. Gal rasite vardą, kuris perduodamas iš kartos į kartą ir tęsite šią tradiciją? O gal užmirštas kokios nors tetulytės antras vardas prigis? Jeigu nesutariate, kieno šeimos vardą vaikui duosite - paimkite po vieną iš abiejų ir taip lyg sujungsite savo gimines. 

IŠTARKITE

Pasakykite pasirinktą vardą garsiai kelis kartus per dieną. Jonas. Jonukas. Jonis. Jonužėlis... Kaip skamba? Tada imkitės kito vardo ir taip prisijaukinsite, kas jums labiausiai patinka.

PRISIMINIMAI

Turbūt kiekviena mergaitė vaikystėje turėjo vardą, kurio norėjo pati sau arba perskaičiusi knygą galvojo juo pavadinti savo vaikus. Prisiminkite juos! Gal išties tai buvo ne tokia jau ir prasta idėja? 

POPULIARU/NEPOPULIARU

Nuspręskite ar jums svarbu jog vardas pastaruosius metus populiarus, ar ne? Peržiūrėkite populiariausius vardus praėjusiais metais ir gal kai ką įrašysite į savo sąrašą arba atvirkščiai - išbrauksite, nes nenorėsite, jog šaukiant Emiliją žaidimų aikštelėje, atsisuktų dešimt mergaičių.

NAUJADARAI

Norite, jog jūsų vaikas turėtų itin išskirtinį, negirdėtą vardą? Dažnai tėvai pasiskolina užsienietiškus vardus ir juos adaptuoja lietuviškiems rašmenims, bet pagalvokite, ar tikrai bus smagu, kai žmonės triskart pasitikslins „Koks tavo vardas?"

REIKŠMĖ

Jeigu jau turite sąrašą su keletu vardu, patikrinkite jų reikšmes. Tai nėra svarbiausias dalykas, bet žinios apie vardo kilmę ir reikšmę gali padėti jums sumažinti sąrašą.

TRUMPINIMAS

Pasvarstykite, kaip vaiko vardą trumpinsite patys. Jeigu Dominyką iškart žadate vadinti Domu, tai gal ir suteikite jam tokį vardą? Kam vadinti Augustinu, jeigu šauksite Augustu? Pasvarstykite ir apie pravardes, trumpinius, kuriuos vaikas gali išgirsti mokykloje.

MAŽYBINIS

Pagalvokite, kaip vaiką vadinsite mažybiniu variantu? Gal Morta skamba ir gerai, bet Mortelė ar Mortytė jums visai nepatinka? 

PAVARDĖ

Ištarkite pasirinktus vardus garsiai kartu su pavarde. Kartais tokie deriniai neskamba ir viskas, todėl tai puikus būdas sumažinti sąrašą.

DU VARDAI

Lietuvoje vaikams galite suteikti iki dviejų vardų ir vis dažniau tėvai pasinaudoja šia idėja. Pasvarstykite ar verta vaikui duoti du vardus, o gal vadinsite tik vienu, o antras liks tik dokumentuose? 

Ar greitai jums pavyko išrinkti vardą savo vaikui/-ams?