VIDEO: Psichologė Marija Vaštakė apie laimingą vaikystę

03. Dec 2012, 08:00

Klausimas "Ko reikia, kad vaikas augtų laimingas" yra nelengvas. Tačiau psichologė psichoterapeutė Marija Vaštakė žino atsakymą į jį.

 

Konsultuoja Marija Vaštakė, „Invito“ psichologė psichoterapeutė

 

 Laiminga vaikystė – tai kelionė, o kad vaikas gerai jaustųsi toje kelionėje, tėveliai turi tinkamai sukrauti jo lagaminą. Kuo daugiau jis pripildytas, tuo vaikas gyvenime jausis geriau, saugiau, bus laimingas.

 

Kuo pripildyti vaiko „lagaminą“?

 

Lagamino pildymas pradedamas tada, kai mama laukiasi. Kai ji laukiasi, svarbu užmegzti ryšį su savo vaikučiu, dažnai kalbėti su juo, glostyti pilvą, dainuoti lopšines. Mamyčių lopšinės labai svarbios, jas  dainuojant tarsi vyksta mamos ir kūdikio susiliejimas, tai pirmos atviro kontakto užuomazgos.

 

Šis kontaktas yra labai svarbus būsimam vaiko gyvenimui, nuo jo priklauso, kaip vaikas bendraus su mumis ateityje, kaip jam seks spręsti iškilusius konfliktus, ar jis augs atviras, ar uždaras, slepiantis savo problemas savyje.

 

Svarbiausia - užmegzti atvirą kontaktą

 

Kai vaikutis gimsta, irgi labai svarbu dainuoti lopšines, taip pat apsikabinti, myluoti, rodyti savo meilę. Kai tai darote, reikia atsiriboti nuo kitų minčių, atsiduoti tik vaikui. Kūdikiai kaip kempinės, jie sugeria viską, ką mato, jaučia, kaip nusiteikusi mama. Jei kūdikis šypsosi, jis atviras pasauliui, ir to tikisi iš mamos.

 

Taigi, pirma svarbi sąlyga laimingai vaikystei - atviro kontakto užmezgimas. Nuo to priklauso, kaip toliau bendrausime. Šiuo metu mamytės užimtos, pagimdžiusios skuba grįžti į darbus, turi krūvą kitų reikalų, bet tapus mama reikia sustoti, tai  - be galo svarbus gyvenimo etapas.

 

Dėmesys, meilė, šiluma

 

Kiekvienam vaikui reikia tėvų dėmesio, meilės, šilumos. Tai mes pirmiausia galime perduoti per kūno prisilietimus. „ Reikia nevengti prisiglausti, kad kūdikis girdėtų mūsų kvėpavimą, širdies dūžius, kvėpavimą. Iki pusantrų metukų vaikams formuojasi empatija - nuo to priklausys, ar šis žmogutis bus empatiškas, ar stokos to jausmo. Už tai esame atsakingi mes, tėvai. Empatiją pirmiausia perduodame per kūno prisilietimus“ – sako psichologė psichoterapeutė.

 

Video reportaže žiūrėkite visą interviu su Marija Vaštake.