Valdžia pagerino sąlygas šeimynoms

Valdžia pagerino sąlygas šeimynoms

26. Jun 2011, 00:00

 

 Valdžia tikina siekianti, kad kuo mažiau vaikų gyventų valdiškuose namuose. Todėl Seimas dar patobulino Šeimynų įstatymą. Anot politikų, tai turėtų skatinti steigtis daugiau šeimynų.

 

Patobulinę prieš metus priimtą Šeimynų įstatymą politikai tikisi, kad šeimynų Lietuvoje daugės. Pataisomis pasirūpinta, kad sumažėjus vaikų šeimynoje finansavimas nebūtų pakeistas. Šiuo metu už vieną šeimynos vaiką valstybė moka 1040 litų.

 

„Jeigu priiminėjant įstatymą Lietuvoje buvo įregistruotos 39 šeimynos, šiandien turime 44. Aišku, tai nėra labai daug, bet 303 vaikai gyvena šeimose, tai yra smagu. Institucinėje globoje šiandien gyvena per 4 tūkst. vaikų“, – sakė Seimo narė Rima Baškienė.

 

Parlamentarai siekia, kad dar daugiau vaikų patektų ne tik į šeimynas, bet ir į šeimas. Todėl Vyriausybei jau yra pasiūlyta suvienodinti išmokas, mokamas už globojamą ir šeimynoje gyvenantį vaiką.

 

Dabar už paimtą globoti vaiką valstybė moka perpus mažiau nei už gyvenantį šeimynoje – tai yra 520 litų. Socialinės apsaugos ir darbo ministras dėl šio siūlymo nusiteikęs skeptiškai.

 

„Negalėtume daryti analogijos dėl to, kad šeimynos dalyviai yra žmonės, kurie apsisprendė įsteigti šeimyną. Pusė tos gaunamos išmokos skiriama būtent vaiko reikmėms, kita pusė yra organizavimui, šeimynos visam gyvenimui, tai yra ir socialinė draudimo įmoka, ir gyventojų pajamų mokestis“, – teigia socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas.

 

Vienoje šeimynoje gyvena nuo 6 iki 12 vaikų, o per pastaruosius kelerius metus vaikus globojančių šeimų sumažėjo 300.

 

www.lrt.lt