Ups, vėl šlapia lova! Patarimai tėvams

Ups, vėl šlapia lova! Patarimai tėvams

03. May 2013, 00:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Vis dažnesnis kalbėjimas apie vaikų šlapinimąsi į lovą - enurezę - Mamyčių klube parodė, kad yra tikrai nemažai šeimų, susiduriančių su šia subtilia problema. Dažnai būna sunku tiek vaikams, tiek tėvams. Štai keletas patarimų, kaip elgtis.

 

Pataria psichologė Gintarė Dailydė ir dr. Julius Neverauskas:

 

-Pirmas svarbus žingsnis - suteikti vaikučiui paramą, parodyti supratimą ir paaiškinti, kad šlapinimasis į kelnaites yra laikinas sutrikimas ir šį sutrikimą turi daug vaikų. Jokiu būdu vaiko nebarti ir nebausti. Tai padės sumažinti emocines problemas ir pagerins vaiko vidinę savijautą. Svarbu tą akcentuoti, kadangi šlapinimosi sutrikimas paprastai išsisprendžia su laiku, tačiau su tuo susijusios emocinės problemos gali likti ir tęstis ilgą laiką. Kiti kasdieniniai patarimai gali būti:

 

-Dvi valandas prieš miegą vaikui neduoti gerti daug skysčių. Prieš einant miegoti nueiti į tualetą.

 

-Paskatinti vaiką rečiau šlapintis dienos metu, „pakentėti“ ir taip treniruoti šlapimo pūslę, kad ji galėtų išlaikyti didesnį šlapimo tūrį.

 

-Kartu su mažyliu tėvams rekomenduojama sudaryti mažylio šlapinimosi kalendorių. Jis padeda ir vaikui, ir medikams. Jeigu vaikas ryte atsikelia sausas, piešia besišypsantį veidelį (saulutę). Atsikėlęs šlapias – piešia liūdną veidelį (debesėlį su lietumi). Stebint kalendorių gerai matosi  pagerėjimai, kuriuos matydamas vaikas įgyja daugiau pasitikėjimo. Kalendorius skatina vaiką domėtis savo problema ir įsitraukti į gydymą.

 

-Kadangi naktinis šlapimo nelaikymas gali atsirasti ar pablogėti dėl išgyvenamo streso, svarbu užtikinti vaiko ramybę. Taip pat būtina laikytis poilsio režimo, t.y., eiti miegoti  apie 21 val., nepervargti dienos metu.

 

-Naktį žadinti miegantį vaiką nepatartina dėl kelių priežasčių. Pirma, vaikui neleidžiama išsimiegoti. Pažadintas jis gali nesiorientuoti aplinkoje ir laike, išsigąsti, sutrikti. Antra, naktinis žadinimas trukdo susiformuoti normaliam šlapinimosi refleksui, nes tokiu būdu tik išsaugome sausą lovą, bet problema lieka ta pati.

 

Tokios priemonės vieniems vaikams padeda, kitiems – ne. Taip yra todėl, kad dažniausia šlapimo nelaikymo priežastis – nepakankamai susiformavęs šlapinimosi refleksas.

 

 Enurezė ir sauskelnių nešiojimas

 

Pasak specialistų, pačios sauskelnės tiesiogiai neskatina enurezės. Svarbu žinoti, ar vaikas jaučia, kai prisišlapina į sauskelnes, ar ne. Jeigu nejaučia arba jaučia, bet vis tiek nori jas dėvėti, tai toks vaiko elgesys iš tiesų nutolina prašymąsi ant puoduko ir trukdo normaliam šlapinimosi refleksui susiformuoti bei skatina enurezę.

 

Jeigu vaikas jaučia, kad prisišlapino ir prašosi į tualetą („noriu sysiu“), vaiko normaliam šlapimo refleksui formuotis sauskelnės netrukdo. Pirmuoju atveju tėvams patariama tiesiog nustoti dėti sauskelnes ir leisti vaikui pajusti diskomfortą. Pajutęs, ką reiškia būti šlapiam, vaikas užfiksuoja, kad prisipildžius pūslei, reikia prašytis ant puoduko.

 

Prašymasis ant puoduko

 

Patartina vaiką mokyti prašytis ant puoduko kuo anksčiau. Galima pradėti nuo vienerių metų. Paprastai vaikai sėdi ant puoduko sulaukę 1,5-2 metų. Jei pratinimą prie puoduko vaikas priima agresyviai, perlaužti vaiką per prievartą anksčiau laiko nėra reikalo.

 

Palaukite, kol vaikas emociškai bus pasiruošęs. Vieni atsisėda anksčiau, kiti – praėjus kelioms savaitėms ar mėnesiams. Rekomendacijos tėvams kitose šalyse yra praktiškai tokios pačios. Specialistai sutaria, kad nėra įprasta, jeigu 2,5-3 metų vaikas vis dar nešioja sauskelnes.

 

Parengta pagal: www.neuromedicina.lt

 

Užeik į  www.vaikuenureze.lt ir papasakok apie ją draugei! Tegul informacija pasiekia tuos, kam ji labiausiai reikalinga!