Uodai tapo itin aktyvūs: kas juos atbaido?

Uodai tapo itin aktyvūs: kas juos atbaido?

26. May 2017, 06:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Jau kurį laiką, atšilus orams, suaktyvėjo uodai, ypač pamiškėse, prie vandens telkinių. Kaip tikina gamtos specialistai, uodai staiga užpuolė dėl to, kad atšilus orams, daugybė uodų iš lervų virto lėliukėmis, iš lėliukių – suaugėliais ir išskrido iš balų.

Kada galima tikėtis ramesnio poilsio gamtoje? Gamtininkai prognozuoja, kad uodų bus mėnesį ar daugiau, o paskui viskas priklausys nuo oro sąlygų - jeigu bus labai karšta ir sausa, jų turėtų mažėti, tačiau reikia turėti omenyje, kad tuomet ežerų pakrantėse, pelkėse, kituose vandens telkiniuose pradės vystytis jau kiti uodai, kurie, jei bus drėgna ir šilta, liepos mėnesį išsiris.

Pasirodo, Lietuvoje pavasarinių uodų išvengti neįmanoma, nes pas mus visada yra daug balų. Tačiau liepos ir rugpjūčio mėnesį, jei sausa ir karšta, šių kraujasiurbių kartais sumažėja.

Lietingą ir šiltą vasarą uodų gausu iki pat rudens. 

Kas uodus atbaido?

Niežėjimas ir raudonos odos dėmės, atsiradusios įkandus uodui, yra alerginė odos reakcija į uodo seilių proteinus. Seilės mažina kraujo krešėjimą, tad uodo patelė jas leidžia visą laiką, kol minta krauju, kurio gali prisisiurbti 4 kartus daugiau, nei pati sveria.

Pasak specialistų, nuo vabzdžių įkandimo paprasčiausia apsisaugoti išsitrynus veidą, rankas ir kaklą specialiomis priemonėmis.

-Natūralių priemonių šalininkams patariama vartoti džiovintų gvazdikų nuovirą: paketėlį suberti į termosą ir užplikyti verdančiu vandeniu, o po 6 val. nuoviru trinti odą.

-Iš kambario išginti uodus galima ant karštos keptuvės pabarsčius kamparo. 

-Teigiama, jog uodus atbaido ir anyžių aliejaus kvapas. Juo pakanka pasitepti rankas, veidą, ir ant odos netupia joks uodas.

-Įkandus uodui arba vapsvai ne taip niežės ir patinimas atslūgs, jeigu pažeistą vietą patepsime šviežiomis medetkų sultimis arba vaistinėje įsigytu jų tirpalu. 

-Įkandimo vietą tepti amoniaku, geriamosios sodos tirpalu, 9 proc. actu arba citrinos sultimis.