Trimatėje paveikslų parodoje - apie virusus ir pasaulio pasakas

Trimatėje paveikslų parodoje - apie virusus ir pasaulio pasakas

01. Mar 2012, 00:00


Trimatė virusų paveikslų paroda interpretuos populiariausias pasaulio pasakas

 

Visuomeninė iniciatyva „Saugok save“ š. m. kovo 1 d. Vilniaus prekybos centre „Ozas“ esančiame knygyne VAGA pristato parodą „Kai virusai užpuola pasakas“. Parodos lankytojai galės susipažinti su 10 trimačių virusų fotografijų – kiekvieną iš jų papildo naujai interpretuotas visiems žinomos pasakos epizodas.

 

Šiuo netradiciniu būdu visuomeninė iniciatyva „Saugok save“ siekia atkreipti tėvų ir vaikų dėmesį į apie skiepus plintančius mitus, kurie patys labiau primena pasakas. Paroda, eksponuojama „Vagos“ tinklo knygynuose, per 2 mėnesius aplankys didžiuosius Lietuvos miestus.

 

Parodos kūrėjų pasirinktos ir naujai pasektos pasakos – „Trys paršiukai“, „Raudonkepurė“, „Tūkstantis ir viena naktis“, „Našlaitė Elenytė ir Joniukas Aviniukas“ „Miegančioji gražuolė“, „Sniego karalienė“ ir kt. – žaisminga forma vaikams ir suaugusiesiems pasakoja, kas nutinka pamėgtiems herojams, kai juos užpuola pavojingas užkrečiamąsias ligas sukeliančių virusų šeimyna – piktasis karalius Virusas iš Ligų karalystės su savo sūnumis dvyniais Hepatitu A ir Hepatitu B, Rotavirusu, Vėjaraupiu, Tymu, Gripu, Kokliušu, Pneumokoku, Papilomu ir dukterimi Raudonuke.

 

„Šia paroda siekiame atkreipti tėvų ir vaikų dėmesį į virusų sukeltas ligas. Kodėl neįprastiems eksponatams pristatyti pasirinktos pasakos? Todėl, kad apie šių virusų sukeliamas ligas ir skiepus nuo jų mūsų visuomenėje klesti tiek daug „pasakų“ – dažnai be galo subjektyvių, gąsdinančių, neparemtų jokia logika arba apkaišiotų pseudoargumentais ar „tikromis istorijomis“ kokio nors beveidžio eksperto. Ar verta tai priimti už gryną pinigą? Deja, šiandien ne vienas mieliau linkęs tikėti gerąja fėja Ekologija ir Piktuoju burtininku Skiepu, o ne moksliniais tyrimais...“, – sako visuomeninės iniciatyvos „Saugok save“ vadovė Neringa Mikėnaitė.

 

Pasak jos, paroda turėtų palikti įspūdį dar ir dėl to, jog virusai yra labai įvairių formų, atrodo labai gražiai, kol jų sukeltos ligos aukštyn kojom neapverčia žmogaus ir jo artimųjų gyvenimo.

 

Kovo 1–15 d. parodą aplankyti galima bus Vilniuje, „Ozo“ prekybos centro knygyne „Vaga“, po to ji keliaus į kitus Lietuvos miestus: kovo 16–30 d. darbai bus eksponuojami PC „Mega“, Kaune, balandžio 2–16 d. PC „Saulės miestas“, Šiauliuose.

 

Jei apsilankysite, būtinai pasidalinkite reportažu iš parodos ir įspūdžiais!