Tariamasi, kaip suvaldyti tymų protrūkį

Tariamasi, kaip suvaldyti tymų protrūkį

06. Jun 2013, 00:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

 

Reaguodami į sostinėje kilusį tymų protrūkį birželio 3 dieną Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai surengė seminarą aktualiais tymų infekcijos klausimais. Seminare dalyvavo per 40  šalies visuomenės sveikatos centrų specialistų, infektologų ir apskričių gydytojų.

 

 

Dalyviai klausėsi pranešimų apie tymų epidemiologinę situaciją Lietuvoje ir pasaulyje, šios ligos profilaktiką bei kliniką.

 

„Daug jaunų gydytojų praktiškai nėra susidūrę su tymais ir šią ligą pažįsta tik iš vadovėlių, nes pastaraisiais metais Lietuvoje buvo registruojami tik pavieniai įvežtiniai šios infekcijos atvejai. Todėl itin svarbu, kad specialistai būtų atidūs ir jiems pakaktų žinių įvertinti ligonio būklę, jie išmanytų ir sugebėtų paaiškinti pacientui apie tymų profilaktiką“, – sakė  ULAC direktorius prof. dr. Saulius Čaplinskas.

 

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, jei besiskiepijančiųjų sumažėja 2 proc., galima laukti ligos protrūkio. Būtent taip nutiko ir Lietuvoje – per pastaruosius dešimt metų skiepijimų nuo tymų apimtys dviejų metų amžiaus vaikų grupėje sumažėjo 4,5 proc.: nuo 97,9  proc. (2002 m.) iki 93,4 proc. (2012 m.). 

 

Skaičiuojama, kad per dešimt metų nuo tymų liko nepaskiepyta daugiau nei 12 tūkst. dviejų metų amžiaus Lietuvos vaikų.

 

 

„Raginame ne tik medikus, bet ir tėvus, globėjus atkreipti dėmesį į vaikų skiepijimo būklę ir paskiepyti visus nepaskiepytus ar nepilnai skiepytus vaikus vakcina, kuri suteikia ilgalaikį imunitetą“, – sakė ULAC Imunoprofilaktikos skyriaus vedėja Daiva Razmuvienė.

 

Lietuvoje nuo tymų pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių vaikai skiepijami dviem vakcinos dozėm: 15-16,5 mėnesių kūdikiai ir 6-7 metų vaikai.

 

Tėvams už šiuos skiepus mokėti nereikia.

 

Tymai – tai itin ūmi ir itin užkrečiama virusinė infekcija, plintanti kosint, čiaudint, per kvėpavimo takų sekretais suterštas rankas ir daiktus. Liga pasireiškia karščiavimu, bėrimu ir kvėpavimo takų bei akių junginės uždegimu.

 

Plačiau apie tymus: Tymai sugrįžta

06. Jun 2013, 18:39

dbr dar man galvos skausmas dvi papildu firmos 😃 visokiu nuomoniu prisiklausiau ir nzn... gal kuri esat girdejus? GNLD, Amway.... na jos abi ir kitokiu priemoniu turi... bet esme papildai.. kokia kas nuomone turit? o gal cia atskira temele reiktu uzvest? 😀

06. Jun 2013, 18:35

ne as suprantu, kad kiekvienas turi savo nuomone ir brukt saviske yra beprasmiska. uz kiekviena vakcina nuo kiekvieno pirst as ir nepritariu, bet as esu uz privalomus skiepus 😀 o, kad vaistai yra didziulis verslas tai cia jau nieko manau nebestebina. tik kiekvienas atsirenka kaip jam atrodo geriausia 😀

gintarerei gintarerei 06. Jun 2013, 13:58

tai cia faiktai del mano minetu "anciu" yra visiskai viesi, buvo visur parasyta kokiais kiekiais vakcinu brangiu valstybe ismete, nes ju nereikejo. Tai ka toks faktas sako? Dirbantys zmones farmacijos srityje pasakoja kokie dalykai vyksta ju versle, kaip viskas perkama parduodama, manipuliuojama zmoniu sveikata...todel as aklai farmacija tiesiog nepasitikiu. Tai nereiskia, kad as pries vaistus, neduok dieve, bet tiesiog ziuriu i tai atsargaiai.
Kazkada taip, vaistai buvo isradimas isgwelbeje gyvybes, bet kaip ir viskas pasaulyje, tai tapo labai brangiu verslu, kur kazkas darosi labai didelius pinigus sveikatos kaina.
Dabar nepateiksiu uzsienio straipsniu, nes neissisaugau, tiesiog skaitau ir domiuosi, o veliau sulipdau paveiksla savo galvoje. Juk niekas neparasys straipsnio, kad cia buvo "antis", mes jus apkvailinom 😀 tiesiog kai domiesi, mastais blaiviai daug ka supranti. Cia apie bet ka kalbant.

Pasikartosiu nesu nei uz nei pries skiepus, nesirengiu keisti niekieno nuomones, nes si tema yra labai didele ir po ja slypi labai daug ir kiekvienas pasirenka tiek kiek nori apie tai zinoti: vieniems uztenka ka gydytojas pasako, kiti domisi ka daugiau gydytoju kalba, treti dar domisi ir papildomais saltiniais.

06. Jun 2013, 13:13

Gintare, o is kur zinai, kad tai "antys" del epidemijos? faktu turi?

gintarerei gintarerei 06. Jun 2013, 12:50

o ka mano tevai? mano, kad kam bereikalingai kisti chemija i vaiko organizma ir ji nuodyti, jei imunitetas vaiko ir taip stiprus o persirgus tam tikromis ligomis, imunitetas susidaro visam gyvenimui, ko nera gavus skiepa ir panasiai. Mano, kad naturaliomis priemones apsaugos vaikus, o ne kis aklai chemija tikedamiesi kad tai vaika apsaugos nuo visu pasaulio ligu. Apie tai ir masto.

gintarerei gintarerei 06. Jun 2013, 12:48

as nesu dievinanti skiepus, bet skiepiju savo vaika, nors iki galo nesu tikra savo siuo zingsniu. Skiepas ne panaceja, jis neapsaugo nuo susirgimo, taigi kaip tai gali suvaldyti epidemija, jei zmones ir skiepyti serga? Skiepai - biznis dabar, otdel as nepasitikiu ne vienais uzsakomaisisias farmacijos straipsniais. Farmacijos verslas yra vienas itakingiausiu pasaulyje, nes zmones labiausiai bijo del savo sveikatos. Kiek "anciu" buvo paleista pasaulyje del visokiu pauksciu, kiauliu gripu, kad tik zmones pirktu nereikalingas vakcinas, o veliau valstybes jas ismetinejo, kaip nereikalingas. Todel siaips laikais, pasakyti, kad ligos protrukis, t.y. tiesiog uzsakyti straipsni. Ligu buvo ir serganciu buvo visada, vienais metais daugiau, kitais maziau. Jei mano vaikas susirgtu, as ji gydyciau, nes ne vienas nuo ligu nesame apsaugoti ir skiepai to nepadarys ir musu tevu pareiga ne chemija kisti i vaikus ir tiketis kad 100 procentu apsaugos vaikus, o padaryti taip, kad jie istikruju nesirgtu (kalbu apie visas ligas): plauti rankytes, neiti kur daug zmoniu, grudinti vaikus ir panasiai.
Kalbat apie tymus, tuose paciuose forumuose buvo jau kalbama, kad vaikai uzsikresti gali nuo tevu kurie kazkad abuvo skiepyti bet dabar skiepai pasibaige ir panasiai. Todel tai kad visi cia pasiskiepys ligos vistiek nesustapdys.
Dar karta pasikartosiu, kad nesu nei uz nei pries skiepus, bet nepriimu taip aklai kaip panacejos, nes siais laikais ibrukti beleka galima. Kai pasiziuri, kas pasaulyje dedasi, tai aklai nenoriu pasitiketi niekuo, nes zmogus niekam nerupi, tik paciam zmogui.

06. Jun 2013, 09:50

As taip pat skiepijau savo vaika privalomaisiais skiepais. Dalyvavau diskusijoje sia tema Facebook grupeje MAMOS, tai O DIEVE, kokiu kvailu komentaru buvo... labiausiai man patiko tai, kad skiepu priesininkai sake, jog skiepai yra tik verslas. As atrasiau, kad dabar vadinamieji privalomieji skiepai buvo israsti tam, kad suvaldyti ligas, tuo metu apie bizni niekas negalvojo. Bet kuo toliau, tuo beprasmiskiau buvo diskutuoti, nes protingu ir logisku komentaru paprasciausiai neskaite, ignoravo. I mano uzduota klausima - Ka galvotumete, jei jusu neskiepytas vaikas apsirgtu? I ji neatsake nei vienas skiepu priesininkas 😃 Visi matomai tikisi, kad ju vaikai neapsirgs.

06. Jun 2013, 06:49

man tik idomu ka mano tevai apie tai, kurie neskiepyja vaiku privalomais skiepais? prisipazinsiu, kad kai gime dukryte ir man buvo mintis neskiepyti, bet sios minties atsisakiau.