Spektakliai vaikams: žiūrime ir mokomės

Spektakliai vaikams: žiūrime ir mokomės

12. Jul 2012, 08:00


Atrodytų, šiais laikais esant tokiam plačiam pramogų pasirinkimui, surasti įdomų užsiėmimą vaikams yra vieni niekai.


Tačiau kai visi žaidimai išbandyti, turimos knygelės perskaitytos, gražiausios miesto vietos aplankytos ir jau atrodo, kad sunku ką naujo ir įdomaus besugalvoti, vaikų ugdymo specialistai pataria apsilankyti su mažaisiais teatre – tai ne tik turiningas laisvalaikio praleidimo būdas, bet ir smagi edukacinė priemonė.

 

Pirmas kartas teatre


Pedagogai neturi vieningo atsakymo, koks vaiko amžius yra tinkamas pradėti lankytis teatre. Dažnai pirmajame spektaklyje vaikas neišbūna iki galo ir jam greitai pabosta, tačiau tai toli gražu nereiškia, kad  jam apskritai nepatinka teatras.

 

„Kiekvienu atveju tėveliai spektaklius turėtų pasirinkti pagal vaiko pomėgius ir patarčiau pirmiausia su vaikais pamatyti keletą skirtingų spektaklių, apsilankyti lėlių ar šešėlių teatre, ir tik po to  spręsti, kas patiko labiausiai“, - sako ilgą pedagoginio darbo patirtį turinti Kauno lopšelio darželio „Aušrinė“ ikimokyklinio ugdymo auklėtoja Dalia Klinavičienė.

 

Su vaikais spektakliuose dažnai besilankanti Dalia taip pat pastebi, jog tėvai kartais per daug nerimauja, ar vaikui nebus nuobodu, ar jis supras spektaklio turinį.

 

„Be abejo, prieš spektaklį visuomet patarčiau tėvams pasidomėti, apie ką bus veiksmas bei kokia atmosfera tvyros salėje. Tuomet žinosite ko tikėtis ir pavyks išvengti nelauktų staigmenų“, - pataria pedagogė.

 

Ką mato mažieji žiūrovai


Ar vaikams patiko spektaklis, galima suprasti iš jo reakcijos teatre – jei mažylis kartu su aktoriais dainuoja, ploja rankomis ir per visą spektaklį neatitraukia akių nuo scenos, į teatrą jis greičiausiai norės sugrįžti ne kartą. Tačiau neretai būna, jog išėjęs iš teatro salės vaikas negali nuosekliai papasakoti spektaklio turinio. Tai yra visiškai normalu.

 

„Vaikai spektakliuose atkreipia dėmesį į skirtingus dalykus, vienam įstringa spalvingi aktorių drabužiai, kitam labiau patinka pagrindinio veikėjo garsūs šūksniai ir emocijos. Grįžę iš spektaklio jie bando atkartoti matytas vietas, kalba tais pačiais žodžiais ar naudoja matytus gestus“, - sako Dalia pridurdama, jog būtent tai ir parodo, kas užsiliko vaiko atmintyje.

 

Todėl spektakliai ne tik padeda vaikams lavinti vaizduotę ir saviraišką, bet ir gerina bendravimo įgūdžius bei plečia žodyną.

 

Vasarą – spektakliai naujose erdvėse


Jei vaikas, iš pradžių rodęs iniciatyvą ir pats išsiprašęs į teatrą spektaklio metu praranda susidomėjimą, ima muistytis ir sunkiai išsėdi kėdėje, psichologai ir kiti specialistai pataria rinktis teatrą netradicinėse erdvėse. Vasaros metu tai padaryti itin paprasta, nes ne vienas vaikų teatras atsisako salės kėdžių ir spektaklio veiksmą perkelia į miesto parkus, aikštes, prekybos centrus.

 

Viena iš netradicinių teatrų erdvių šį pavasarį įsikūrė Kaune, prekybos ir laisvalaikio centre „Mega“. Jau ketvirtą spektaklį vaikams pristatysiantis „MEGA vėjo malūnėlio“ teatras visus vaikučius ir jų tėvelius paskutinį liepos sekmadienį kviečia į dar vieną nemokamą spektaklį.

 

„MEGA vėjo malūnėlio“ teatre kartu su dviem vaikais besilankanti kaunietė Rūta teigia, jog spektakliai prekybos centre padėjo vaikams iš naujo atrasti teatrą.

 

„Kartu su 6 metų dukra ir 3 sūnumi šiame teatre lankiausi porą kartų ir labiausiai man patiko aplinka. Jei suaugusieji į spektaklius mėgsta pasipuošti ir pasidaryti sau mažą šventę, vaikams to visiškai nereikia – užtenka patogių kėdžių ir didelės scenos. Taip pat labai patogu ir tai, jog po spektaklio vykstančiose dirbtuvėlėse vaikai dar turi užsiėmimus, o aš per tą laiką sugebu greitai apsipirkti ir nereikia gaišti papildomo laiko, kuris savaitgaliais ir taip greit prabėga“, - šyptelėjo Rūta.  

 

Patarimai besiruošiantiems į teatrą


Naujos istorijos ir šmaikštūs aktoriai dažniausiai greitai įtraukia mažuosius žiūrovus į spektaklio veiksmą, tačiau vaikų ugdymo specialistė Dalia įspėja, jog pirmajam apsilankymui spektaklyje reikia pasiruošti.

 

„Prieš eidami į teatrą papasakokite vaikui apie ką bus veiksmas, paaiškinkite, jog spektaklį žiūrės ir daugiau vaikų, todėl nebus galima garsiai kalbėti ar bėgioti. Svarbiausia, pasistenkite, kad vaikas jaustųsi saugus – pirmą kartą žiūrint spektaklį jį gali šiek tiek išgąsdinti keisti herojai, todėl jei tik vaikas nori, laikykite jį už rankos, prisiglauskite ir apkabinkite“, - patarimų negailėjo ugdymo specialistė.

 

Kitą kartą teatro aplinka vaikui nebebus nauja ir galėsite ramiai mėgautis spektakliu drauge.

 

 Ar lankotės su vaikais teatre? Jei taip, kas labiausiai jiems patinka spektaklyje?