Smalsių vaikų šventė

Smalsių vaikų šventė

17. Nov 2011, 07:00

 

Visuotinio švietimo savaitės renginiai skatins vaikus domėtis pasauliu

 

Europos Tarybos Šiaurės-Pietų centro iniciatyva lapkričio 12–20 dienomis vyksta tryliktoji Europos Visuotinio švietimo savaitė, tema „Mes–pasauliui!“ ("Act for Our Planet!"). Ši, domėjimąsi pasauliu bei atsakingą vaikų ir jaunimo požiūrį į didžiąsias pasaulio problemas skatinanti, edukacinė kampanija šiais metais organizuojama 47 pasaulio šalyse.

Nacionalinius Visuotinio švietimo savaitės renginius organizuojantis Lietuvos vaikų ir jaunimo centras (LVJC) lapkričio 18 d. (penktadienį) rengia Aktyvaus veiksmo dieną „Diena–pasauliui!“, kurios metu vyks susitikimai su tolimiausias šalis aplankiusiais keliautojais, įvairios kūrybinės dirbtuvės, paskaitos ir filmų peržiūros, leidžiančios iš arčiau pažinti skirtingas kultūras, sužinoti daugiau apie pasaulio ekologines ir klimato kaitos problemas, pajusti žmogaus bei gamtos ryšį. Visi renginiai – nemokami.


Keliautojai ir tolimųjų kultūrų tyrinėtojai šią dieną vaikams yra parengę įdomius pasakojimus. Indėnų kultūros tyrinėtojas Miegantis Jautis (Donatas Dubauskas) pasakos apie Amerikos indėnų gyvenimo būdą, kūrybinių dirbtuvių metu kurs indėniškus papuošalus iš karoliukų. Keliautoja ir Azijos specialistė Ieva Rutė pasakos apie Kiniją, Tibetą, Etiopiją, Birmą ir Peru, sunkumus, kuriuos šiose šalyse turi įveikti vaikai, norėdami patekti į mokyklą.

 

Vilniaus afrikiečių bendruomenės nariai, nigeriečiai Cttijioke ir Chijoma pristatys savo kultūrą ir pakvies įvairiausiais muzikos instrumentais išmokti afrikietiškų ritmų. Turistų, keliautojų ir nuotykių ieškotojų klubo „XGenomas“ vadovas Rolandas Žygas papasakos apie Jordaniją, ekstremalias keliones po dykumas, tarpeklius, laipiojimą uolomis, Negyvąją jūrą.

 

Aktyvaus veiksmo dieną vaikai taip pat gilinsis į ekologines, klimato kaitos problemas ir meninėmis priemonėmis bandys išreikšti savo požiūrį į jas. Gintarė Jonušauskaitė paskaitoje „Klimatas keičiasi – ar keičiamės mes?“ nagrinės klimato kaitos reiškinį, galimas jo pasekmes, žmogaus veiklos įtaką klimato kaitai bei visuomenės ir vartojimo kultūros pokyčius. „Pasaulio gaublio kūrybinėse dirbtuvėse“ moksleiviai, kartu su interjero architekte Jurgita Jakubauskaite, kurs didžiulį gaublį ir jame atvaizduos skirtingas šalis, kultūras ir joms būdingiausias problemas. Šių kūrybinių dirbtuvių dalyviai naudos antrines žaliavas, atsineštas laikraščių, žurnalų iškarpas, o darbui pasitelks mišrias dailės technikas. „Daiktų mugėje“ vaikai keisis savo įdomiais, bet jau nenaudojamais daiktais.



Tarptautinis Vilniaus vaikų ir jaunimo filmų festivalis renginio metu parodys du lietuviškai įgarsintus filmus. Kino juostoje „7, arba kodėl aš esu“ (rež.: Antje Starost ir Hans Helmut Grotjahn) septyni vaikai iš skirtingų pasaulio kampelių bandys atsakyti, ką šiais laikais reiškia būti vaiku, kas jiems svarbu, ką jie myli ir brangina, kas juos prajuokina ir pravirkdo. Filme „Prie jūros“ (rež. Pedro González-Rubio) pasakojama apie kultūrų įvairovę, žmogaus ir gamtos ryšį, berniuko akimis atskleidžiamas paslaptingosios majų kultūros žavesys.

 

Daugiau informacijos apie Visuotinio švietimo savaitės renginius, konkursus, akcijas  – www.savaite.lvjc.lt, www.lvjc.lt