Šiukšlių rūšiavimas.

Šiukšlių rūšiavimas.

21. Feb 2014, 15:15

20140221151355-71494.jpg  

Laikas susimąstyti - ar vieną dieną nepaskęsime savo šiukšlėse? Šokiruojanti dokumentinė juosta su "Oskaro" laureatu Jeremy Ironsu.
Iš kosmoso Žem
ė atrodo tobula planeta. Bet iš tiesų žmonės baigia ją užversti šiukšlėmis ir atliekomis. Viskas, ką mes išmetame nesuvartoję, prisideda prie besaikio aplinkos teršimo. Vieną dieną Žemės laukia siaubinga tragedija, nes ji virs milžinišku sąvartynu.

   Nesenai su vyrų pažiūrėjom šį filmą „Trash – šiukšlės“, tai atvirai mane šokiravo ir vertė susimąstyti. Iki šio filmo atvirai pasakius nelabai ir galvojau apie tai (gėda), bet tokia realybė. Kai pamačiau kokie šiukšlių kalnai ir kokią žalą daro ne tik gamtai, bet ir žmonėm ir taip pat didelę žalą dar negimusiems vaisiams.

   Vienoje šalyje žmonės tiesiog į vandenį pilą visas savo šiukšles, nes tiesiog daugiau neturi kur , o po to tame pačiame vandenyje prausiasi, plauna indus, o kas siaubingiausia su tuo pačiu vandeniu ir gamina valgyti ir jį geria, tiesiog net šiurpu kai matai kai žmonės tarp šiukšlių maudosi, o ką jau kalbėti, kad jį vartoja. O kaip vandens gyvūnai? Jie nukenčia labiausiai, jie tas šiukšles valgo, jie užstringa tarp jų ir žūva arba būną labai stipriai sužeisti.

   Bet šiuo metu nei viena šiukšlių atsikratymo būdų nėra jau toks geras. Šiukšlės supilamos į dobę ir užverčiamos žemėmis, taip žemė labai nukenčia tampa užteršta ne tik toje vietoje kur yra, bet ir palink tą šiukšlyną, ir ji nebėra naudinga auginti daržoves ar ganyti gyvūnus ar kitaip ją naudoti, nes joje prisikaupia daugybe teršalų.

   Šiukšlių deginimas taip pat ne į gerą, nes teršalai pasklinda po visur ir po to žmonės kvėpuoja tokiu oru. Viename mieste žinoma užsienyje buvo atliktas tyrimas ir žmonės gyvenę netoli šiukšlių deginimo terminalo šie žmonės labai dažnai suserga vėžiu.

   Taip pat vienas ūkininkas pasakojo kaip jų mieste atsirado šis terminalas jo žemė tapo nieko verta ir teko atsisakyti ūkininkauti, nes jis nebegalėjo pardavinėti pieno, mėsos ar daržovių.

   Bet buvo porą gerų alternatyvų pirmas: viena moteris atidarė krautuvėlę kur žmonės gali ateiti su savo maišeliais ar tiesiog su indeliais ar kita tara juos prisipildyti ir nereikia jokių papildomų pakuočių, o taip jau mažiau šiukšlių. Pati moteris pasakojo, kad per metus ji tik vieną maišelį šiukšlių surenka. Ši idėja man labai patiko.  

O antroji, kaleime pastatas įrenginys, kur perdirba maistą kurio kaliniai nesuvalgo, o perdirba taip, kad tas maistas tampa kompostu kuriuo trešia šiltnamius, kurie taip pat kaleime ir juos prižiūri taip pat kaliniai. Trys geri dalykai: pirma maistas perdirbamas taip, kad tampa kompostu, antra kaliniai dirba, o trečia užsiaugina daržoves. Taip pat super idėja manau.

  Taigi pažiūrėjusi šį filmą pažvelgiau kitokiom akim į visa tai ir pradėjau rūšiuoti. Nes aš noriu, kad mano vaikai gyventu švariame pasaulyje, kvėpuotu gryną orą, o ne teršalų.  Taigi norint kažką padaryti turi pradėti nuo savęs aš pradėjau, o tai jau žingsnis į priekį.