Šiandien - Šv. Agotos diena: ar kepate naminę duoną?

Šiandien - Šv. Agotos diena: ar kepate naminę duoną?

05. Feb 2014, 11:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Šiandien, vasario 5-ąją, minima Šv. Agotos diena. Nuo seno šią dieną buvo kepama duona, tikėta, kad pašventinta duona pagelbsti kilus gaisrui, saugo nuo ligų ar nuo blogos akies.

Aš, pavyzdžiui, savo automobilyje visuomet turiu mažytę pašventiną šv.Agotos duonelę - teta įdėjo saugiai kelionei. O ar jūs tikite tuo?

Duona žmogaus mityboje užima labai svarbią vietą – tai vienas svarbiausių maisto produktų. Ji yra puikus angliavandenių, t.y. energijos, šaltinis.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai pažymi, kad duona kartu su kitais grūdiniais produktais ir vaisiais bei daržovėmis sudaro maisto pasirinkimo piramidės pagrindą, tai reiškia, kad šiuos produktus rekomenduojama valgyti kelis kartus per dieną.

PATARIMAI:

•    pirmenybę teikite visų grūdo dalių duonai, duonai iš rupių miltų ar duonai su grūdais, sėklomis;

•    namuose rekomenduojama duoną laikyti medinėje duoninėje ar hermetiškai uždaromame inde šaldytuve. Duoninė turi būti švari, ją galima dezinfekuoti acto tirpalu;

•    gerai iškepta ir tinkamai atšaldyta duona, įpakuota į polimerinės medžiagos pakuotę, gali išsilaikyti apie 10 parų, tuo tarpu pjaustyta duona – iki 6 parų;

•    laikant duonos gaminius karštoje ir drėgnoje patalpoje, jie gali greitai pradėti gesti. Netinkamai laikant pelėsis išplinta per keliolika valandų. Pelėjimo požymių duonoje neturi būti.

O AR JŪS KEPATE NAMUOSE SAVO DUONELĘ? TAI PASTARUOJU METU TAPO LABAI POPULIARU IR MADINGA. PASIDALINKTE SAVO RECEPTU TIESIOG ČIA!

06. Feb 2014, 01:52

Sventinta Agotos duoneke turiu, kazin ar atsitiktinumas kad ja padovanojo vyro sesuo, kai taip troskau kudikio, kai visokios gyvenimo nesekmes persekiojo, o dabar stai ateina pagaliau laukta ramybe, laime, seimos zidinys, nors vis dar bepradedantis ir trapus, bet jau kurenasi..
Dar nei karto nekepiau duonos namuose, nauja uzduotis, reikia ismokti nors viena recepta ir isbandyti..gal taps tradijcija ir stiprins seima,nes stalas sujungia visa seima, o be duonos stalas neisivaizduojamas, o jei dar ji namine, silta ir meiles pilna..

Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt 05. Feb 2014, 12:40

O gal kas žino kur Vilniuje gyvo raugo gauti? MAn nepavyksta vis jo pasidaryti...

sraigiukas sraigiukas 05. Feb 2014, 12:05

Tikiu ir turiu šventintos duonelės mašinoje, mama įdavė kai išėjau iš namų 😀
ir duonelę namie kepame, ne dėl to, kad madinga, o dėl to, kad ji skanesnė 😀
http://violetos-kambariukas.blogspot.com/2012/11/duona.html