Ryt ir poryt galima registruotis į "Euromelanomos 2012" akciją

Ryt ir poryt galima registruotis į "Euromelanomos 2012" akciją

01. May 2012, 07:00

2012 m. gegužės 7 d. Lietuvoje jau penktą kartą rengiama Euromelanomos dienos akcija, kurios šūkis: "Žiūrite, bet nematote".

 

Odos vėžys – liga, kurią galima pastebėti aktyviai apžiūrint savo odą. Sveikatos apsaugos ministerija ragina visus, turinčius apgamų ar kitų neaiškių odos darinių, pasitikrinti pas gydytojus specialistus, kurie, esant būtinybei, atliks diagnostinius tyrimus ir nukreips tolesniam gydymui. Akcijos metu net 40 šalies viešųjų ir privačių gydymo įstaigų laukia jūsų, jūsų šeimos narių, draugų, pažįstamų!

 

Europos gydytojų dermatologų iniciatyva kasmet organizuojamos akcijos siekia atkreipti dėmesį į kovą su odos vėžiu ir melanoma. Šios akcijos pagrindinis tikslas – skleisti pirminę ir antrinę odos vėžio bei melanomos prevenciją, mažinti šių navikų sergamumą ir padarinius visuomenei.

 

"Svarbu rūpintis odos sveikata. Taip pat kviečiu aktyviau naudotis visiems prieinamų nemokamų įvairių onkologinių ligų prevencijos ir profilaktikos programų: gimdos kaklelio, atrankinės mamografinės, priešinės liaukos vėžio, storosios žarnos vėžio ankstyvosios diagnostikos teikiamomis galimybėmis, – pabrėžia sveikatos apsaugos viceministrė Nora Ribokienė. – Deja, užleistų melanomos formų daugėja. O juk, laiku diagnozavus šią pavojingą ligą, net iki 97 proc. pacientų pagyja". Pasak N. Robokienės, Lietuvoje įvykusių pirmųjų keturių Euromelanomos dienos akcijų metu dalyvavo daugiau nei 60 dermatologų iš daugiau nei 40 įvairių Lietuvos gydymo įstaigų. Buvo patikrinta apie 5000 pacientų, 12 proc. jų rasta reikšmingų patologijų: odos vėžys (plokščialąstelinis ir bazalinių ląstelių), atipiniai apgamai.

 

Žmonių, pageidaujančių profilaktiškai pasitikrinti Euromelanomos dienos akcijos metu, išankstinė registracija vyks telefonu koordinaciniame centre 2012 m. gegužės 2 – 3 d. nuo 9 val. iki 16 val. tel.: 8 800 7 09 01; 8 800 7 09 02.


Pasak VUL Santariškių klinikų Dermatovenerologinio centro direktorės, Euromelanomos komiteto koordinatorės, Lietuvos dermatovenerologų draugijos prezidentės Doc. Matildos Bylaitės, tikimasi, kad Lietuvoje Euromelanomos dienos akcija dar kartą atkreips visuomenės dėmesį į melanomos ir odos vėžio atsiradimo rizikos veiksnius, problemos aktualumą ir būtinybę sekti odos pokyčius bei laiku kreiptis į specialistą.

 

2012 m. gegužės 7 d. akcijoje sutikusių dalyvauti gydymo įstaigų gydytojai dermatologai įvertins paciento odą, matomus pigmentinius apgamus ir kitus į odos vėžį panašius darinius, taip pat padės pacientui užpildyti anoniminę anketą apie jį veikiančius odos vėžio rizikos veiksnius, ir atsakys į pacientui iškilusius klausimus. Įtarus odos vėžį ar melanomą, pacientui bus pasiūlytas kitas apsilankymas, kurio metu būtų atliekami reikalingi papildomi diagnostiniai tyrimai ir gydymas.

 

Iš viso galima bus apsilankyti 40 -yje skirtingų įstaigų visoje Lietuvoje. Visą jų sąrašą rasi Čia

 

Puiki proga pasitikrinti sveikatą!