Psichologas Tomas Lagūnavičius: kokias pasakas reikia skaityti?

Psichologas Tomas Lagūnavičius: kokias pasakas reikia skaityti?

11. Nov 2015, 12:27 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kėdainių rajono savivaldybės Mikalojaus Daukšos viešojoje bibliotekoje buvo pristatytas Kauno apskrities viešosios bibliotekos projektas „Pasakos gestų kalba“ – pasakų vaizdo įrašų archyvas internete, suteikiantis vaikams galimybę augti su pasakomis bei nuspalvinantis jų vaikystę.

Renginyje buvo pristatyta bibliotekos projekto „Pasakos gestų kalba“ idėja, parodytas iš pasakų gestų kalba sukurtas vaizdo klipas. Dr. Tomas Lagūnavičius pasakojo apie gyvenimo scenarijus, kuriuos vaikui padeda suprasti pasakos, bei pristatė įvairias mokymosi metodikas.

Pasakų gestų kalba nauda

Pasakos gestų kalba yra skirtos ne tik klausos negalią turintiems vaikams, bet ir jų tėvams, seneliams bei visiems, kas domisi šia kalba. Projekto vadovė Gintautė Sinkevičienė teigia, kad tai taip pat tai yra labai gera metodinė priemonė, leidžianti klausos negalią turintiems vaikams pažinti ir suprasti kitų ir savo poelgių motyvus, mokanti savikontrolės, reikšti norus bei siekti tikslų.

Gyvenimo scenarijai

Socialinių mokslų daktaras, psichologas ir lektorius Tomas Lagūnavičius skaitė pranešimą apie gyvenimo scenarijus, kuriuos vaikui padeda suprasti pasakos. Šiomis dienomis, kai gyvenimo tempas nenumaldomai greitėja, natūraliai daugėja ir socialinių vaidmenų, ir gyvenimo scenarijų. Psichologo teigimu, socialinių vaidmenų bei gyvenimo scenarijų pasirinkimo įgūdžiai ir gebėjimas tinkamai reaguoti į susidariusias situacijas padeda laviruoti įvairiomis gyvenimo aplinkybėmis, nesukeliant diskomforto nei sau, nei kitiems.

Kaip išmokti mokytis?

Renginio metu dr. T. Lagūnavičius atskleidė kelias metodikas, kurios gali palengvinti vaikų ir tėvų mokymąsi, bei aiškino, kaip tėvams suprasti savo vaikus ir paskatinti juos mokytis. Pasak psichologo, neužtenka tik liepti aklai „kalti“ informaciją, bet reikia išmokyti tai daryti tinkamai.

Problema yra ne tingėjimas,  o nežinojimas, kaip tinkamai mokytis.  Paprastai po keleto nesėkmingų bandymų vaikai nuleidžia rankas. Todėl klausos negalią turinčių vaikų tėvai turi išmokyti juos, kaip lengvai įsisavinti informaciją, o ne versti sėdėti prie knygų.

Kokias pasakas reikia skaityti?

„Kokia yra gera pasaka, atitinkanti šį laikmetį? Tai „Bembis“. Kuo ji gera? Pagrindinis veikėjas visada kovoja, siekia savo tikslų, eina į priekį, nugali. Tokia pasaka moko vaiką, kad reikia kovoti ir siekti savo tikslų, galbūt netgi ką nors paaukoti.“ – dr. Tomas Lagūnavičius.

Psichologas teigia, kad vaikai neturi gyventi iliuzijomis, jie turi suprasti, kad viskas yra pasiekiama darbu, kūryba, mokantis. Siekdami, kad vaikai tai suprastų, tėvai turi skaityti vaikams apie herojus ir mokslininkus, o vengti tokių pasakų kaip „Pelenė“ ar „Raudonkepuraitė“, nes jos formuoja tokį gyvenimo scenarijų, kuris neišmoko siekti savo tikslų. Taigi reikia gerai apgalvoti, ką renkamės skaityti.

Projektas „Pasakos gestų kalba“

Kauno apskrities viešoji biblioteka, bendradarbiaudama su Kauno kurčiųjų reabilitacijos centru, sukūrė inovatyvią pasakų skaitymo skatinimo formą klausos negalią turintiems vaikams ir jų tėvams, skatinančią jau ankstyvoje vaikystėje pradėti domėtis pasakomis, padedančią lavinti vaizduotę.