Prašymai į Vilniaus miesto darželius bus priimami nuo sausio 10 d.

Prašymai į Vilniaus miesto darželius bus priimami nuo sausio 10 d.

02. Jan 2014, 11:30 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Vilniaus miesto savivaldybė ką tik paskelbė, jog prašymai į darželius bus priimami nuo sausio 10 d., kito penktadienio. Prašymai galios tol, kol vaikas negaus vietos darželyje arba nebus parašytas naujas prašymas.

Vaikai į ikimokyklinio ugdymo įstaigas bus registruojami nuo sausio 10 iki balandžio 30 dienos elektroniniu būdu www.vilnius.lt. Neturint interneto prieigos galima atvykti į Vilniaus miesto savivaldybę. Naujos grupės bus formuojamos nuo gegužės 1 d. iki birželio 1 d., o gavus pranešimą, kad vaikui skirta vieta ugdymo įstaigoje, dokumentai į darželį turės būti pristatyti iki rugpjūčio 1 d.

Pažymima, kad prašymai, užpildyti anksčiau, tebegalioja ir nepatekę vaikai vietos eilėje nepraranda.

„Tvarkos pakitimų esmė - padėti atsakyti į darželinukų tėvams rūpimus klausimus, pirmiausia dėl eilės formavimo. Naujoje tvarkoje ne tik patvirtinta aiški eilės formavimo tvarka, taip vadinamasis algoritmas, bet ir pačios eilės dėl sumažėjusių biurokratinių procedūrų taps gerokai stabilesnės“, -  sakė Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorius Gintaras Alfonsas Petronis.

Iki šiol Savivaldybės specialistai kas mėnesį tikrindavo vaikų tėvų deklaruotą vietą, todėl formuojant eilę vaiko vieta joje buvo labai nestabili, dažnai kisdavo, priklausomai nuo kas mėnesį Vilniuje prisideklaravusių asmenų skaičiaus. Nuo šiol deklaruota vieta bus tikrinama rečiau – du kartus per metus. Teigiama, jog šis pakitimas neturės jokios įtakos pateikiant dokumentus.

Vilniaus miesto savivaldybė primena, kad darželių eilės yra sudaromos atsižvelgiant į prašyme nurodytus prioritetus bei pirmumo teisę suteikiančias priežastis.

Pirmumo teisė suteikiama:

- tik tuo atveju, jeigu vaiko deklaruota gyvenamoji vieta yra teritorijoje, kuriai priskirtas darželis.

-  vaikams iš šeimų, kuriose auga trys ir daugiau vaikų.

- vaikams, kuriuos augina vienas iš tėvų ar kurių vienas iš tėvų turi ne daugiau kaip 40 proc. darbingumo lygio.

-  vaikai, kurių brolis ar sesuo lanko tą pačią įstaigą.  

- Įstaigos darbuotojų, diplomatinio korpuso darbuotojų vaikai, kalendoriniais metais įvaikinti bei nuolatinę globą turintys vaikai priimami be eilės neatsižvelgiant į teritorinį principą.

Jei nėra teisės į pirmenybę, eilės sudaromos pagal prašymo registracijos datą ir laiką. Prioritetas bus pirmiausia teikiamas vaikams, kurių gyvenamoji vieta deklaruota įstaigai priskirtoje teritorijoje. Jei liks vietų darželyje, tuomet vaikams, kurių gyvenamoji vieta deklaruota ne įstaigai priskirtoje teritorijoje, po to - vaikams iš kitų savivaldybių.

Vilniaus miesto savivaldybė taip pat prašo atkreipti dėmesį į tai, kad prašymai galioja iki kol bus suteikta paslauga. Kiekvienas naujas prašymas panaikins ankstesnį, o pasitikrinti vaiko vietą eilėje visada galima elektroniniu būdu prisijungus prie centralizuotos prašymų pateikimo ir gyventojų informavimo informacinės sistemos www.vilnius.lt.

Per pastaruosius dvejus metus vietų trūkumas sostinės darželiuose sumažintas 3,4 tūkst., vien per šiuos metus sukurta 2500 naujų vietų. Be to, lapkritį pradėtas statyti pirmasis nuo Santariškių mikrorajono įkūrimo lopšelis – darželis. Numatoma, kad pabaigus jo statybas 2015 metais, jį galės lankyti daugiau nei 220 vaikų. Taip pat dabartinėse Šolomo Aleichemo gimnazijos patalpose Viršuliškėse nuo 2014 m. rugsėjo 1 d. planuojama įkurti 240 vietų vaikų darželį. Šolomo Aleichemo gimnazijai jau yra skirtos patalpos Žvėryne.

Primename, kad vieno vaiko išlaikymas ikimokyklinio ugdymo įstaigoje Vilniaus miesto biudžetui per metus kainuoja 5000 – 6500 litų, tėvai apmoka tik trečdalį visų būtinų išlaidų. Iš viso šiuo metu sostinėje yra 125 darželiai ir 15 darželių-mokyklų, juos lanko per 31 tūkst. vaikų.

Vilnius.lt informacija