Pradėjus lankyti darželį, atsirado ir šlapios naktys

Pradėjus lankyti darželį, atsirado ir šlapios naktys

23. Apr 2013, 00:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas


Sveiki. Dukrai birželį bus 3 metai, bet vis naktimis šlapinasi į lovą. Sauskelnes naktį nustojome naudoti, kai buvo 2 m. 2 mėn.

 

Būna, kad sausa išmiega 5-6 natis iš eilės, bet būna, kad ir visą savaitę kiekvieną naktį prisišlapina.

 

Vakare riboju skysčius, bet tai ne visada padeda. Jei pati pabundu laiku (kol dar būna nepasišlapinus į lovą) ir pasodinu ant puodelio, tai ryte atsikelia sausa (ir tai ne visada).

 

Dienos metu irgi būna, kad sušlampa kelnaitės, prieš nueinant ant puodelio, bet tas dažniausia pasireiškia, kai pradeda eiti į darželį, Kai suserga ir neina į darželį, po kelių dienų tai praeina, o tik pasveikus ir vėl pradėjus lankyt darželį, tai vėl pradeda kartotis.

 

Nors darželyje jaučiasi gerai ir pasilieka be ašarų, bet dažnai serga (slogos, kosuliai), tai per mėnesį į darželį nueina tik 2-5 dienas. Ar jau reiktų sunerimti ir kreiptis į gydytoją, ar dar ji pakankamai maža ir tikėtis, kad visa tai praeis be jokio gydymo?

 

Gitana

 

Kaip sako psichologė Gintarė Dailydė, dr. Julius Neverauskas, kiekviena šeima laikas nuo laiko patiria sunkumus, o enurezė gali būti rimtas išbandymas patiems geriausiems tėvams. Susidūrus su šia problema (patalynės skalbimu, džiovinimu) ir jai nesibaigiant, dažnai tėvus apima neviltis.

 

Daugelis vaikų ir tėvų galvoja, kad jie yra vieninteliai, susidūrę su šia problema. Tokiu sunkiu metu reikia pagalvoti, kokios informacijos gali prireikti tėvams ir jų vaikučiui.

 

 Kada reikėtų pradėti jaudintis?

 

-Vaiko šlapimo nelaikymas dažnai tėvams kelia daug rūpesčių ir nuogąstavimų. Tėvams svarbu žinoti, kad mažylio dieninis ar naktinis šlapinimasis laikomas natūraliu iki jam sukanka ketveri metukai. Todėl jeigu 2-3 metukų vaikas pasišlapina, nėra rimto pagrindo jaudintis.

 

-Įvairių tyrimų duomenimis, nevalingas vaiko šlapinimasis tėvams turėtų pradėti kelti nerimą, kai vaikui sueina penkeri. Nuo penkerių metų šlapimo nelaikymas jau laikomas sutrikimu ir vadinamas enureze.

 

-Į kelnaites vaikas gali šlapintis tiek dieną, tiek naktį. Atitinkamai enurezė vadinama dienine arba naktine. Viena iš dieninės enurezės formų yra „juoko“ enurezė (lot. enuresis risoria). Ji pasireiškia tuo, kad vaikas šiek tiek pasišlapina ar pilnai pasišlapina, kai stipriai juokiasi, kosti. Ši enurezės forma paprastai praeina su amžiumi ir brendimu. Atliekant medicininius tyrimus gydytojai fiziologinių pakitimų neranda. Tai siejama su dubens apatinių raumenų silpnumu.

 

-Taip pat enurezė gali būti pirminė ir antrinė. Pirminė enurezė – kuomet vaikas nuo gimimo be ilgesnės pertraukos šlapinasi naktimis į lovą ir sulaukęs penkerių toliau šlapinasi. Pirminė enurezė pasitaiko dažniausiai. Antrinė enurezė – kuomet vaikas buvo nustojęs šlapintis į lovą, o po 6-12 mėnesių pertraukos šlapimo nelaikymas vėl atsinaujino.

 

Jei nerimaujate dėl vaikučio nevalingo šlapinimosi į lovytę, visuomet galite pasitartio su savo šeimos gydytoju, kuris, reikalui esant, išrašys siuntimą išsamesnei konsultacijai pas gydytoją nefrologą.

 

Užeik į www.vaikuenureze.lt ir papasakok apie ją draugei! Tegul informacija pasiekia tuos, kam ji labiausiai reikalinga!