Po Lietuvą šiandien vaikšto Trys Karaliai

Po Lietuvą šiandien vaikšto Trys Karaliai

06. Jan 2012, 07:00

Trijų Karalių diena, sausio 6 -oji, užbaigia Kalėdinių renginių maratoną. Įvairiuose Lietuvos miestuose šiandien bus galima sutikti vaikščiojančius Tris Karalius.

 

VILNIUS

 
Vilniaus senamiesčio teatras jau nuo 1999 metų organizuoja tradicinę Trijų Karalių eiseną Vilniuje nuo Aušros vartų iki Katedros aikštės. Žaismingai keliaujanti teatralizuota eisena įspūdinga ir įdomi. Tai originalus vaidinimas, kuris vyksta ne statiškoje scenoje, o keliaujant, į kurio veiksmą įsilieja žiūrovai, praeiviai, prisijungdami prie eisenos.

 

Kiekvienais metais renginys pritraukia į senamiestį ne tik miesto gyventojus, bet ir gausų svečių būrį. Karališkąją procesiją šiemet sudaro 10 pagrindinių personažų: trijų metrų karūnuotos figūros - Kasparas, Merkelis ir Baltazaras bei  juos lydintys Biblijinio epizodo veikėjai -  Archangelas, du angeliukai, du piemenys, dvi karvės. Eisenos metu Karaliai miestui linki sekmingų, turtingų, laimingų metų ir skelbia Naujametinių žiemos švenčių pabaigą.

Pradžia 16.30 val. nuo Aušros vartų.

 

KAUNAS

 

Penktadienį, 15.30 val. nuo Kauno šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios Laisvės alėja į Rotušės aikštę keliaus trys karaliai. Merkelis, Baltazaras ir Kasparas sveikins bei kvies miestiečius susirinkti prie pagrindinės miesto eglės. Angelas su žvaigžde rankoje rodys kelią, svita neš deglus, muš būgnus. Šiais metais kartu keliaus ir senasis Krivis. Jis primins, kad atnešta Devyniaragio saulė jau apsivertė ant kito šono, o diena pailgėjo per gaidžio žingsnį… 

 

16.30 val. Rotušės aikštėje prasidės koncertas „Trys karaliai atvažiavo – visas svietas uždainavo“. Tris karalius ir jų palydą pasitiks Šeimininkas su Šeimininke, kurie paskelbs, kad baigiasi tarpukalėdis. Kauno tautinės kultūros centro vaikai nupuoš Kalėdų eglutę. Koncertuos folkloro ansambliai: „Žaisa“, „Kupolė“, „Sodailio“. Šventėje dalyvaujantys folkloro ansambliai „Sodyba“, „Jotija“, „Lankesa“, „Brydė“, „Bitula“, „Botagėlis“ ir „Ratilėlis“ susirinkusiuosius kvies kartu dainuoti, šokti, sukti ratelius. Grupė ,,Ugnies valdovai“ įžiebs saulės ženklus, suks ugnies ratus, o koncertą vainikuos nuotaikingas muzikos ansamblis „Jonis“.

 

Organizatoriai, Kauno miesto savivaldybė ir Kauno tautinės kultūros centras kviečia: "Ateikite, visi visi, dideli ir maži, nes jau baigiasi kalėdojimo, svečiavimosi ir linksmybių laikas, metas vėl kibti į darbus".

 

PANEVĖŽYS


Sausio 6 d. organizuojama Trijų Karalių eisena su svita: 12 val. ir 16 val. Laisvės aikštėjė, 18 val. Babilone I. Visi panevėžiečiai kviečiami dalyvauti šventinėje Trijų Karalių eisenoje Laisvės aikštėje ir Babilone I - kartu su savo šeimos nariais, draugais pasidžiaugti paskutine kalėdinio laikotarpio švente.

 

ŠIAULIAI


Trijų Karalių šventė Šiauliuose vyks keliose vietose: 13 val. Trijų karalių eitynės Vilniaus g. pėsčiųjų bulvaru, taip pat 13 val. „Pasitikime Tris karalius!“ – Trijų karalių eitynės Gubernijos rajone. 

 

Trijų Karalių diena – tai paskutinė kalėdinio laikotarpio (Saulėgrįžos) šventė. Evangelijoje minimi trys išminčiai – Kasparas, Merkelis ir Baltazaras – atvyko pagarbinti gimusio Karaliaus, nes matė užtekant jo žvaigždę, ir atnešė Kūdikėliui dovanų: aukso, kuris teikiamas karaliams, smilkalų, kurie kaip malda kyla į dangų, ir miros, kuri simbolizuoja amžiną gyvenimą. Tikima, kad šią dieną ant durų kreida užrašius K+M+B namai bus apsaugoti nuo piktųjų dvasių. Iš to ir kilo paprotys persirengus Trimis Karaliais pokalėdinių laikotarpiu vaikščioti po namus paliekant vardų inicialus.

 

Ar žadi dalyvauti šventiniuose renginiuose?