Palyginkime Lietuvos vaikų gyvenimą su kitomis šalimis

Palyginkime Lietuvos vaikų gyvenimą su kitomis šalimis

02. Jul 2013, 12:52 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Kalifornijos universiteto mokslininkai sudarė labai įdomų pasaulio žemėlapį kuriame lygina kaip vaikai įvairiose pasaulio šalyse gyvena vienu ar kitu aspektu. Pavyzdžiui viršuje esančiame žemėlapyje galime matyti, kad Lietuvoje, kaip ir dar bene pusėje pasaulio šalių apmokamų motinystės atostogų mama išleidžiama 26 ir daugiau savaičių (zonos nuspalvintos šviesiai ir tamsiai žaliai), o štai kaimyninėje Lenkijoje tik 14-25 savaitėms (geltona spalva), JAV - išvis neapmokama (raudona). 

Ar apmokamos tėvystės atostogos?

Lietuvoje, kaip ir beveik visoje Europoje apmokama 14 savaičių ir daugiau. Lenkijoje ir Ispanijoje - tik 3-13 savaičių, o JAV, Airijoje, daugumoje Afrikos šalių ir pietų Azijoje neapmokama visai. 

Ar mamoms yra garantuota teisė žindyti kūdikį darbe?

Beveik visame pasaulyje ir Lietuvoje šį teisė garantuota iki vaikui sueis vieneri. Australijoje, Kanadoje, SUomijoje  ir dar keliose šalyse tokios galimybės nėra. 

Kokį išsilavinimą privalo turėti pradinių klasių mokytojas?

Daugelyje šalių, taip pat ir Lietuvoje, užtenka turėti mokytojo kvalifikaciją atitinkantį bakalauro laipsnį. Estai, suomiai ir prancūzai šiuo klausimu daug griežtesni - mokytojams reikia magistro laipsnio. Pietų Amerikoje, Afrikoje ir pietų Azijoje dažniausiai užtenka tik vidurinio išsilavinimo ir specialių mokytojo kursų.

Kokio jauniausio amžiaus galima legaliai įsigyti alkoholio?

Daugelyje šalių - nuo 18 metų. Ukrainoje, Italijoje, Indijoje, Kinijoje, Kambodžoje ir keliose Afrikos šalyse nėra įvesta jokio amžiaus cenzo. Amerikoje, Indonezijoje ir dar keliose šalyse - tik nuo 21-erių. 

Ar rūkymas draudžiamas mokyklose?

Draudžiamas (pažymėta mėlynai) Lietuvoje, daugelyje Europos, Afrikos, Pietų Amerikos šalių. 

Nedraudžiamas (pažymėta raudonai) - Amerikoje, Brazilijoje, Argentinoje, Rusijoje, Kinijoje,Lenkijoje, Vokietijoje, Švedijoje, Baltarusijoje ir dar daug šalių. 

Geltonai pažymėtos zonos, kuriose draudžiame ne šalies įstatymais, bet vietos valdžios nutarimais. 

20130702125159-78525.jpg

Kiek odontologų tenka 10 000 žmonių?

Mes patenkame į labiausiai išsivysčiusių šalių sąrašą, kur tokį skaičių žmonių aptarnauja keturi ir daugiau dantų gydytojų. Afrika ir Kinija labiausiai kenčia nuo jų trūkumo ir jie turi 0,5 odontologo dešimčiai tūkstančių žmonių. 

Daugiau įdomių faktų - puslapyje www.childrenchances.org