Organizacija „Gelbėkit vaikus“: „Lietuvos vaikams metai buvo viltingi“

Organizacija „Gelbėkit vaikus“: „Lietuvos vaikams metai buvo viltingi“

27. Dec 2017, 11:48 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Besibaigiant metams dažnai stengiamės apibendrinti, suskaičiuoti ir pamatuoti svarbiausius šalies ar savo gyvenimo įvykius. Paskutinėmis 2017-ųjų dienomis pasvarstykime, kokie šie metai buvo mūsų – Lietuvos – vaikams. 

„Ne“ visų rūšių smurtui 

Po dešimtmečių kryptingo ir atkaklaus darbo, nuolatinių Jungtinių Tautų Organizacijos raginimų, pagaliau susivienijome ir šių metų 2017 m. vasarį pasakėme „ne“ visų rūšių smurtui prieš Lietuvos vaikus, tapome 52-ąja tai padariusia šalimi pasaulyje. Priimtos LR vaiko teisių pagrindų įstatymo pataisos, apibrėžiančios visas smurto prieš vaikus formas bei numatančios atsakomybę už jas buvo pirmas žingsnis mūsų vaikų šviesesnės ateities link. Kartu su įstatymo pataisomis, valdžios institucijų atstovai ir mes, nevyriausybinių organizacijų atstovai, kartu įsipareigojome išmokyti Lietuvos žmones šio įstatymo nuostatas paversti mūsų visų kasdienio gyvenimo dalimi. Privalome visiems padėti suvokti, jog vaikas, kad ir koks jis būtų mažas ar bejėgis, yra ne suaugusiajam priklausantis daiktas, o asmenybė, kursianti mūsų valstybę, jos ateitį. Kiekviename savo gyvenimo su vaiku žingsnyje turime prisiminti, kad vaiką auginame ne sau, o pasauliui. Žvelgdami į vaiką, kaip į mažą, tačiau labai svarbų ir vertingą žmogų, jam primindami ne tik jo pareigas, bet ir teises, jau šiandien kiekvienas kasdien prisidedame prie mūsų šalies geresnės ateities.

Vis daugiau pasiekiamos informacijos

Dažnai išgirstu klausimą, kaip aš galiu prisidėti prie Lietuvos vaikų laimės? Ką man daryti, jei noriu padėti? Visada atsakau: pirmiausia pradėkite nuo savo vaikų, savo požiūrio į juos ir tai darykite sąmoningai, domėkitės pozityvia tėvyste, praleiskite kuo daugiau kokybiško laiko su savo vaikais, pasistenkite juos pamatyti ir išgirsti kasdien. Gali būti sunku, nes karta, dabar auginanti savo vaikus, tikriausiai užaugo ne visiškai sąmoningoje ir vaikų atžvilgiu sąžiningoje visuomenėje, kai tėvų meilė neretai buvo išreiškiama įvairių rūšių smurtu tam, „kad vaikui gyvenime paskui būtų lengviau“, „kad vaikas būtų gerai išauklėtas“ ir pan. Taigi, dabartiniams jauniems tėvams kaip niekada reikia pasiryžti augti kartu su su savo mažaisiais.  Tam šiandien turime visas sąlygas: visiems nemokamai prieinamą įvairią informaciją internete, darbo dienų popietėmis veikiančią nemokamą „Tėvų liniją“, galimybę rūpimais klausimais  pasikonsultuoti su mūsų šalyje veikiančiomis nevyriausybinėmis organizacijomis. Vien organizacija „Gelbėkit vaikus“ per pastaruosius metus suteikė daugiau nei 1000 individualių psichologo konsultacijų vaikams bei tėvams, įvykdė per 500 edukacinių veiklų vaikams ir jų šeimoms, skleidė globos, įvaikinimo bei pozityvios tėvystės idėjas tarp Lietuvos vaikų ir jų tėvų. 

Didesnis Lietuvos žmonių susidomėjimas ir palaikymas

Jau bene dešimtmetį aktyviai dirbu vaiko apsaugos srityje ir pastebiu, kad pastaraisiais metais mūsų visuomenės nariai tapo dėmesingesni savo vaikams, vis dažniau atkreipia dėmesį į skriaudžiamą ar apleistą vaiką. 2017-aisiais stebiu tarsi lūžį, atgimimą – sąmoningesni tėvai jau suvokė, kad vaikas yra ne daiktas ir jis nepriklauso tėvams, mažiau sąmoningiems dar turime tai paaiškinti, pamokyti, kaip teisingai kalbėti su vaiku, kokiomis alternatyviomis priemonėmis pakeisti anksčiau taip įprastą ir populiarų „auklėjamąjį“ mušimą, tačiau žmonės yra atviresni, mieliau priima informaciją. Prisimenu, kai 2008-aisiais pirmieji iš Lietuvos nevyriausybinių organizacijų pradėjome kalbėti apie pozityvius vaiko auklėjimo metodus, sulaukėme net grasinimų! Su organizacija „Gelbėkit vaikus“ kasdien šviečiame tėvus, kaip ypatingai svarbu neprarasti ryšio su savo vaiku ir jaučiame stiprų Lietuvos žmonių palaikymą. 

Lietuvos vaikai augs ne institucijose

Prie šio mūsų visuomenės dėmesingumo ir atidumo vaikams tikrai nemažai prisidėjo LR Prezidentės inicijuota socialinė kampanija „Už saugią Lietuvą“. Ištisus metus šios kampanijos iniciatyva vykę vizitai į skirtingas Lietuvos savivaldybes, dalijimasis patarimais ir gerosiomis patirtimis, kad kuo greičiau ir kuo sklandžiau būtų įgvendinta Lietuvos be globos namų idėja. LR Prezidentės iniciatyva nuo 2017 m. sausio 1 d. savo tėvų globos netekę vaikai iki 3 metų nebepatenka į globos namus, o apsigyvena laikinųjų (socialinių) ar nuolatinių globėjų šeimose, padidintos išmokos globėjams. Palengvinti globos ir įvaikinimo procesai, kad tik kuo daugiau vaikų augtų šeimose, įvairių pagalbos šeimai ar socialiai peidžiamiems asmenims centrų steigimas taip pat prisideda prie šviesesnės mūsų šaleis vaikų ateities. 

Vaikų dienos centrų atgimimas

Labai svarbus 2017-ųjų akcentas – sugrįžęs dėmesys vaikų dienos centrui. 1996 m. organizacijai  „Gelbėkit vaikus“ Lietuvoje įsteigus pirmąjį Lietuvoje vaikų dienos centrą ir paaiškėjus, kad tai yra puiki prevencijos priemonė prieš vaikų patekimą į globos namus, valstybės mastu buvo pradėti steigti šie centrai, kurie, kaip ilgainiui pamatėme, mažesnėse, kaimų ir miestelių vietovėse tapo ne tik pagalbos vaikams vietomis, bet ir bendruomenių kultūros židiniais. Įsibėgėjusi LR Prezidentės iniciatyva „Už saugią Lietuvą“, pritraukianti vis daugiau verslo atstovų, sąmoninanti visuomenę ir skatinant verslo socialinę atsakomybę kartu su mūsų šalies nevyriausybinėmis organizacijomis 2017-aisiais padėjo žymiai padidinti vaikų dienos centrų skaičių visoje Lietuvoje. Kampanija „Už saugią Lietuvą“ per pastaruosius metus itin aktualizavo dienos centrų svarbą ir per keletą pastarųjų metų įvairių organizacijų ar savivaldybių iniciatyva, bendradarbiaujant su verslo atstovais, Lietuvoje  buvo įsteigta apie 60 vaikų dienos centrų. Dabar Lietuvoje jau veikia apie 310 vaikų dienos centrų, tačiau jų poreikis mūsų šalyje vis dar išlieka didelis – dar trūksta apie 440 VDC, tačiau judame teisinga linkme – atsiranda iniciatyvų iš bendruomenių, iš verslo, iš atskirų žmonių. Visi imame suvokti paprastą tiesą, kad vaikai yra mūsų ir mūsų šalies ateitis. Organizacija „Gelbėkit vaikus“ per pastaruosius metus įsteigė ir padėjo įsteigti 5 vaikų dienos centrus, o tai reiškia daugiau nei 120 pamaitintų, išklausytų ir nuo neigiamų įtakų apsaugotų Lietuvos vaikų kasdien. 60 vaikų dienos centrų reiškia apie 1500 vaikų, likusių su savo šeimomis ir nepatekusių į globos namus. 

Savo vaikų vis dar negirdime

2017-aisiais su tyrimų agentūra „Spinter tyrimai“ atlikome reprezentatyvų Lietuvos vaikų nuomonės tyrimą, kuris atskleidė numanomą, tačiau nelabai malonią tiesą – Lietuvoje savo vaikų vis dar negirdime, jie vis dar patiria atskirtį ir nesijaučia visiškai saugūs. Virš 80 proc. Lietuvos vaikų norėtų turėti daugiau įtakos, galios bei galimybių jiems ar kitiems vaikams rūpimoms problemoms spręsti, apie 10 proc. negali išvažiuoti į ekskursiją, nes už ją reikėjo mokėti,  daugiau nei 30 proc. vis dar ne visada jaučiasi saugūs savo namie. Tai yra sritys, į kurias turime atkreipti didžiausią dėmesį. 

„Kai esi vaikas, reiški mažiau, nei suaugusieji“ – man vis skamba ausyse iš vaiko lūpų išgirsta mintis. Kai nei vienas Lietuvos vaikas nebegalės pasakyti nieko panašaus, tai reikš, kad mūsų visų darbas vaiko apsaugos srityje yra jau baigtas, o kol kas – pasiraitokime rankoves ir tęskime pradėtus darbus dėl Lietuvos vaikų, nes 2017-aisiais padėjome šiems darbams puikų pagrindą – vaikams suteikėme viltį. 

Rasa Dičpetrienė organizacijos „Gelbėkit vaikus“ generalinė direktorė 

20171227115136-10707.jpg