Oi, morkytė, ta saldžioji...

Oi, morkytė, ta saldžioji...

04. Jun 2013, 00:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kas nemėgsta morkyčių - jos tokios saldžios ir skaniai traškios, ypač, jei iš jūsų daržo. Na, morkytes gal kiek dar per anksti rauti, tačiau jų tikrai rasite ūkininkų turguose ar parduotuvėse. Ar žinote, kuo jos naudingos ir ką gardaus iš jų galima pasigaminti?

 

Morka - vienas iš vertingiausių šakniavaisių. Dažomoji morkų medžiaga – karotinas – organizme virsta vitaminu A. Karotino morkose tik šiek tiek mažiau nei kai kurių rūšių paprikose ir gerokai daugiau nei kitose daržovėse.

 

Be to, morkose yra vitaminų C, B1, B2, C, PP, K, B9, gana daug cukrų, mineralinių medžiagų – magnio, cinko, fluoro, jodo, vario, sieros, fosforo, mangano, kobalto, geležies, pektinų. Norėdami, kad organizmas greitai įsisavintų morkose esantį karotiną, geriau jas valgyti su augaliniu aliejumi.

 

Štai kokį morkų pyragą siūlo Jolita (linestra):

 

Reikės:

Sviestas - 100 gramų

Cukrus - 1 stiklinė

Kiaušiniai - 2 vnt

Kvietiniai miltai - 2 stiklinės

Kepimo milteliai - 2 šaukšteliai

Cinamonas - 0,5 šaukštelio

Morkos tarkuotos - 2 stiklinės

 

Gerai išmaišyti ištirpintą sviestą su cukrumi. Sudėti išplaktus kiaušinius, cinamono miltelius, tarkuotas morkas ir viską gerai išplakti. Suberti persijotus miltus su kepimo milteliais ir gerai išmaišyti. Supilti į sviestu pateptą kepimo formą ir apibarstyti kapotais migdolais.

 

Kepti labai karštoje orkaitėje apie 50 min.

 

Na o mėsos troškinį su morkomis pietums siūlo Milda:

 

Reikės:

 500 g kiaulienos

7 morkų

100 g svogūnų laiškų

petražolių, baziliko, juodųjų pipirų, kardamono, mėsą minkštinančios druskos, druskos, lauro lapų (pagal skonį).

 

Padažui:

2 šaukštai grietinės

2 šaukštai majonezo

2 šaukštai pomidorų padažo

2 šaukštai miltų

1 stiklinė pieno.

 15 bulvių

0,5 šaukšto sviesto

0,5 stiklinės grietinės arba pieno

krapų pagal skonį.

 

2

Gaminimas

 

Kiaulieną supjaustome kubeliais ir apibarstome mėsą minkštinančia druska, paliekame 10 min. Tuomet sudedame į keptuvę mėsą, morkas, prieskonius (tik svogūnų laiškus ir petražoles pasiliekame pabaigoje) ir leidžiame mėsai savose sultyse troškintis apie 20 min.

 

Sumaišome padažą: grietinė, majonezas, pomidorų padažas, miltai, išplakame, supilame pieną ir vėl gerai išplakame. Viską supilame į keptuvę, tuoj pat sudedame svogūnų laiškus ir petražoles, viską troškiname 5 minutes.

 

Bulvių paruošimas: ant išvirusių su druska bulvių dedame sviestą, grietinę ir krapus bei viską sugrūdame.

 

SKANAUS.