Nuo sausio 1 d. didėja išmokos šeimoms bei vaikų skaičius, gausiantis nemokamus pietus

Nuo sausio 1 d. didėja išmokos šeimoms bei vaikų skaičius, gausiantis nemokamus pietus

02. Jan 2020, 13:24 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Nuo šių metų sausio 1 dienos keičiasi išmokos šeimoms – nuo 50 iki 60 eurų didės vaiko pinigai. Vaiko pinigai kas mėnesį mokami visiems vaikams nuo gimimo iki 18 metų. Tokia išmoka vaikui gali būti mokama ir ilgiau – iki 21 metų, jeigu vaikas mokosi pagal bendrojo ugdymo programą, įskaitant ir besimokančius profesinio mokymo įstaigose, jeigu į mokymąsi įtraukta bendrojo ugdymo programa.

Šiemet didės ir papildoma išmoka, kuri priklauso neįgaliems, gausių ir nepasiturinčių šeimų vaikams. Papildoma išmoka vaikui didės nuo 20 iki 40 eurų. Tai reiškia, kad neįgalūs, gausių ir nepasiturinčių šeimų vaikai kas mėnesį gaus po 100 eurų. Į vaiko pinigus su papildoma išmoka vaikui, tai yra į 100 eurų kas mėnesį, galės pretenduoti daugiau vaikų iš nepasiturinčių šeimų, nes Seimui siūloma nustatyti, kad nepasiturinti šeima yra tokia, kurioje pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį yra mažesnės nei 250 eurų, neskaičiuojant pačių vaiko pinigų ir dalies darbo užmokesčio. Iki šiol vertinamų pajamų riba buvo 183 eurai.

Nuo 76 iki 250 eurų didės vienkartinė išmoka nėščiai moteriai, kuri neturi teisės į „Sodros“ mokamą motinystės išmoką. Vienkartinę išmoką nėščiai moteriai kasmet vidutiniškai gauna apie 5 tūkst. moterų. 

Naujovės - ir mokinių mitybos srityje

Iki šiol nemokamai mokyklose buvo maitinami bet kokio amžiaus vaikai iš nepasiturinčių šeimų, tačiau nuo 2020 metų nemokami pietūs bus tiekiami visiems priešmokyklinukams ir pirmokams.

Nuo sausio nemokamai pietaus priešmokyklinukai 251 savivaldybių atrinktoje bendrojo ugdymo mokykloje, o nuo rugsėjo mėnesio nemokami pietūs bus tiekiami visiems Lietuvos priešmokyklinukams ir pirmokams – tiek mokyklose, tiek darželiuose. Tai reiškia, kad nuo 2020 m. nemokamus pietus papildomai gaus 49,6 tūkst. mokinių.

Šiuo metu nemokamas maitinimas užtikrinamas tik vaikams iš nepasiturinčių šeimų, jeigu šeimos pajamos vienam asmeniui per mėnesį neviršija 183 eurų, neįskaičiuojant vaiko pinigų ir dalies darbo užmokesčio. Kitąmet pajamų riba, nuo kurios priklausys nemokamas maitinimas, pakils iki 187,5 eurų.

Pagal lrt.lt