Naujovė Lietuvoje - Donorinio motinos pieno bankas

08. May 2017, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Vilniuje vos prieš kelis mėnesius atsidaręs Donorinio motinos pieno bankas jau turi 16-ka nuolatinių donorių ir pieneliu gali maitinti tuos, kuriems jo labiausiai reikia - neišnešiotukams.

Čia lankomės su Ieva Girdvainiene, Rūtos ir Marijos mama, akušere, tėvystės mokyklos „Gandro lizdas“ įkūrėja ir klausinėjame Vilniaus universiteto Vaikų ligoninės neonatologės, Donorinio motinos pieno banko vadovės Laimos Tamulienės visko, kas mums rūpi.

Ką turi padaryti mama, norinti duoti savo pienelio kitiems mažyliams?

Tiesiog ateiti į Donorinio motinos pieno banką ir užpildyti anketą.

Kokia mama gali būti pieno donorės?

-pirmiausia turi būti sveika (neturi sirgti nei infekcinėmis ligomis, nei turėti jokių lėtinių ligų)

-pilnai maitinanti krūtimi savo vaikutį

-nerūkanti

-nevartojanti alkoholio ar kitų psichotropinių medžiagų

-mama turi būti pagimdžiusi ne anksčiau kaip prieš 6-8 mėnesius (kadangi pienelis skiriamas naujagimiams).

Ar mamai būtina atvykti į pieno banką atlikti donorystės procedūros?

Mama pas mus turi atvykti tam, kad pirmiausia galėtume atlikti kraujo tyrimus, ji turi užpildyti anketą. Jei mamos tyrimai yra geri ir paaiškėja, kad ji gali būri donore, tuomet pakartotinį vizitą jai nereikia pas mus nutraukinėti pieno - ji tai gali padaryti namuose. Nuolatinėms donorėms tyrimus reikia kartoti kas tris mėnesius, kitais atvejais - užtenka tik pristatyti pienelį.

Kaip pieną geriausia nutraukti?

Pieną būtinai reikia nutraukti pientraukiu. Jei jo mama neturi, mes jį paskoliname. Duodame vienkartinius maišelius pieno surinkimui. Pieną mama gali rinkti namuose, jį šaldyti, pažymint datą ant surinkimo maišelių.

20170505171735-62448.jpg

Ar tapusi donore mama pati nepritrūks pienelio savo vaikučiui?

Tikrai nepritrūks. Kiek vaikučiui yra poreikis žįsti, tiek pieno ir pasigamins. Jei mama papildomai nutraukia, tiek papildomai ir pasigamina. Mes nesakome, kiek konkrečiai pieno atnešti, pvz. 3 ar 5 litrus. Kiek mamai pavyksta nusitraukti, tiek ji ir atneša.

Kaip toliau vyksta "pieno kelias"?

Kai mama nusitraukusi atneša pienelį, jis sandariai padedamas į šaldytuvą. Jei pienas atnešamas užšaldytas, tuomet jis dedamas į šaldiklį.

Kiekvieno pienelio sudėtis tikrinama, nes net dienos metas, kada jis buvo surinktas, gali daryti įtakos riebumui, maistinių medžiagų, baltymų, angliavandenių, kolorijų kiekiui. 

Nutrauktas mamos pienas yra paruošiamas (nesvarbu, kad mama yra sveika ir jos tyrimai geri) - atliekama pasterizacija, t.y. pienas pašildomas iki 62 laipsnių, kad žūtų visos galimos bakterijos. Po pasterizacijos pienas arba skiriamas neišnešiotukams, arba užšaldomas tolimesniam saugojimui.

20170505171755-10292.jpg

Kiek pienas saugomas?

Jis gali būti saugomas iki pusės metų nuo jo surinkimo pradžios.