Mergaičių naktinis šlapinimasis

Mergaičių naktinis šlapinimasis

17. Aug 2011, 00:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Mergaites naktinė enurezė kamuoja rečiau, negu berniukus. Tačiau mergaitės iš prigimties jautresnės, todėl joms kainuoja itin daug streso.

Coco Chanel yra pasakiusi, kad mergaitė turi būti „madinga ir žavinga“. Tėvų norai dažniausiai apsiriboja žodžiu „laiminga“. Iš tiesų, kaip ten bebūtų, naktinis šlapinimasis nėra nei „žavingas“, nei laimės sinonimas.

Gal todėl, nors naktinis šlapinimasis mergaites kamuoja rečiau, negu berniukus, tačiau susidūrę su juo, jos reaguoja audringiau, jautriau ir patiria daugiau emocinių problemų.

Šiuo klausimu mergaitės yra pažeidžiamesnės, negu berniukai, ir to reikia nepamiršti, ieškant joms pagalbos.

Tėvai, kurie augino sūnų ir dukterį, turėjusių vienodą - šlapinimosi į lovą - problemą, iš patirties pastebi, kad į „nakties avarijas“ mergaitės reaguodavo skaudžiau. Galbūt tai lemia ir todėl, kad naktinis šlapinimasis mergaites užklumpa šiek tiek jaunesnio amžiaus, negu berniukus, vadinasi, jų savivertė būna mažesnė, jos tvirtai nepasitiki savimi. Antra priežastis- mergaitės daug labiau negu berniukai baiminasi dėl aplinkinių, draugų. „Kas bus, jei sužinos draugės?“, „Kad tik nesužinotų ir neimtų tyčiotis“. 

Mergaičių atveju yra nemaža tikimybė, kad naktinis šlapinimasis yra sukeltas šlapimo takų infekcijų. Taip yra, nes fiziologiniai ypatumai lemia, jog mergaičių šlaplė yra trumpesnė nei berniukų. Taigi, kai kuriais atvejais jūsų dukters šlapinimasis į lovą yra sukeltas dėl nediagnozuotos šlapimo takų infekcijos.

Taip pat naktinė enurezė, dažniausiai antrinė, gali būti sukelta nepageidaujamų pokyčių: persikėlimas į naują gyvenamąją vietą, nesutarimai su draugėmis, nesėkmės mokykloje ir pan.

5 patarimai, auginantiems dukteris:

  • Nuoširdžiai ir atvirai kalbėkite su dukterimi.
  • Pasakykite, kad naktinio šlapinimosi priežasčių yra ne viena, kad tai nutinka ir kitiems jos amžiaus vaikams, galbūt ir joms draugėms.
  • Nereikia dėl to pykti, jaustis kaltai. Įtikinkite, kad tai ne jos kaltė, o tiesiog vaikystės etapas, kurį, laikui bėgant, ji išaugs.
  • Jeigu turite asmeninės patirties, kaip vaikystėje panašiai buvo jums ar vyrui, būtinai papasakokite dukteriai. Tai padrąsins ją.
  • Priminkite dukteriai, kad geriau vengti daug skysčių prieš miegą. Ypač turinčių saldiklių, cukraus ar kofeino.