Lietuvių širdys minkštėja – vis daugiau beglobių gyvūnų randa namus

Lietuvių širdys minkštėja – vis daugiau beglobių gyvūnų randa namus

18. May 2018, 08:55 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Bendros statistikos, kiek kasmet į gatves, įvairias prieglaudas ar karantinavimo tarnybas patenka gyvūnų – nėra, tačiau pavieniai skaičiai, kuriuos pateikia įvairios organizacijos, nedžiugina. Lietuvoje veikia apie 70 gyvūnų prieglaudų, į kurias kas mėnesį patenka po kelis šimtus beglobių gyvūnų. Per 2017 metus didžiuosiuose Lietuvos miestuose šeimininko neturėjo apie 4000 gyvūnų – ir tai yra tik oficialiai įvairių prieglaudų suskaičiuoti beglobiai.

Tiesa, daugiau nei pusė jų prieglaudose dirbančių savanorių dėka rado naujus namus, tačiau statistika rodo, kad padovanoto augintinio vietoje atsiranda du nauji. Gyvūnų globos specialistų teigimu, jeigu ne įvairios socialinės akcijos, į gatvę išmestų gyvūnų nebebūtų kur dėti. 

„Tendencija rodo, kad kasmet gatvėje atsiduriančių ar į prieglaudas atnešamų gyvūnų daugėja – vien mūsų prieglaudoje per metus globojamų gyvūnų padvigubėjo. Ir tam nėra jokio racionalaus paaiškinimo. Spėliojame, kad taip galėjo nutikti dėl visuomenės švietimo apie įvairias gyvūnų organizacijas, jų teikiamas paslaugas bei viešinamas gyvūnų sėkmės istorijas – žmonės lengviau atsikrato nusibodusiais keturkojais, kai žino, jog jais kažkas pasirūpins. Tačiau jie neįvertina, kad mūsų patalpos – ne guminės ir išsilaikome mes tik iš žmonių finansavimo bei įvairių įmonių gerumo, kurios suteikia veterinaro paslaugas, pašaro gyvūnams ar padeda kitais būdais.

Pavyzdžiui, jau daugiau nei metus su specializuotų gyvūnų prekių parduotuvių tinklu KIKA vykdome socialinę akciją „Laikini namai“, kurios metu kartu ieškome naujų namų benamiams gyvūnams. Ši akcija labai pasiteisino ir įrodė, kad vienų šeimininkų nemylėti gyvūnai gali rasti jaukius ir saugius naujus namus“, – sako „SOS-gyvūnai“ direktorė Ilona Reklaitytė-Mezenceva. 

Pasak jos, jeigu nebūtų įvairių socialinių akcijų, padedančių viešinti benamių gyvūnų problemą ir padedančių surasti jiems naujus namus, gyvūnų prieglaudos būtų perpildytos ir naujiems beglobiams jose tiesiog neatsirastų vietos. 

„Gyvūnų globos projekto „Laikini namai“ tikslas – kviesti gyvūnams neabejingus žmones atkreipti dėmesį į benamių gyvūnų problemą ir skatinti jų globą. KIKA parduotuvėse įrengėme specialius laikinus būstus namų netekusioms katėms bei šunims, kurie atkeliauja iš gyvūnų globos namų ir čia laukia savo naujųjų šeimos narių. Per metus naujus namus taip surado daugiau nei 1100 KIKA globon patekusių beglobių. Patys netikėjome, tačiau iš šių laikinų namų paimtų gyvūnų skaičius parodė, jog lietuviai yra geraširdžiai ir noriai į savo namus priima dar vieną gyventoją – tereikia sudaryti sąlygas, kad keturkojai būtų matomi.

Kad lietuviai myli gyvūnus ir be kilmės dokumentų, parodė mūsų vykdyta apklausa – 15 proc. žmonių gyvūną rado gatvėje ir priglaudė, o 12 proc. jų suteikė namus gyvūnų prieglaudoje buvusiam keturkojui. Nors skaičiai iš pirmo žvilgsnio nedideli, kiekvienas procentas gyvūnus priglaudžiančių žmonių mums yra labai svarbus, todėl kviečiame visus, kurie nori pūkuoto ir atsidavusio draugo, aplankyti akcijos „Laikini namai“ gyventojus ir išsirinkti, kuriam jų suteiksite naujus namus“, – sako „KIKA Group“ rinkodaros vadovė Agnė Dovydėnė. 

Šių metų vasario mėnesį „KIKA Group“ užsakymu atliktas visuomenės nuomonės tyrimas patvirtino, kad Lietuvoje populiariausia laikyti beveislį keturkojį – tokį augintinį teigė turintys 28 proc. apklaustųjų. Dar 21 proc. sakė auginantys mišrūną, 6 proc. – vokiečių aviganį, 4 proc. – Jorkšyro terjerą, 3 proc. – rusų mėlynąjį katiną, taip pat po 3 proc. namų erdvę dalinasi su Labradoro retriveriais bei įvairiais toiterjerais. Po 2 proc. atsakė auginantys britų trumpaplaukių bei Meino meškėno veislės katinus. 23 proc. savo gyvūno veislės nenurodė, o 6 proc. jos nežinojo.

Paklausus, kokia priežastis padėjo apsispręsti laikyti gyvūną, 41 proc. tyrimo dalyvių atsakė dėl nostalgijos, nes vaikystėje turėjo augintinį, 39 proc. prisipažino, kad keturkojo buvimas šalia mažina kasdien patiriamą stresą, o 28 proc. jis šalina  vienišumo jausmą. Tiesa, kartais gyvūnėlis tampa ir puikia auklėjimo priemone – įsigydami keturkojį, 24 proc. vaikus mokė atsakomybės ir rūpestingumo jausmo.

Šiuo metu laikini beglobių gyvūnų būstai įrengti KIKA parduotuvėse Vilniuje (PPC „Akropolis“ ir PLC „Panorama“), Kaune (PLC „Mega“, PPC „Akropolis“, PC „Hyper Maxima“), Klaipėdoje (PC „Banginis“), Šiauliuose (PC „Akropolis“), Panevėžyje (PPC „RYO ir Estijos sostinėje Taline (PC „Mustikas“).

floryte floryte 18. May 2018, 16:52

Džiugu girdėti, kad šviesa tunelio gale pradeda ryškėti👍😀