Laidelės recenzija: pamąstymai, kas gerai, kas dar galėtų būti geriau

Laidelės recenzija: pamąstymai, kas gerai, kas dar galėtų būti geriau

24. Sep 2012, 15:00 motinysteveza motinysteveza

 

Pamačius jūsų raginimą atsiųsti recenzijas, kad laidelė taptų tobulesnė, išdrįsau tai padaryti ir aš... 

 

Taigi pamąstymai, kas gerai, kas dar galėtų būti geriau...

 

Pirmas reportažas apie palankynų dovanas nors man ir neaktualus, bet įdomus. Kadangi net keturių dalių – pakalbintos mamos (labai įdomu), vaistininkė, kuri pabrėžė, kad lankytojai turėtų pasidomėti tėvelių požiūriu (iš tiesų svarbu!), parodyta, kaip patiems pagaminti dovanėlę (galėtų ši dalis būti ilgesnė ir išsamesnė) ir aplankytas mažutėlis kūdikis!

 

Išsamesniam reportažui – tinkamų dovanų palankynoms dešimtukas ar bent penketukas. Žinoma, nekonkretūs daiktai, žaislai, bet jų grupės. Aktualu tiems, kas neturi galimybės pasiklausti jaunų tėvelių, ar tiesiog nedrįsta.

 

Antras reportažas – tiesioginės transliacijos naujiena mane sužavėjo! Vienintelis klausimas, kada gi bus kita tiesioginė transliacija??? Tačiau laikas - 14 val. - nepatogus, tinkantis tik mamoms, esančioms kūdikio priežiūros atostogose. Bet juk įdomu turėtų būti ir ūgtelėjusių vaikų mamytėms! Taigi norėtųsi vakarinio laiko.

 

Trečias reportažas – ką galima pakalbėti apie bulvę, buvo pasakyta. Kuo naudinga, kada žalinga, ką galima iš jos pasigaminti (nekulinarinė laida, todėl pakako receptų, kiek buvo parodyta). Šaunus buvo mamos ir dukros duetas.

 

Tik dar iškilo klausimas - išvirus bulvę, ar lieka tas minėtas vitaminas C (tas pats aktualu su kitomis daržovėmis)? Ar yra skirtumas virti 20 ar 25 min.? Aš visada stengiuosi virti trumpiau, tikėdama, kad išsaugau daugiau naudingų medžiagų. Kaip iš tikrųjų, nežinau…

 

Laidelės pradžioje buvo užsiminta, kad bus kuriama kartu su darželinukais. Įspūdis, kad tai turėjo būti parodyta vietoj antro reportažo...

 

Nevertinant asmeninio aktualumo – už laidelę skiriu 8 balus.

 

Jūsų laidelė orientuota “žaliems tėveliams” (bambutės priežiūra, maudymas ar užpakaliuko priežiūra - kažkada teko “pataikyti ant tokių temų”), dėl šios priežasties, prisipažinsiu, nežiūrėjau ankstesnių sezonų laidelių. Norisi išsamių, gilesnių temų apie vaikus. Žinoma, trumpas eterio laikas kiša koją.

 

Norėčiau pasiūlyti keletą spontaniškai sugalvotų temų (gal jau kažkada apie tai rodėte, atsiprašau, jei kartosiuos), kurios domintų mane (gal ir praplėstų mamyčių būrį):

 

1. Kūdikių dinaminė mankšta. Pirmoje laidelėje parodyta žinoma, įdomi šeima, buvo užsiminta, kad jie tuo užsiminėja. Smalsu jų patirtis. Nuo kokio amžiaus, kada dar būtų ne per vėlu užsiimti dinamine makšta. Specialisto patarimai. Pratimų pavyzdžiai, kuriuos galima būtų atlikti tik pažiūrėjus laidelę.

 

2. Vaikų kūrybiškumas. Ką apie tai žino mamos, pedagogai (man atrodo, kad daugelis apie tai žino menkai arba klaidingai)? Kas yra tikrasis kūrybiškumas? Kaip ugdomas, kaip slopinamas? Kodėl svarbu ugdyti kūrybiškumą?

 

3. Kūdikių žaidimai ir žaislai. Išsamiai.

 

4. Kaip tėvai galėtų įsitraukti į vaikų darželio gyvenimą? Kodėl tai svarbu. Geroji patirtis, konkrečios idėjos, kaip įsijungti. Mano nuomone, kodėl tėvai dažnai nedalyvauja, tai tiesiog, kad nedrįsta…

 

5. Koks pirmokas šiandien? Dabar madingas vaiko ugymas nuo vystyklų. Kokią įtaką tai padarė vaikams. Ar šešiamečiai “nė nemirktelėdami fotografuoja, filmuoja, kopijuoja, perkelia informaciją į kompiuterį ir ieško informacijos google (pasak, dr. A. Landsbergienės), ar atbukę nuo TV ir kompiuterio? Pradinių klasių mokytojų nuomonė.

 

6. Ekologija ir mažasis. Kokius įgūdžius jau galime suformuoti ankstyvajame amžiuje? Kaip paaiškinti, kodėl/kaip taupyti elektrą, vandenį. Kaip skatinti vaikus tausoti gamtą. Geroji šeimų, darželių patirtis.

 

7. Šeimos ritualai: kas suartina šeimas – sekmadienio pietūs, pasivaikščiojimas gamtoje, įdomus, neįprastas šeimos hobi, įtraukiantis visus šeimos narius? Kuo daugiau idėjų.

 

8. Įdomios, netradicinės vaikų aikštelės. Ar yra tokių Lietuvoje?

 

9. Šių dienų aktualijos. Pavyzdžiui, neseniai užduso 3 mėn. mergaitė. Gal įmanoma šiek tiek pasidomėti šiuo įvykiu? Patarimai mamoms, kad taip nenutiktų. Tikrinti/netikrinti, kai kūdikis miega?

 

Amžinosios temos:

 

10. Ką daryti, kad gerai sutartų brolis ir sesuo. Kai didesnis skirtumas, kai pametinukai. Neseniai buvo straipsnis šia tema jūsų portale. Bet tai tik praplaukimas paviršiumi…

 

11. Kaip padėti pavargusiai mamai? Kokią įtaka gali padaryti nuolat šaukianti pikta mama? Kokios pasekmės vaiko asmenybei?  Gal tai ir būtų stimulas mamoms išlikti stiprioms? (Viena mamytė kreipėsi į jus, o kadangi daug “išbalasuotų” vaikų, turėtų būti aktuali tema…)

 

Tiek, sėkmės kuriant įdomias laideles!

 

Parašyk atsiliepimą apie „Mamyčių klubo“ TV laidą ir laimėk dovanų