Šiandien - Kūčių vakaras, kai susirenkame prie šventinio stalo su pačiais artimiausiais žmonėmis laukti Kūdikėlio Jėzaus gimimo.
Lietuvoje įprasta Kūčių vakarą paruošti šventinį stalą su 12 pasninko valgių. Paprastai tai būna silkės, žuvies, grybų ir daržovių patiekalai. Verdamas ir tradicinis kisielius - iš avižų ar spanguolių. Daugelis šeimų šį vakarą ragauja tradicinio aguonpienio, paskanindami jį savo iškeptais kūčiukais.
Tikinčios šeimos šį vakarą valgo šventintus kalėdaičius - jį laužia vyriausiasis šeimoje ir duoda po gabaliuką kiekvienam.
Vėlai vakare bažnyčiose vyksta Piemenėlių mišios, o sulaukus ryto jau galima sveikinti: "Sveiki sulaukę Šventų Kalėdų".
Ši naktis - stebuklinga. Sakoma, kad lygiai vidurnaktį net gyvulėliai prakalba, o šulinio vanduo virsta vynu. Pas pačius mažiausius šią naktį atkeliauja Kalėdų senelis, atnešdamas po ilgai lauktą ir svajotą dovanėlę.