Koronavirusas: viskas, ką turime žinoti

Koronavirusas: viskas, ką turime žinoti

26. Feb 2020, 11:32 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Dalinamės Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus patarimais:

Visų pirma, ką turime žinoti, kad virusas yra ne kažkur toli. Ir net nėra klausimo, ar jis pateks pas mus. Tai atsitiks, būkime pasiruošę. Ir galiu jus patikinti – kaip besielgtų nacionalinė valdžia – už sostinę atsakingi žmonės savo pareigas supranta deramai ir vilniečiais pasirūpins.

Tačiau pradžioje – kas svarbiausia kiekvienam dabar ir tuomet, kai virusas atsiras čia.

Trys geležinės taisyklės, kurios padės būti saugesniais:
✅ Plaukite rankas kruopščiai ir dažnai, ir visada po kontakto su svetimais paviršiais. Jei turite, galite naudoti pirštines, bet neužmirškite jų plauti.
✅ Nelieskite rankomis veido – niekada, kad ir kaip niežtėtų, nebent iš karto po rankų plovimo.
✅ Dažnai vėdinkite patalpas – geriau langus atverkite plačiai bent trumpam, o ne ilgesniam laikui vos praverdami.

Nesirūpinkite, jei neturite kaukės - ji reikalinga tada, jei pats sergate, kad neapkrėstumėte kitų, arba jei sergantysis kvėpuoja tiesiai į jus.

Jei įtariate, kad užsikrėtėte – atsirado į gripą panašūs simptomai, kvėpavimo sutrikimai arba turėjote kontaktą su galimais viruso nešiotojais:
❗ Neikite pats pas gydytoją, nevykite viešuoju transportu ar taksi – kitaip tariant, neplatinkite galimo viruso.
❗ Skambinkite 112 ir iškart informuokite apie savo įtarimus.

Jei dėl ko nors abejojate (kaip elgtis, jei bendradarbis grįžo iš Azijos, Italijos ar pan.) – pasitikrinkite, elkitės apdairiai, bet be panikos, supraskite kitų nerimą, būkite jam pagarbūs. Jei buvote vienoje iš šių šalių pats – įvertinkite rizikas, galbūt apsaugant savo aplinkinius verta laikinai riboti gyvą bendravimą, galima dirbti iš namų ar net teisiškai gauti nedarbingumą dviems savaitėms.

Ką jau daro miestas? Be abejo, Vilnius nuo pat pirmų žinių apie virusą Kinijoje ėmėsi priemonių pasiruošti.

Efektyviausios (ir dažniausiai, deja, ignoruojamos) priemonės yra paprasčiausios, ir jos jau vykdomos:
➡ Informacija apie prevenciją jau paruošta ir išplatinta. Papildoma, masiškesnė informacija pakeliui pas visus gyventojus – plakatai paruošti, spausdinami ir artimiausiu metu kabės viešose vietose, mokyklose, internete socialiniuose tinkluose ir kitur.
➡ Visos įstaigos aprūpintos reikalingomis higienos priemonėmis. Papildomai instruktuojame, kaip paskatinti ir palengvinti dažną rankų plovimąsi.
➡ Jau nurodėme miesto įstaigoms papildomai ypatingu dažnumu dezinfekuoti durų rankenas, viešojo transporto ranktūrius ir kitas dažnai liečiamas vietas.
➡ Taip pat reikalaujame įstaigų, ypač mokyklų ir darželių, dažniau vėdinti patalpas (visada tai galite dar kartą priminti savo vaikų auklėtojoms – tai geras įprotis, kuris pravers ne tik dabar).

Prašymas verslui, kuris sutraukia daug žmonių (parduotuvės, pramogų vietos ir kt.) – šiuo metu daug atidžiau ir dažniau atlikite patalpų valymus (ypač liečiamų paviršių – rankenos, turėklai ir t.t.).

Kaip miesto vadovas galiu užtikrinti, kad jei prisireiks bet kokių papildomų priemonių – jos bus priimtos nedelsiant, tam irgi turime planus. Visą informaciją jūs iškart žinosite, neslėpsime nieko. Kol kas, žinoma, nei mokyklų darbo laiko, nei viešojo transporto, nei masinių renginių ribojimų ar kitų panašių priemonių taikyti nėra reikalo.

Žinoma, kai paaiškės pirmasis atvejis, padarysime viską, kad atsektume visus galimus to asmens kontaktus, kad užkirstume kelią tolimesniam viruso plitimui. Jei prireiks izoliuoti sergančius ar galimai sergančius žmones – jų būtinais poreikiais, kokie jie bebūtų, bus pasirūpinta.

Jei reikia papildomomis informacijos:
ℹ Sveikatos apsaugos ministerijos puslapis, skirtas viruso klausimams: http://bit.ly/SAMinformacija.
ℹ Užsienio reikalų ministerijos informacija dėl kelionių: http://bit.ly/URMkeliauk.

Ir neužmirškime to, kas paprasčiausia ir efektyviausia: plauti rankas, neliesti veido, vėdinti patalpas, galvoti galva. Neužmirškime, kad panašiais atvejais dažniausiai daugiau nukentėjusių būna nuo panikos, nei nuo dalyko, dėl kurio panikuojama. Todėl laikykimės išmintingai.

Kadangi matau, jog panašių klausimų kyla daugeliui, pasidalinkite su tais, kam ši informacija aktuali.