Kilni dovana

Kilni dovana

17. Jul 2011, 00:00

 

 

Kraujo donorystė - vienas iš kilniausių žmonių poelgių, ypač tada, kai už ją neimamas atlygis.

 

Konsultuoja VŠĮ Nacionalinio kraujo centro atstovė Jūratė Vaidelienė

 

Prekyba krauju - neetiška

 

Neatlygintina donorystė yra vienas iš Europos Sąjungos reikalavimų, jos direktyvose rekomenduojama nutraukti mokėjimą už kraują. Pasaulinė Sveikatos Organizacija, Tarptautinė Raudonojo Kryžiaus, Raudonojo Pusmėnulio federacija bei daugelis kitų organizacijų yra įsitikinę, kad bet kuri sveikatos apsaugos veikla, prekiaujanti žmogaus kūno dalimis, tarp jų ir krauju, yra morališkai nepriimtina.  PSO duomenimis, išsivysčiusiose šalyse neatlygintinų donacijų skaičius siekia 98 – 100 procentų. Kad nereikėtų baimintis, jog panaikinus mokėjimą už kraują, nebeliks donorų, Lietuvoje prie neatlyginamos kraujo donorystės pereinama pamažu.

 

Kraujo reikia kasdien

 

Nacionalinio kraujo centro duomenimis kasdien Lietuvoje kraujo reikia 100 – 120 žmonių. Kad būtų užtikrintas kraujo ir jo komponentų poreikis, būtina, kad į didžiuosiuose miestuose esančius kraujo centrus kasdien ateitų ir kraujo duotų per 400 donorų. Vien sostinėje, kad ligoninės nejaustų kraujo stygiaus reikia, kad Nacionaliniame kraujo centre kasdien kraujo duotų daugiau nei 150 donorų.  

 

Mitai vis dar gajūs

 

Kraujo donoru gali tapti sveiki asmenys nuo 18 iki 65 metų, sveriantys ne mažiau kaip 50 kg. Nėščiosioms ir žindančioms tapti kraujo donorėmis negalima. Kiekvieną kartą duodamas kraujo, žmogus užpildo donoro apklausos anketą. Gydytojas patikrina bendrą donoro sveikatos būklę. Kraujo donoru leidžiama tapti įvertinus žmogaus sveikatos būklę. Moterims per metus leidžiama duoti kraujo keturis kartus, vyrams – penkis. Nepaisant visų “Nacionalinio kraujo centro” pastangų, visuomenėje vis dar sklando niekuo nepagrįstų mitų apie donorystę. Štai keletas absurdiškiausių mitų:

  • Tapus kraujo donoru prasideda tam tikri nepageidaujami organizmo pokyčiai.
  • Davus kraujo daugiau nei keletą kartų kyla priklausomybė „nusileisti kraujo“
  • Po kraujo davimo susilpnėja imunitetas
  • Duodant kraujo padidėja tikimybė užsikrėsti užkrečiamomis ligomis
  • Kelių žmonių kraują ima ta pačia adata
  • Duodant kraujo pradeda augti svoris

 

17. Jul 2011, 20:27

aciu 😀 mes pasidomesime 😀

17. Jul 2011, 20:09

Lauraei,ogi lb paprastai 😀 paims kraujo is venos ir viskas.placiau manau rastum www.donoryste.lt arba kraujo centre klausk.as ryt ar poryt eisiu.

17. Jul 2011, 20:06

o kaip vyksta kamieniniu lasteliu donoryste?

17. Jul 2011, 19:59

Sveikos.kraujo daviau ir duosiu visada ir tik nemokamai.maza to,db mastau tapti kamieniniu lasteliu donore.kaip gera daryti gerus darbus,o jei dar apsispresti ir organu donorystei..

17. Jul 2011, 17:52

gydytojai labai rimtai ziuri i donorus,ir budama donore,abejoju ar pakenksi sau...

17. Jul 2011, 17:37

as kartais susimastau, kodel gi ne? vien del to, kad padeciau zmogui, bet bijau, kad po to nepakenkciau savo sveikatai...

17. Jul 2011, 16:44

o mes su vyru pries atsirandat leliui buvom aktyvus donorai 😀 ir krauja davem ir plazma.... tai dviguba nauda: ir zmogui padedi ir vyrui spuogai dingo,kai plazma pradejo duoti😀

17. Jul 2011, 09:36

Donorystė pagirtina. Tik žiniasklaidoje per žinias neseniai rodė, kažkas nešvaraus buvo su tuo kraujo davimu . . .eina duoti visoki pijokai už atlygį . . .

17. Jul 2011, 07:36

esu davusi kraujo kelis kartus... dabar irgi noreciau duot, bet negliu, nes maitinu dar.... bet kai baiksiu reikes.... nes norisi padeti kitiems, nes gal ir tau paciam gali prireikti tokios pat dovanos...

laurora laurora 17. Jul 2011, 01:05

mano kraujo neeme, nes venu nerado.

17. Jul 2011, 00:08

As kraujo daviau viena karta, reikejo vyro dedei, mano tiko idealiai. Buti donore nenoreciau, kadangi po to 3 dienas labai blogai jauciausi, piraja diena grizau i darba, rankos kojos drebejo, akyse juodavo, pykino... Dar karta duot kraujo ryzciausi tik artimiesiems.